Hírek

2013.08.22. 16:32

A Muravidéki Nótázók rangos kitüntetése

Nagykanizsa – Rangos elismerésben részesültek a Muravidéki Nótázók. Államalapításunk ünnepén A külhoni magyarságért díjat vehettek át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől a Budai Várban, a Magyarság Házában.

Horváth-Balogh Attila

A nívós elismerést Orbán Viktor kormányfő adományozta a hagyományőrző művészeti csoportnak.

A kitüntetés a külhoni magyar közösségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, a nemzeti örökség megőrzésében, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban és a gazdasági önszerveződésben kiemelkedő tevékenységet végző magyarországi és külföldi személyeknek, szervezeteknek adományozható. A díjjal emlékplakett és oklevél, illetve személyenként/szervezetenként egymillió forint jutalom jár.

Cseke József az elismeréssel (Fotó: Szakony Attila)

– Azt gondolom, óriási jelentőségű a Muravidéki Nótázók számára, hogy a miniszterelnök elismerte a munkánkat – jelentette ki Cseke József, a hagyományőrző csoport karnagya. – A szép a dologban az, hogy ez a díj nem csak nekem, vagy a csapat tagjainak szólt, hanem annak a pár ezer embernek is, aki a Muravidéken magyarnak vallja magát. Komolyan gondolom, hogy általunk az övék is ez az elismerés. Ugyanis a Muravidéken még nagy hangsúlyt kap a hagyományőrzés, nagyobbat, mint idehaza, ami nyilvánvalóan a határon túliságból fakad.

Cseke József elmondta: a díj mellé jutalomként kapott egymillió forintot természetesen nem önös célokra fordítják a Muravidéki Nótázók, hanem legújabb, a Góbé Zenekarral közösen elkészített lemezük sokszorosításának, illetve fellépéseik költségeire. (Ez utóbbit talán jól jellemzi, hogy az elmúlt 12 évben 300 szereplésük volt, ami az amatőr szférában bizony, soknak számít.)

A karnagytól azt is megtudtuk: következő fellépésük szeptember 7-én lesz Nagykanizsán, a Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztiválon, ahol az új cd szélesebb keresztmetszetét, felvidéki, muravidéki és zalai dalokat mutatják be a közönségnek.

– Kísérőnk, a Góbé Zenekar már többször is járt Nagykanizsán, Vizeli Máté révén pedig van is kanizsai kötődése a művészeti csoportnak – tette hozzá Cseke József. – Együtt igazi magyar népdalokat adunk majd elő valódi népzenei kísérettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!