Hírek

2011.04.26. 17:31

Állatvásár Zalaegerszegen, újra! Talán már ősszel indulhat

Vállalkozói kezdeményezésre újraindulhat az országos állatvásár a megyeszékhelyen. Az önkormányzat támogatja a tervet, és lehetséges helyszínek is szóba kerültek már.

Horváth A. Attila

Az ötletgazda Kövesi Csaba vállalkozó, aki állattartóként úgy tapasztalja, lenne igény az egykor nagy hírű vásár felélesztésére. Mint mondta, elsőként hazai lókereskedők üdvözölték az ötletet, de szlovén és horvát piaci szereplők is érdeklődtek már.

- Felvettük a kapcsolatot a szaktárcával, az osztrák gazdasági kamarával pedig levélben ismertettük a terveinket, és úgy tűnik, az olaszok részéről is volna kereslet, főleg lóra, birkára. Emellett vágóhidaktól jelezték, hogy eljárnának megnézni a kínálatot. A tenyésztő, a kereskedő és a vásárló egymásra találásán túl az is cél, hogy a lakosság igényeit kiszolgáljuk. Szerveznénk mezőgazdasági terménybemutatót, gépszemlét, szaktanácsadást, technoló-giai ismertetést, pályázatfigyelést - jelezte Kövesi Csaba.


A vállalkozó szerint a vásár újraindításának munkahelyteremtő hatása is volna, hiszen ha van piac, többen foglalkoznának állattartással. A fogyasztói szokások elvileg kedveznének a háztáji tenyésztésnek, mivel mind többen keresik a hazai, helyi hústerméket, legyen szó baromfiról vagy sertésről. Havonta tartanának Egerszegen országos állatvásárt, kéthetente pedig kisállatvásárt; utóbbi rendezvényen cserére is lehetőség nyílna, míg  a kóbor kutyáknak gazdát keresnének ugyanitt.

Kövesi Csaba elmondta: úgy két hónapja tárgyalnak a városi önkormányzattal, a részletek kidolgozása még hátravan. Mindenekelőtt helyszínt kell találni, eddig 2-3 önkormányzati tulajdonú terület került szóba. A régi helyszín, a Zala-rét már lakott rész, így ott nem lehet vásárt rendezni, de a 74-es főút mentén, a botfai elágazónál található terület ígéretesnek tűnik.

- Szeretnénk kulturált körülményeket teremteni, ehhez természetesen az uniós szabványok betartására is szükség van. Amint a szakhatósági engedélyeket megszereztük, nyitni szeretnénk; talán már az ősszel indulhat az állatvásár. Az ötlet fogadtatásán múlik minden, de én nagyon bízom abban, hogy megmozdul a megye, és az ország más részeiről is jönnek majd Egerszegre. Ez régen is így volt, a helyi állatvásárt országszerte ismerték - tette hozzá a kezdeményező.

Zalaegerszeg polgármesterét, Gyutai Csabát is megkérdeztük a tervekről.
- Üdvözöljük és támogatjuk a kezdeményezést, reméljük, megnöveli majd a zalai állattartási kedvet. A korábbi állatvásárt már nem lehetett működtetni, de így, piaci alapon lehet létjogosultsága a rendezvényeknek. Az állategészségügyi és egyéb szabályoknak is meg kell felelni, emiatt nem minden terület alkalmas e célra, még keressük a megoldást - válaszolt a polgármester.

Az országban alig néhány helyszínen tartanak nagy volumenű állatvásárt, a Dunántúlon  Kövesi Csaba tudomása szerint  nincs is ilyen rendezvény. Mint mondta, azt is szeretnék elérni, hogy a falvakban újra meghonosodjon az állattartás. Ehhez mindenekelőtt szemléletváltásra van szükség, több helyütt ugyanis rendeletek tiltják a belterületeken e tevékenységet.


2004 decemberében rendezték az utolsó országos állatvásárt Zalaegerszegen, a kaszaházi városrészben. Akkor már csak nyomokban idézte a régi nagy vásárok hangulatát a rendezvény; lapunknak is arra panaszkodtak az árusok, hogy bár a nyolcvanas években és a kilencvenes évek második felében nagy volt a forgalom, végül gazdaságtalanná vált az üzemelés. A hőskorban borjút, kecskét, birkát, malacot, tehenet is kapni lehetett, de igazán lókínálatáról volt híres a vásár, sokan pedig a szerszámokért, kiegészítő kellékekért jöttek el, gyakran külföldről. A kötélfonótól a pecsenyesütőig sokak megélhetését biztosította a piac, 2004 végén azonban a csökkenő kínálat és kereslet, illetve az uniós szabályok szigora miatt bezárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!