Hírek

2011.03.09. 05:51

Fémkeresés legálisan, leletek kiásása illegálisan

A földben még ma is sok olyan tárgyat, lőszert, bombát, régi pénzt lehet találni, mely felkelti a kincskeresők érdeklődését. A lelkes amatőrök fémdetektorral dolgoznak, amelynek használata ugyan nem törvénybe ütköző, ám a leletek kiásása igen.

Sámel József

 

Ha valaki fémdetektort szeretne vásárolni, nincs más dolga, mint körbenézni az interneten. A hálón többféle típus és árkategória közül lehet választani, a különféle fémdetektorokhoz leírást is mellékelnek. Egy átlagos detektort már 30-70 ezer forintért is be lehet szerezni, de persze ennél jóval drágább műszerek is léteznek.

A fémkeresés egyébként legális tevékenység idehaza, így szabadon lehet fémkereső készülékeket forgalmazni, vásárolni és használni is  abszurd módon csak a leletek megtalálása és kiásása tilos. A földben lévő tárgyak ugyanis az állam tulajdonát képezik, ha ezek 1711 előttiek. Ám a későbbi  leletek sem kereshetők szabadon, hiszen utóbbiak talált tárgynak minősülnek, melyeket (elvileg) szintén nem szabad zsebre vágni. Ha valaki lőszereket, fegyvereket, bombákat talál, arról is értesíteni kell a hatóságokat, ellenkező esetben visszaélést követ el.

Talán érdekes, de sem a rendőröknél, sem a tűzoltóknál, sem pedig a katasztrófavédelemnél nincs rendszeresítve fémkereső műszer, holott az említett hatóságok talán hasznát is tudnák venni ezen eszközöknek.

 

 

Halálos robbanás Botfán: szinte centiről centire haladtak a tűzszerészek

Exkluzív rendőrségi fotók: lőszerek, bombák tömege volt a felrobbant háznál

Képek a helyszínről  a robbanás napján hétfőn

Képek a helyszínről kedden

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!