Hírek

2013.10.29. 15:55

Termetes ebek tucatnyi alkalommal döntötték földre

Pusztaapáti - A kihalt kocsma falai már régen láttak ilyet patáliát, a végén kutyás rendőrök raktak rendet. Méghozzá többször egymás után.

Arany Gábor

Zajlott ugyanis a főkapitányság szolgálati kutyavezetőinek szokásos, negyedéves kiképzése. Helyszínül a kies és alig háromtucat lakost számláló Pusztaapáti települést választották. Az egyik gyakorlóhely pedig az évek óta üresen álló italkimérés volt. Itt intézkedtek a magáról megfeledkezett vendéggel szemben, akinek szerepét természetesen ez esetben rendőr alakította. Mint ahogy a másik csibészt is, a következő feladat, a közterületi intézkedés gyakorlásakor. Utóbbi helyen a rossz embert ezen a napon Dékány Attila főtörzsőrmester játszotta el. De korántsem volt ez játék, hiszen speciális védőruhája jószerével csak tompította az ütéseket, mert a termetes ebek tucatnyi alkalommal döntötték földre s mértek rá csapásokat szájkosaras fejükkel, ijesztő hörgések közepette.

„Két tűz között" Dékány Attila; Tislér Zoltán(balra) és Varga Zsolt intézkedés gyakorlása közben. Fotó: Arany Gábor

– Ezeken a negyedéves gyakorlaton mérjük fel a kutyák képességeit és meghatározzuk, hogy a továbbiakban milyen téren kell fejleszteni őket – magyarázta Horváth Milán főhadnagy, a főkapitányság közrendvédelmi osztály főelőadója. Kedden 15 szolgálati kutya vett részt a kiképzésen, ám Zala megyében bűnügyi és rendészeti szakterületen 24 kutyavezető dolgozik 28 négylábú munkatárssal. Leggyakoribb a németjuhász, valamint több belgajuhász is szolgál, kedvelt a rottweiler és alkalmaznak magyar vizslát is. Utóbbiak képviseletében érkezett Fickó, aki Letenyén dolgozik Gresa Balázs főtörzszászlós mellett kábítószer keresőként. Ez az egyik profiljuk, no meg a robbanóanyagra is kapnak kiképzést kutyák. Zömük azonban járőrszolgálatot lát el. Ezen kívül nyomkövetésre, szagazonosításra használnak négylábúakat a rendőrségen.

Horváth Milán elmondta, a szolgálati ebek között újnak számít a közrendvédelmi elfogó kutya, amely a bevetési egységek, a kommandósok munkáját segíti. Jelenleg egy áll kiképzése alatt.

– Önállóan dolgozik, képes a bűnöző lefegyverezésére, egyebek mellett különbséget tud tenni a túsz és a túszejtő között és ennek megfelelően támad. Különlegessége még, hogy nem ismeri az ereszed! parancsszót sem, ezért a gazdája is csak erővel tudja lefejteni a leterített emberről. Ennek az az értelme, hogy semmiféle hanghatás vagy körülmény ne térítse el bevetése közben – magyarázta.

A szakember elmondta, minden kutya egy feladatra kap kiképzést és kizárólag arra alkalmazzák, mert a mindent tudó nyomozó ebek csak a filmek világában léteznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!