Hírek

2011.10.28. 18:30

140 millió a közösben - Elismerés a legnagyobb befizetőknek

Eddig közel 140 millió forintot fizetett be a lakosság az államadósság elleni alapba, az összeg tíz százaléka Zalából érkezett, hangzott el a Széchenyi Klub zalai gazdasági szervezetekkel közös összejövetelén pénteken. A gazdaságfejlesztés és államadósság konferencián Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tanúsítványt adott át az egymillió forint feletti befizetőknek.

Varga Lívia

Horváth Tihamér, a Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztő Társaság és az államadósság elleni alap elnöke a vállalkozásokért való összefogás és az államadósság elleni küzdelem fontosságát hangsúlyozva megjegyezte: ha az a 300 ezer ember, akinek módjában áll, megváltaná saját magát és családtagjait, 2 ezer milliárd jutna a kasszába.

Horváth Tihamér a Széchenyi Klub nevében arra kérte a nemzetgazdasági minisztert: a rendelkezésére álló eszközökkel segítse a vállalkozókat.

- Történjen meg a vállalkozások által elvégzett pályázati, illetve a megrendelt munkák állami kifizetése, magyar, működő kkv-k is kaphassanak munkahelyteremtő támogatást, s nagy beruházást igénylő fejlesztések esetében előfinanszírozás formájában is elérhető legyen a támogatás, akár egyedi elbírálás alapján - javasolta.

Az elhangzottakat Matolcsy György megfontolásra méltónak tartotta, s minden a teremben ülő vállalkozót arra biztatott, segítse ötleteikkel a kormány munkáját, hiszen a tét ma nagyobb, mint 2010-ben: a hosszú távú növekedési kudarc elkerülése.

- A tavalyi év második fele a pénzügyi válság elhárításának jegyében telt - idézte fel a miniszter. - Ha ezt nem tesszük meg, a göröghöz hasonló, annál azonban mélyebb pénzügyi csőd következett volna be. 2011-ben aztán hozzáláttunk Magyarország gyökeres átalakításához, aminek, például a foglalkoztatás terén, már látszanak az első pozitív hatásai. Közben azonban lecsapott ránk a globális pénzügyi válság újabb hulláma.

A miniszter hangsúlyozta: senkit ne tévesszen meg, hogy az EU-csúcsnak részben sikerült megoldást találnia Görögország pénzügyi problémáira, az eurózóna ugyanis továbbra is bajban van, és sokáig bajban is lesz, tehát egy következő pénzügyi veszélyzónában vagyunk. Hozzátette: a magyar gazdaságban növekedési fordulat kell, ahhoz pedig, hogy hazánk ne süllyedjen a stagnálás szintjére, friss tőkére, az új vállalkozásokat segítő hitelekre és bővülő piacokra van szüksége a gazdaságnak.

- 2012-ben közös feladatunk megakadályozni Magyarország válságba való visszahajlását, s az idén elindult megújulási folyamatokat révbe vinni - zárta szavait a miniszter.

A konferencián jelen volt és tanúsítványt kapott az államadósság elleni alap első befizetője, Rédly Elemér győri plébános is, aki ugyancsak az államadósság csökkentésének fontosságára hívta fel a figyelmet, hogy ne legyünk a pénzvilág rabszolgái. Az áfa- és egyéb adócsalásokat említve pedig hozzátette: alapvető bajunk nem gazdasági, hanem az erkölcs hiányából adódik...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!