Hírek

2011.01.25. 07:47

Felújítás: panelprogram az Új Széchenyi Tervben

Átalakul a panelprogram pályázati rendszere, jelezte hétfőn a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A tárca egyszersmind nehézkesnek, rugalmatlannak minősítette a társasházak felújítására kiírt korábbi pályázatokat. A hírek szerint a panelprogramot (módosított formában) az Új Széchenyi Terv viszi majd tovább.

Horváth A. Attila

Korszerűsítésre 2009-ben lehetett utoljára pályázni, ám az eredményről több esetben csak 2010 végén kaptak értesítést a társasházak.

- Így tehát egy év telt el azzal, hogy a lakóközösségek várták a visszajelzést. Tavaly már nem is lehetett támogatást igényelni a panelprogramban, a most zajló, vagy hamarosan induló épületfelújításokra korábban adtak be pályázatot - mondta el érdeklődésünkre Antos Lajosné, a Start 59 zalaegerszegi társasházkezelő cég vezetője. Hozzátette: legutóbb a nem iparosított technológiával épült kisebb társasházak modernizálására lehetett pályázni. Ennek lebonyolítása egyszerű volt, és ha nem zárul le a kiírás, többen is igényelték volna a 30 százalékos állami juttatást.


A szakember tapasztalatai szerint most is nagy az igény a hasonló támogatásokra, önerőből ugyanis legfeljebb homlokzati szigetelést tudnak vállalni a lakóközösségek. Olyanok is érdeklődnek, akik korábban már részlegesen modernizálták társasházukat, és most továbblépnének. Sokan várják tehát a Széchenyi Terv pályázatait, bár az előző panelprogramnak is vannak még elmaradásai: több 2009-es pályázat eredményét ki sem hirdették eddig. Pedig ezektől jelentős állami hozzájárulást remélnek a pályázók: amelyik D-kategóriás (azaz legkevésbé energiahatékony) társasház vállalta, hogy A-kategóriába lép (ez egyebek közt nyílászáró- és kazáncserét, külső hőszigetelést jelent), akár a költség felét is elnyerheti támogatásként. Egy ilyen felújítás költsége a 100 millió forintot is elérheti.

Antos Lajosné úgy látja, bőven van felújítani való épület Egerszegen: a lakásállomány nagyjából 70 százaléka rossz adottságú energetikai szempontból, és csak 5-8 százalék nevezhető igazán korszerűnek.

- Az energetikáért felelős államtitkár úgy tájékoztatott, hamarosan megjelennek az Új Széchenyi Terv energiatakarékosságot célzó pályázatai - reagált érdeklődésünkre Gyutai Csaba polgármester.

- Meggyőződésem, hogy ésszerűbb lesz a pályázati rendszer, mint a korábbi panelprogram, ami még energetikai felmérést sem írt elő a pályázóknak, így a hatékonysága erősen vitatható volt. Az ál- és félmegoldások helyett komplex felújításra volna szükség, amit teljes auditnak, majd tervezésnek kell megelőznie - tette hozzá.

A panelprogram első időszakában a város önrészt biztosított a pályázatokhoz; arról is megkérdeztük a polgármestert, hasonló támogatás várható-e a jövőben az önkormányzattól. Gyutai Csaba jelezte: e kérdésre a pályázatok kiírása és megvizsgálása után lehet válaszolni.


Információk:
● Az állami támogatás feletti költséget a lakóközösségnek kell állnia; ennek leggyakoribb módja a kamattámogatott hitel felvétele.
● A törlesztőrészlet rendszerint beépül a közös költségbe, amíg vissza nem fizeti a hitelt a ház.
● Ez – a felújítás mértékének függvényében – néhány ezer forintos havi pluszkiadást jelenthet.
● Az aktuális társasházi törvény értelmében a lakóközösség négyötödének hozzájárulása kell a pályázat beadásához, nincs tehát vétójoga egy-egy lakónak.
● Ha valaki korábban már kicserélte nyílászáróit, és igazolja, hogy azok megfelelnek a szabványoknak, nem kötelezhető újabb cserére.


A témában további cikkeket talál a kapcsolt anyagok között!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!