Hírek

2012.11.06. 21:40

Hamarosan felavatják a közel 370 éves Darnay-Dornyai pince épületét

Gyenesdiás - Néhány éve már az is nagy eredménynek számított, hogy a Darnay-Dornyai pince tulajdonjogát visszaszerezte az önkormányzat. Még nagyobb azonban, hogy az épületet felújították.

Sámel József

Hamarosan, november 16-án felavatják, s átadják rendeltetésének a Darnay-Dornyai pincét, mely egyedülálló Magyarországon. Az épület hatalmas méretű gesztenyefából készült mestergerendáján az 1644-es évszám olvasható, vagyis közel 370 esztendős. A sorsa – legalábbis az elmúlt évtizedekben – meglehetősen hányattatott volt, külföldi tulajdonosa nem foglalkozott műemlék létével: nem érdekelte a réges-régi boronapince állaga, ráadásul stílusban oda nem illő bővítménnyel egészítette ki. Az önkormányzat amint tehette, megvásárolta az épületet, s megterveztette annak felújítását, működtetését. Pályázaton sikerült forrást is szerezni a tervekhez.

Gál Lajos polgármestertől megtudtuk: az önkormányzatnak és a Forrásvíz Természetbarát Egyesületnek egyaránt sikerült pénzt szereznie a munkálatokra. A rekonstrukció tavaly indult, akkor rendezték az épület udvarát, s nyolcvan szőlőtőkét telepítettek. E helyen szőlészeti bemutatókat és egyéb rendezvényeket tartanak majd. Elkészült a pajta épülete, melyben a keszthelyi Georgikon Majormúzeummal együttműködve szőlészetiborászati történeti tárlatot nyitnak. Az épület mellett kültéri prés kap majd helyet. A pincét – a műemléki előírásoknak megfelelően – teljes egészében felújították, a teteje új nádfedelet kapott. Ugyancsak megtörtént a belső rekonstrukció, az épületben Darnay-Dornyai Béla, a keszthelyi Balatoni Múzeum egykori igazgatója emlékére kiállítást alakítottak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!