Hírek

2013.05.14. 15:21

Mindenkit megillet az egyenlő bánásmód

Zalaegerszeg - Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) diszkrimináció elleni küzdelméről és a szolgáltatást népszerűsítő projekt eredményeiről számolt be keddi sajtótájékoztatóján Szabados Tímea szakmai vezető, valamint dr. Kovács Orsolya Zala megyei referens.

Horváth A. Attila

Szabados Tímea elmondta: a hátrányos megkülönböztetés ellen és a szemléletformálás érdekében 2009-ben indítottak programot közel 1 milliárd forintos támogatással. Eddig mintegy 3500 ügyféllel foglalkoztak országosan, a médiakampánnyal pedig több millió embert szólítottak meg. Kiépítették az egyenlőbánásmód-referensek megyei hálózatát, képzéseket, kutatásokat indítottak. A kampány eredményességét jelzi a megnövekedett ügyfélszám és az a tapasztalat, hogy egyre többen tudnak a hatóság működéséről, illetve bíznak a jogorvoslat lehetőségében. Dr. Kovács Orsolyát 275 zalai ügyfél kereste fel panasszal, a hatóság (a magas látencia miatt) eddig 17 esetben indított eljárást. A nagy különbség oka elsősorban a panaszosok visszalépése, sokan ugyanis nem vállalják az eljárást.

Példát is említett a zalai referens: 2010-ben egy kétgyermekes anyát azért bocsátottak el a munkahelyéről, mert harmadik gyermeket szeretett volna vállalni, és ezt a munkaadójával közölte. A sértett bejelentést tett, de végül mégsem vállalta a hatósági eljárást, mert a férje is ugyanannál a cégnél dolgozott, és félt a szankcióktól. (Ilyen esetben egyébként a hatóság a megtorlás miatt is eljárhat a munkáltatóval szemben).

Dr. Kovács Orsolya, az EBH zalai referense. Fotó: Horváth A. Attila

Dr. Kovács Orsolya ügyvéd kifejtette: jogi értelemben diszkrimináció akkor történik, ha valakit védett tulajdonságával összefüggésben ér hátrányos megkülönböztetés. Ilyen védett tulajdonság például a nemzeti, etnikai kisebbséghez tartozás, a fogyatékosság, az egészségi állapot, az anyaság, az életkor, a nemiség. Hátrányos megkülönböztetés elsősorban munkahelyen, illetve az álláskeresés során történik. A referens friss újsághirdetésekből emelt ki néhány további példát: egy vállalkozás kifejezetten fiatal munkatársakat keres, egy másik cég pedig női segédmunkásokat venne fel. Előbbi esetben az életkor, utóbbiban a nemiség alapján érheti diszkrimináció a jelentkezőt. A hazai jogi szabályozás egyébként 2001 óta tiltja az ilyen jellegű megkülönböztetést.

Dr. Kovács Orsolya arról is szólt, hogy keddenként Zalaegerszegen, a Zala Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házban tart ügyfélfogadást, emellett különböző településeken, előre közzétett időpontban várja a bejelentéseket. Az eljárás ingyenes.

A tájékoztatót követően a Zala Plaza földszintjén gyermekrajzokból nyílt vándorkiállítás, amelynek témája szintén a hátrányos megkülönböztetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!