Hírek

2011.07.05. 11:48

Furcsa pár a Kvártélyházban

Jól sikerült a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház stúdiósainak vizsgaelőadása, így a Kvártélyház közönsége is láthatja Neil Simon egyik legnépszerűbb darabját.

Péter Gyöngyi

Az előadást, a Furcsa pár című komédiát a teátrum művésze, a Nádasdy Kálmán Színészképző Stúdió tanára, Farkas Ignác rendezte. A teátrumban zajló képzésről általában keveset tud a néző, még ha a növendékek időről időre fel is tűnnek a nagyszínpadon. Önálló produkcióban, nagyobb szerepben ritkán láthatjuk a fiatalokat.

– Amikor Besenczi Árpád és Sztarenki Pál átvette a színház irányítását, úgy döntöttek, hogy nem kezdőkkel indítják a stúdióoktatást, mint az az elmúlt húsz évben volt, hanem színész II. képesítéssel rendelkező „színészpalántákat” vesznek fel. Ugyanúgy zajlott egyébként a képzés, tehát a mozgás-, az ének-, a mesterség-, a szép beszéd óra, mint korábban, és ugyanúgy félévente, évente számot kellett adniuk a növendékeknek a tanultakról minden tárgyból – avatott a részletekbe Farkas Ignác. – Az osztályomat túlsúlyban lányok alkották, mindössze két fiú képviselte az erősebb nemet, ennek megfelelően kellett darabot választanom az év végi vizsgára. A mű végül is a Furcsa pár női változata lett.


A premiert június 9-én tartották, az alkalomra a színház próbaterme alakult játszóhellyé. A vizsgaelőadásra a teátrum munkatársai, családtagok, ismerősök, barátok érkeztek, zsúfolásig megtelt a helyiség.

- Az előadásnak aztán olyan nagy sikere lett, hogy később Tompagábor Kornél azzal keresett fel, elképzelhetőnek tartom-e a produkció Kvártélyházbeli, augusztusi bemutatóját – folytatta a színművész. – Ez a lehetőség nekem is nagy öröm, a gyerekeknek meg különösen, így idén hamarabb, felújító próbákkal kezdődik számunkra az évad.

Az előadáshoz díszlet is készül, hiszen a szabadtéri teátrum elvárásaihoz illesztik a produkciót. – Most először történik meg az, hogy a stúdiósok vizsgaelőadását a nagyközönség is láthatja, úgyhogy nagy várakozással és izgalommal tekintek elé magam is – összegzett végül Farkas Ignác.


Húsz év után új változattal
Neil Simon író, forgatókönyvíró 1927-ben született. 1966-ban négy darabját játszották egyazon időben a Broadway-n, köztük a Furcsa párt is. A történetből készült filmet – Jack Lemmonnal és Walter Matthauval a főszerepben – 1969-ben több Golden Globe-díjra és Oscar-díjra is jelölték. A szerző eredeti művét húsz évvel az ősbemutató után átdolgozta: így született meg a darab női változata: Félixből és Oscarból Florance és Olive lett. 



KVÁRTÉLYHÁZ - Olvassa el dossziénk cikkeit IDE KATTINTVA!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!