Hírek

2011.06.21. 08:31

A várakozás rontja a hallás esélyét

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár május elején eredménytelennek nyilvánította a hallást javító cochleáris implantátumok közbeszerzési eljárását.

Szalabán Attila

Az implantátumra várakozás ideje megnyúlt, s ez azért okoz problémát, mert ha nem végzik el a megfelelő időpontban a cochleáris implantátum beültetését, akkor az jóval kisebb hatékonysággal javítja a siket vagy súlyosan halláskárosult betegek - többségében gyerekek - hallását. Nem csoda tehát, hogy amikor május elején az OEP eredménytelennek nyilvánította az implantátumok beszerzésére irányuló eljárást, számos érintett család aggódni kezdett. A hír hallatán érdekképviseleti szervezetük, a Magyar Cochleáris Implantáltak Egyesülete (MACIE) is komoly egyeztetésekbe, lobbitevékenységbe kezdett.


- Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár új közbeszerzési eljárást indított az úgynevezett cochleáris implantátumok beszerzésére. Ennek befejezéséig az ellátás folyamatossága, a betegek és a szülők érdekében méltányossági eljárás keretében, soron kívül biztosítjuk az eszközöket a legsürgetőbb esetekben - kaptuk a tájékoztatást az OEP sajtóosztályáról. - A négy szakcentrum már megkezdte az egyeztetéseket a szakmai várólistáról a legnagyobb prioritást igénylő betegek szüleivel. A méltányossági eljárás keretében közel 30 kisgyermek heteken belül megkaphatja a halláshoz szükséges készüléket.

Az OEP sajtóosztálya hangsúlyozta: az implantátumok megvásárlásához és a beültetések elvégzéséhez az Egészségbiztosítási Alapban rendelkezésre áll a szükséges anyagi fedezet, tehát a szülőknek, a rászoruló betegeknek semmit nem kell tenniük.

Mindez azonban nem teljesen nyugtatta meg az érintett, vagy velük rokonszenvező családokat. A MACIE el szeretné érni, hogy a cochleáris implantációval ne csak tűzoltásszerűen foglalkozzanak az illetékesek. Ennek érdekében múlt pénteken demonstrációt szervezett a Nemzeti Erőforrás Minisztériumánál, ahol egy petíciót is átadtak.

- Kértük az implantátumok beszerzésének minél gyorsabb megkezdését és hosszú távú rendezését, az objektív újszülöttkori hallásvizsgálat bevezetését, valamint a beszédprocesszorok kihordási idejének meghatározását és az elavult készülékek rendszeres és kiszámítható cseréjét - hangsúlyozta a hahóti Beke Erzsébet, aki az egyesület tagjaként szintén aláírta a petíciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!