Hírek

2012.12.12. 20:42

Személyi ellentétek mérgezik Tormafölde életét

Tormafölde - Feloszlatta magát a falu önkormányzata, miután a szerdán az öt fős képviselőtestületből ketten azonnali hatállyal lemondtak mandátumukról.

Gyuricza Ferenc

Tormafölde önkormányzati vezetője, Kondákor József személyi nézeteltérésekre hivatkozva bejelentette, hogy december 31-én távozni kíván hivatalából. Mindezt a szerda este megtartott falugyűlésen a település jelenlevő lakossága - közel száz fő - előtt újra megerősítette. A polgármester ezúttal is személyi nézetkülönbségekre hivatkozott, mint mondotta, a legutóbbi választások során két olyan személy is bekerült a testületbe, akik a falu közéletéről, gazdaságáról, fejlődéséről teljesen más nézeteket vallanak, mint ő. Két évig küszködött, ám amikor a becsületébe gázoltak, úgy érezte: betelt a pohár.

Kondákor József polgármester (jobbra) és Borsos József képviselő (balról a második) egyaránt távozási szándékát jelentette be. Fotó: Gyuricza Ferenc

Ferincz József arra hívta fel a figyelmet, hogy akárcsak az ország életét, a faluét is megmérgező az ellentét. Fotó: Gyuricza Ferenc

 

- Jogom van ahhoz, hogy eldöntsem, kivel akarok együtt dolgozni, s kivel nem - mondta a polgármester, aki hosszasan sorolta, az elmúlt 14 év alatt mit tett a település érdekében. Ugyanezt tette a legnagyobb ellenlábasának tartott képviselő, Borsos József is, aki azt is hozzátette: tiszteli és elismeri Kondákor József munkáját, ezért ha a polgármester miatta akar távozni, akkor ő is felajánlja lemondását. A falugyűlés kissé komikussá váló szituációjára többen is figyelmeztették az egymást túllicitálni kívánó feleket, ugyanakkor olyan hangok is elhangzottak, ha Kondákor József távozik hivatalából, akkor a településre a visszafejlődés vár. Volt olyan felszólaló is, aki úgy fogalmazott: a faluba begyűrűzött az az ellentét, ami az ország közéletét már megmérgezte.

Mindez új helyzetet teremtett: a képviselőtestület maradék két tagja, az alpolgármester Hajdú László, illetve a képviselő Boa Gézáné sem kívánt ilyen körülmények között tovább dolgozni, így a még hivatalban lévő Kondákor Józseffel egyetértésben a testület feloszlatása mellett döntöttek.

A vonatkozó jogszabály szerint a helyi választási bizottságnak harminc nap áll rendelkezésére, hogy kitűzze az új választás időpontját, erre kilencven napon belül kell sort keríteni. Amíg a választás eredményes nem lesz, vagyis egy új összetételű önkormányzat felállásáig, a képviselőtestület feloszlatásáról döntött három főnek, tehát Kondákor Józsefnek, Hajdú Lászlónak és Boa Gézánénak ügyvivőként kell dolgoznia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!