Hírek

2013.11.06. 15:56

Kérdezze orvosát, ezt javasolják

Zalaegerszeg - Nemrég írtunk egy lakossági panasz kapcsán arról, hogy négyszeresére drágult egy szemcsepp ára.

Olvasónk szóvá tette, hogy miközben gyógyszerárcsökkentésről hall híreket, a zöldhályogra kiváltott szemcsepp ára jelentősen nőtt.

Az okokról az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt is megkérdeztük,  s szerdán megjött a válasz.

Mint írták:  a pénztár   félévente felülvizsgálja nem csak a teljesen hasonló hatóanyagú, hanem az azonos terápiás csoportba tartozó, egy adott betegség kezelésére azonos hatással alkalmazható, hasonló hatóanyagú készítmények csoportját is. Ennek során az Azarga szemcseppet októbertől terápiás fix csoportba vonták, ami azt jelenti, hogy az azonos javallatra szolgáló készítmények csoportjában a társadalombiztosítási támogatást a megközelítőleg azonos hatású, alacsonyabb árú készítményekéhez   igazítják. A csoport legnagyobb forgalmú és legkedvezőbb árú készítményei lettek a referencia készítmények, melyek havi 200-300 forintért válthatók ki. Az Azarga forgalmazója  nem élt az árcsökkentési lehetőséggel és nem igazította készítménye árát a többi hasonlóéhoz, közölte az OEP. Így azt javasolja, hogy akik ezt használják,  konzultáljanak az orvosukkal   egy ugyanolyan hatású, kedvezőbb árú készítményről. Árnövekedés a gyógyszerek esetében a legritkább esetben történik, árcsökkentések azonban gyakran vannak, közölte az egészségbiztosító.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!