Hírek

2011.10.20. 06:34

Önerő nélkül nincs lakás

Újra lesz szocpol és kamattámogatott forinthitel - jelentette be a múlt héten a miniszterelnök, aki az építőipar növekedésének elindítását és a gyermekes családok otthonteremtésének ösztönzését várja az állami kedvezményektől.

Horváth A. Attila

Újra lesz szocpol és kamattámogatott forinthitel - jelentette be a múlt héten a miniszterelnök, aki az építőipar növekedésének elindítását és a gyermekes családok otthonteremtésének ösztönzését várja az állami kedvezményektől. A tárca a részleteket is közölte: szociálpolitikai kedvezményt (szocpolt) csak új lakás vásárlására vagy építésére lehet igényelni akkor, ha a kérelmezőnek nincs köztartozása, sem ingatlantulajdona, és ha az egyik szülő legalább fél éve munkaviszonnyal bír. További feltétel, hogy az épület minimum B energetikai kategóriájú legyen, a költségeket pedig számlával kell igazolni. A gyermekek száma és a lakás mérete is befolyásolja az állami támogatás mértékét, és újra lehet még meg nem született, de előre vállalt gyermekre szocpolt igényelni. Két gyerek esetén 800 ezer és 1,3 millió forint közötti, három gyerek után pedig 1,2 és 2 millió közötti összeg jár.

Kamattámogatott forinthitelt több célra lehet igényelni: új lakás vásárlásához, építéséhez, használt lakás vételéhez, felújításához és „bedőlt” hitellel terhelt ingatlan vásárlásához folyósítható. Emellett a hátralékos adós is igényelheti, ha kisebb lakásba költözik, előbb azonban ingatlana eladásából ki kell egyenlítenie tartozását. Kamattámogatást a hitel futamidejétől függetlenül legfeljebb öt évre (csökkenő mértékben) kaphat a vásárló, a kedvezményt itt is meghatározza a gyerekek száma, a munkaviszony pedig feltétel.

Új lakás esetén maximum 10 millió, használtnál legfeljebb 6 millió lehet a felvett hitel. A kamattámogatás bevezetéséhez uniós engedélyre lesz szükség, ezért a program indulásának ideje még nem ismert. Szocpolt viszont (az ígéret szerint) hamarosan igényelni lehet, és jövőre indulnak is a kifizetések – de csak utólagosan, az ingatlanvásárlást követően finanszíroz az állam.


Milyen eredményeket várnak mindettől zalai gazdasági szereplők?

– Amikor 2009-ben az akkori kormány megszüntette a szocpolt, nagyon sokat rontott az építőipar helyzetén, hiszen ezt a támogatási formát rengetegen igénybe vették. Arányaiban 10 potenciális vásárlóból 8 elállt vételi szándékától emiatt. Most, az új támogatásoktól éppen ellenkező hatást várok. Egy lakásvásárlást tervező fiatal párnak ez ugyanis nagy segítség – mondta el Tóth Zsolt, az építőipari beruházással is foglalkozó Zsola Project Kft. egyik ügyvezetője. Hozzátette: az energetikai tanúsítvány előírása arra ösztönzi majd az építtetőket, hogy modern, energiatakarékos megoldásokat alkalmazzanak.
– Én bizakodó vagyok, sőt, a kormányzati bejelentések után elgondolkodtunk azon, hogy új beruházásba kezdjünk – jelezte a cégvezető.

A használt lakások piacán – az általunk megkérdezett szakember szerint – ugyanakkor nem várható jelentős kereslet- élénkülés. Sipos András, a Das Haus ingatlanközvetítő ügyvezetője úgy látja, mivel egy szűk kör veheti csak igénybe a kedvezményeket, a vásárlók száma legfeljebb kis mértékben nőhet.

– Az a gond, hogy az átlagember minimális önerővel rendelkezik, vagy egyáltalán semekkorával, így azonban hitelt sem tud felvenni. Korábban szinte csak a szocpollal biztosítani lehetett az önerőt, használt lakás vásárlásakor is, most viszont többnyire azok vesznek ingatlant, akik saját tőkével rendelkeznek. Amíg a hitelezés nem fut fel újra, kiesnek a vásárlói körből azok, akiknek nincsenek tartalékaik. A sok lakáspolitikai bejelentés miatt pedig amúgy is kivár az emberek nagy része – foglalta össze tapasztalatait.

Mint mondta, a jó adottságú lakásokat most is el lehet adni. Főleg az olcsó, felújításra szoruló ingatlanokat keresik befektetési céllal, hiszen ami pár éve még 8 milliót ért, most 6-6,5 millióért megszerezhető. Emellett az újszerű lakásoknak van piacuk, ezeket a tulajdonosok többnyire kiadják albérlőknek. Sipos András egyébként nem számít arra, hogy tovább zuhan a használt lakások értéke.

Amint megjelenik a kamattámogatásról szóló jogszabály, valamennyi forintkölcsönt kínáló pénzintézetnél igényelni lehet majd a kedvezményt, így a hitelezés intenzitására is hatással lehet az állami program. Rétiné Varga Évát, a Bak és Vidéke Takarékszövetkezet ügyvezető igazgatóját is értékelésre kértük.

– Pozitívnak ítéljük a kormányzati bejelentést, mivel jó hatással lehet a gazdasági növekedésre, az építőiparra és más ágazatokra is. Az ötéves kamattámogatott időszakot viszont rövidnek tartjuk. A lakáshiteleinket ugyanis általában 10–20 éves futamidővel igénylik az ügyfelek, az öt éven túli intervallumban tehát teljes kamatot kell majd fizetni – fogalmazott az igazgató. Mint mondta, néhányan már érdeklődtek az új kedvezmények iránt, és reméli, amint a részletek is megjelennek, a lakosság lakásvásárlásra, korszerűsítésre is igénybe veszi majd a támogatott hiteleket. Ebben azért is bízik a takarékszövetkezet, mivel az elmúlt időszakban nem volt igazán élénk a lakossági hitelezés. 


Szerintem (Horváth A. Attila jegyzete)
Egy adósságcsapdában vergődő országban nem kell különösebben magyarázni, miért kétélű „fegyver” a hitelezés felpörgetése: korábban évi százmilliárdos állami kiadással lehetett fenntartani a lakástámogatási rendszert, s bár valóban kölcsönhöz (és otthonhoz) jutott szinte minden igénylő, utóbb, a válsággal a fizetésképtelenek száma is drasztikusan megnőtt. A népszerű támogatási formákat (köztük a szocpolt) a Bajnai-kormány szüntette meg 2009 nyarán a magas állami költségek és a sok visszaélés miatt, ugyanakkor ezzel az intézkedéssel nagyon sok gyermekes család otthonteremtési álmai váltak semmivé. Most igencsak óvatos a kormány: 2012-ben összesen 7-9 ezer családot céloz meg az új kedvezményekkel, a költségvetés pedig 6,5 milliárd forintot szán erre a célra. Első lépésnek megteszi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!