Hírek

2014.05.23. 09:36

Kódpólóval biztonságban

Keszthely - Krokker Gábor fejéből a gyermekei elveszése, eltévedése miatti aggodalom miatt pattant ki a kódpóló gondolata, mely már gyakorlati fázisba került.

Sámel József

A keszthelyi fiatalember úgy véli, ma az okostelefonok világában nagyon hasznos lehet a holmi, amivel könnyen orvosolható a nagyobb baj. Amúgy pedig az is aktualitást ad a találmánynak, hogy vasárnap lesz az elveszett gyermekek világnapja.

– Aggódó szülőként, mikor nagy rendezvényre, játszóházba, strandra vagy olyan helyre mentünk, ahol a gyermekem elkallódhat, reflexszerűen szorítani kezdtem a kezét. De a gyermek játszani akart, futni, csúszdázni, mászókázni, ugráló várazni, és így már nem tudtam fogni a kezét. Ilyenkor kellene egy hosszú póráz, gondoltam, de ez sem lett volna jó megoldás, hiszen gátolta volna a mozgásban. A gondolat viszont folyamatosan ott motoszkált, mi van, ha félre nézek egy pillanatra és már nincs ott? A tömegben hogy találom meg? Aki megtalálja, honnan tudja majd, hogy az én gyermekemet találta meg? Biztos vagyok, hogy nem egyedüli szülőként küzdök ezekkel a gondolatokkal. Három fiunk van, az ötlet pedig tulajdonképpen még 2012-ben vetődött fel, amikor is egy rendezvényen, hatalmas tömegben megfordult a fejemben, hogy „úristen, mi lenne, ha a gyerekek elkavarodnának, a gondolattal pedig együtt jött a kód ötlete – idézte a kezdeteket. – A QR kódok már akkor is léteztek, ám az okostelefonok még nem terjedtek el ilyen mértékben, mint manapság. A gondolat akkor feledésbe merült, ám csak néhány évre. A közelmúltban a vidámparkban vetődött fel bennem újra a kódos lehetőség, szintén a nagy tömeg láttán. Úgy láttam, mivel a egyre többen rendelkeznek megfelelő készülékkel, s a szükséges szoftver is könnyen elérhető, gyakorlati útra lépek a kódpólóval.

Fotó: Sámel József

El is készült, többféle módozatban. Létezik póló, melyre szublimációs technikával helyezzük rá a kódot, de van kisebb méret is, melyet fel kell varrni az adott ruhadarabra.

– Elvesztem! Kérlek hívd anyut! Név, cím és telefonszám. Ezt tartalmazza a kód, mely alapján a gyermek könnyen visszakerül a szüleihez. Tudom, ehhez szükség van arra, hogy ez bekerüljön a köztudatba, minél többen ismerjék a rendszert: vagyis, ha elveszett gyermekkel találkoznak, s annak ruháján szerepel a kód, akkor tudják mi a teendőjük. Úgy gondolom, a kódos póló más, mint az eddigi lehetőségek, másutt, más módon megjelenített nevek, címek, telefonszámok. Merthogy segít a bajban, ám az adatok, az információk mégis rejtve maradnak a nyilvánosság elől, ami nem ad módot különböző visszaélésekre.

Krokker Gábor azt mondja: azon túl, hogy levédetett találmányával szeretne segíteni a bajba jutott gyermekeken, s persze szüleiken, szeretne továbblépni a kódpólóval.

– Első körben természetesen a belföldi reakciókra vagyok kíváncsi, majd adott esetben meg lehet célozni más nemzeteket is – véli. – Néhány hete foglalkozom komolyabban a témával, az ismerősi körben nagy sikert aratott az ötlet. S családon belül is. Botond fiam például rendszeresen megkérdezi: Hol a kódos pólóm, apa?! Ennek pedig örülök. Ahogy a kérdés, a póló is biztonságot jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!