Hírek

2011.01.11. 06:44

Visszaélés! Árat emelt a hivatalnok: felfüggesztett börtönt kapott

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a megyeszékhelyi önkormányzat volt beruházási szakreferense. Sümeghy László Edét hétfőn hivatali visszaélés miatt marasztalták el.

Arany Gábor

A történet 2006. júliusig nyúlik vissza, akkor a Hegyalja és az Ebergényi úton közvilágítás kivitelezésére kért árajánlatokat Sümeghy László Ede, aki a magasépítési csoport beruházási szakreferenseként e szakterületért felelt. A vállalkozástól kapott árajánlatot 150 ezer forinttal megnövelve visszaküldte, s a munkát a cég már így, nettó 957 ezer forintért végezte el.

A következő év decemberében a szakreferens az önkormányzat energiaracionalizálási pályázatához kapcsolódó tanulmányt kért. Az erre kapott nettó 950 ezer forintos árajánlatot azonban 1,25 millióra javította ki, a megbízási szerződést is e szerint készítette el, a munka is ennyibe került a városnak.

A közvilágítási hálózat bővítéséhez kapcsolódó tervek elkészítésére három vállalkozástól kért ajánlatot 2008 tavaszán. Az egyik cég ajánlatát elküldte a másiknak, így az eredetileg olcsóbb ajánlatot tevő 30-40 százalékot emelt.

A szakreferens segítségével a két nyertes vállalkozás összehangolta, felosztotta egymás között a munkákat.

Pár hónappal később a karácsonyi díszvilágítás kapcsán kért árajánlatot a dekorációt korábban is évek óta készítő vállalkozástól. Az anyagon a szakreferens sok tízezer forinttal módosított, majd a szerződés változatlan műszaki tartalommal, de már drágábban köttetett meg.

Az utolsó eset 2009 júliusában történt, amikor egy kültéri csatlakozószekrény drágult meg 50 ezer forinttal a szakreferensi árjavítás után. Ezt a kontraktust végül nem írták alá. A történtek miatt a munkahelyén feljelentették a szakreferenst, aki az évben megvált az önkormányzattól.

Az 51 éves férfi elismerte, megszegte hivatali kötelességét és ezzel az önkormányzatnak hátrányt okozott. Mindezt azzal magyarázta, hogy szakmailag nem volt felkészülve a rábízott feladatra - lévén gépészmérnök -, és ehhez a munkahelyén sem kapott segítséget. A módosításokat az első árajánlatok beérkezése után felmerült változásokkal indokolta. Kötelességét azzal szegte meg, hogy nem tartotta be az előírásokat, a módosításokról főnökeivel nem egyeztetett. Sümeghy az ügyész kérdésére tagadta, hogy a drágítások miatti többletből részesült volna. Mivel Sümeghy László Ede teljes beismerő vallomást tett és lemondott a tárgyalásról, a bíróság hosszas bizonyítási eljárást mellőzve dönthetett, ezért csak lényegesen enyhített büntetést szabhatott ki.

A megyei bíróság folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélésért 6 hónap, végrehajtásában 4 évre felfüggesztett börtönre ítélte. A védő javasolta előzetes mentesítésre dr. Gergye Tamás bíró nem látott lehetőséget, így Sümeghy László Edének a próbaidő lejártáig viselni kell az elítéléssel járó egyéb hátrányokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!