Hírek

2012.07.30. 22:07

Sikkasztási ügy: a bíróság álláspontja

Zalaegerszeg - Írásban reagált a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője a múlt pénteki a Zalai Hírlapban megjelent cikkre, amelyben egy sikkasztási ügy sértettje mondta el panaszát.

Horváth A. Attila

Mint megírtuk, a sértett Oláh Ferenc – akinek javításra leadott autóját a szerelő szétbontotta és fémhulladékként értékesítette – a Zalaegerszegi Városi Bíróság eljárását is nehezményezi. Dr. Beznicza Árpád, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője reagálásában jelezte: a sérült gépjármű forgalmi értékét nem „maga a bűnös találta ki”, hanem a nyomozati eljárásban kirendelt igazságügyi gépjárműszakértő állapította meg. A szakértő álláspontja az volt, hogy mivel az előkalkulált javítási költség többszöröse a 13 évet meghaladó jármű értékének, ezért a javítás gazdaságtalan, a jármű gazdasági totálkárosnak minősítendő, és értéket csak mint roncsérték képvisel. A szakértői vélemény szerint az autó káreset előtti forgalmi értéke volt 500 ezer forint, s a sértett nem állított az egész eljárás során 400-500 ezer forintos baleset utáni értéket.

A szóvivő közölte: a sértett (holott lehetősége lett volna rá) a kártérítés körében nem fellebbezte meg az elsőfokú ítéletet. Az ítélet szerint a megítélt kártérítésen túli kárát egyéb törvényes úton érvényesítheti. Ez azt jelenti, hogy ha a sértett úgy véli, magasabb összegben jár a kártérítés, polgári pert indíthat további követelése iránt. A vádlottat pedig a bíróság 150 óra közérdekű munkára ítélte, amely 25 nap szabadságvesztésnek felel meg, abban az esetben, ha önként nem tesz eleget munkakötelezettségének.

Dr. Beznicza Árpád hozzátette: a sértettnek az eljárás során kellett volna megfelelő nyilatkozatokat tennie, illetőleg a rendes jogorvoslati lehetőségeket kimerítenie. Polgári perre most is lehetősége van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!