Hírek

2012.02.26. 06:42

Becses gyűjtemény: mind a 150 fényképezőgép működik

A 24 éves kiskanizsai Gerócs Balázs a fotózás szerelmese. Néhány éve gyűjti a régi, filmes fényképezőgépeket. A több, mint 150 darabos kollekciójában antik darabokat és újabbakat is találunk, s ami még igazán érdekes: kivétel nélkül mindegyik működik.

Steyer Edina

Mert, mint azt a fiatal elárulta, amelyiket nem tudja használni, azt bizony kihajítja.

- Elengedhetetlen számomra, hogy tudjak velük fotózni -  szögezte le a jelenleg a fővárosban operatőrként, vágóként és fényképészként dolgozó Balázs. - Igazán léleksimogató, amikor exponálás után kattan a gép, s ezek a speciális hangok minden fényképezőnél eltérően csengenek. Egészen más a Zenitnél, de más a Smenánál is.  Mindkettő orosz gyártmány, ugyan az 1980-as évek legkedveltebb típusa, a Smena volt, mely az olcsósága és kiváló minősége miatt terjedt el. A Zenitek viszont sokkal stabilabb gépek, mindmáig nagyon jó képeket lehet velük készíteni.


Gerócs Balázs hozzátette: számára az ász azonban a japán Canon AE-1. Megbízható és simulékony masina.
- Ugyan az enyém már jóval idősebb, mint én magam, mégis tökéletesen működik - mesélte a fiatal. - Persze a munkámban modern, digitális gépet használok.

A gyűjteményben egyébként van egy négylencsés fényképezőgép is, mely egyetlen filmkockára négy képet készít. Az, aki nem látott még ilyet, bizonyára elcsodálkozik ezen a technikán. A különleges darab két osztrák egyetemi hallgató által a 90-es évek elején alapított céghez kötődik. A gyökerei viszont az egykori Szovjetunióba nyúlnak vissza, a LOMO-hoz (Leningradszkoje Optiko Mechanicseszkoje Objedinenie), mely elég silány minőségű, de nagyon olcsó gépeket gyártott. A két osztrák fiatalember a 20. század végén kezdte el terjeszteni a lomográfia "igéjét".

- A lomográfia egyfajta életérzést jelent, s vonatkozik az összes, több vagy kevesebb lencsével megáldott, de ehhez a családhoz tartozó gépre, s azokra is, akik használják ezeket - magyarázta a fiatalember. - Nem számít a kompozíció, sem a fények, csupán a fényképezés pillanata. Az én gépem vázán négy apró objektív található, ez egy rendkívüli darab, azonban semmit nem lehet rajta állítani, nem tudok vele kísérletezgetni. Őszintén szólva, már meguntam, elveszett az újdonság varázsa. Ettől függetlenül szeretnék begyűjteni még néhány változatot ebből a szériából.

Balázs kollekciójának a legrégebbi darabja egy német Zeiss nevű harmonikás szerkezetű antik fényképezőgép. 


- Bármilyen hihetetlenül is hangzik, működik - mosolyogott Balázs. - De nagyon óvatosan merek csak hozzáérni, hisz' elég idős már, az 1930-as évekből származik. Viszonylag olcsón, 25 ezer forintért jutottam hozzá, de láttam már az interneten közel 300 ezerért is. Annak a verziónak megvolt az eredeti bőr táskája, és megkíméltebbnek tűnt, mint az enyém.

De a gyűjteményben nem csak fényképezőgépek találhatók.

- Itt van például ez a két szépség - mutatott rá a működőképes, 40-50 év körüli vetítőkre. - Mellettük az editor, más néven a vágógép, és ez a 8 milliméteres filmmel működő kamera. Ez utóbbihoz filmet is akartam venni, de 8 helyett 16 millimétereset kaptam. Kézzel széttekertem, láttam, hogy egy dokumentumfilm van rajta Hitlerről. Mivel sem a kamerához, sem a vetítőkhöz nem passzolt, sajnos nem tudtam megnézni.

Balázs hosszútávú tervei között természetesen szerepel a gyűjtemény bővítése, s szeretné egyszer kiállításon is megmutatni a legizgalmasabb darabokat.



Digitális rovatunkban a fényképezés rejtelmeit is górcső alá vettük 20 fejezetben. A címekre kattintva elolvashatja fotósaink tanácsait! 

A fényképezés rejtelmei - 1. fejezet 

A fényképezés rejtelmei - 2. fejezet 

A fényképezés rejtelmei - 3. fejezet 

A fényképezés rejtelmei - 4. fejezet 

A fényképezés rejtelmei - 5. fejezet 

A fényképezés rejtelmei - 6. fejezet 

A fényképezés rejtelmei - 7. fejezet 

A fényképezés rejtelmei - 8. rész 

Segítség, ember a képen! - a fényképezés rejtelmei 9. rész 

Gyermekfotózás - A fényképezés rejtelmei 10. rész 

Előtérbe a torta kerüljön - A fényképezés rejtelmei 11. rész 

Élességet a lélek tükrére! - A fényképezés rejtelmei 12. rész 

A mozgásfotózás klasszikus trükkjei - A fényképezés rejtelmei 13. 

Türelem jó fotót terem... - A fényképezés rejtelmei 14. rész 

Felkészülni a pillanatra... - a fényképezés rejtelmei 15. rész 

Új, látványos világ tárul fel a makrofotós előtt - A fényképezés rejtelmei 16. rész 

Fényképek búvárszemüvegben - A fényképezés rejtelmei 17. rész 

Riportfotó – maga az élet - A fényképezés rejtelmei 18. rész 

Szabályok nélküli műfaj... - A fényképezés rejtelmei 19. rész 

Pattanás és villanyoszlop - A fényképezés rejtelmei 20. rész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!