Hírek

2011.01.12. 06:56

Határokon átnyúló együttműködés révén

A határokon átnyúló gazdasági-turisztikai együttműködés új formájára kínál lehetőséget az a szlovén, horvát és magyar szerveződés, amely még tavaly alakult Pannon EGTC néven.

Gyuricza Ferenc

Az EGTC rövidítés mögött az európai területi együttműködési csoportosulás kifejezés rejlik, mely számos új lehetőséget kínál a benne részt vevő partnerek számára. Az egyik legfontosabb, hogy az Európai Unió regionális alapja külön is támogatja e szerveződéseket. Többek között ezért is kezdeményezte Pécs városa egy hármas - szlovén, magyar és horvát - együttműködésen alapuló szerveződés létrehozását, amihez eddig mintegy ötven szervezet, köztük a Zala megyei önkormányzat csatlakozott. A Pannon EGTC elnöksége a hét elején Lendván ülésezett, ahol a térségünket érintő több kérdés - köztük a Rédics-Lendva-Beltinci vasútvonal helyreállításának lehetősége - került napirendre.

A Pannon EGTC a prioritások között jelölte meg a fiatalok társadalmi helyzetének javítását is, de fontos szerepet szánnak a határ menti régió idegenforgalmi fejlesztéseinek is. Ez utóbbi ok is közrejátszott abban, hogy Lendva és a 2012-ben Európa kulturális fővárosa címet viselő Maribor után újabb szlovén településként a csoportosuláshoz a térség talán legszínvonalasabb fürdőkomplexumával rendelkező Moravske Toplice is csatlakozott.

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón az elnökség nevében nyilatkozó pécsi polgármester, dr. Páva Zsolt arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő időszakban számos, egyelőre még tervezés alatt álló program megvalósítására nyílik lehetőség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!