Hírek

2013.01.31. 15:14

Nagykanizsai közgyűlés: nincs helye a lazaságnak

Nagykanizsa - A nagykanizsai közgyűlés csütörtökön több fontos kérdésben döntött, módosult a bölcsődei gondozási díj fizetésének rendszere, s pályázatot írtak ki a Kanizsa Uszoda Kft. ügyvezetői tisztségére is.

Sámel József

A nagykanizsai közgyűlés elsőként a bölcsődei gondozási díj megfizetésének rendszerét alakította át. Mint elhangzott: tavaly áprilistól került bevezetésre a térítési díj a bölcsődékben, amit naponta 100 forintban határozott meg a testület. A díjat viszont a teljes hónapra, előre ki kellett fizetnie, függetlenül attól, hogy a gyerekek valójában mennyi napot töltöttek az intézményben.

Mindezt a szülők érdekképviseleti fóruma sérelmezte, s arra kérte a közgyűlést, hogy változtasson a díjfizetés rendszerén. A testület csütörtökön elfogadta az érveket, így a jövőben csak azokra a napokra kell kifizetni a 100 forintos gondozási díjat, amikor a gyerekek valóban a bölcsődékben tartózkodnak. Mindez egyébként az idén megközelítőleg 600 ezer forintos bevételkiesést eredményezhet az önkormányzatnak, ugyanakkor a képviselő-testület is egyetértett abban, hogy a módosítással igazságosabb lett a rendszer.

Az önkormányzat folyószámla-hitelszerződését is jóvá kellett hagyni csütörtökön a közgyűlésnek, jóllehet a Volkbank által nyújtott feltételek, jelentősen romlottak a korábbiakhoz képest. A pénzintézet ugyanis a tavalyi 2 százalékos kamatfelárat 4 százalékra emelte, valamint biztosítékul az önkormányzat késedelmes fizetése esetén a saját bevételek pénzintézetre történő engedményezését is előírta. Bár a testület nem örült a feltételek szigorításának, mégis kénytelen volt jóváhagyni a szerződés módosítását.

Az önkormányzat pályázatot írt ki az uszoda vezetői tisztségére. Olyan embert keresnek, aki odafigyel a pénzkezelésre. Fotó: Szakony Attila

A csütörtöki közgyűlésen ismét napirendre került a helyi Jobbik által kezdeményezett kettőskereszt ügye. A Balatoni és a Hevesi utca kereszteződésében lévő körforgalomba tervezett 8 méter magas alkotással most éppen az volt a probléma, hogy az útszakasz nem az önkormányzat, hanem a Magyar Közút Zrt. kezelésében van. Ahhoz viszont, hogy a kereszt felállításához engedélyt adjon a közút, nyilatkoznia kellett a közgyűlésnek, hogy a későbbi állagmegóvási munkák költségeit vállalja-e a város. Mint azt Cseresnyés Péter elmondta: az önkormányzat jelenleg nincs döntési helyzetébe, de ha a későbbiek során megépül a 61-es elkerülő út és az említett csomópont az önkormányzat tulajdonába kerül, akkor majd dönt a közgyűlés. Addig azonban az önkormányzat semmiféle anyagi áldozatot nem vállal.

A testület csütörtökön döntött a Kanizsa Uszoda Kft. ügyvezetői tisztségére kiírt pályázatról is. Mint azt a polgármester később elmondta: tavaly jelentős összeget tűnt el az uszodából, mert nem volt kidolgozva a pénzkezelés szabályrendszere. Olyan ügyvezetőt keres az önkormányzat, aki az ilyesfajta lazaságot nem engedi, s képes ellátni az uszoda működtetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!