Hírek

2010.11.11. 06:27

Elfolyik az ivóvíz Zalalövőn

A rossz állapotú csövek miatt rengeteg víz elfolyik a víziközmű rendszerből. A hálózati veszteséget a tavalyi 60 százalékról 46 százalékra lefaragták, de a javításokat folytatni kell.

Szabó Judit

Minderről az önkormányzat keddi ülésén esett szó, a víz- és csatornadíjak emelésének tárgyalásakor. Herczeg Imre alpolgármester hozta szóba a szokatlanul nagyarányú hálózati veszteséget, azt tudakolva a víziközműveket működtető Aquazala Kft. szolgáltatási igazgatójától, Tóthné Aczél Andreától, hogy a cég tesz valamit ez ellen, vagy a fogyasztókra hárítja a többletköltségeket. Az elfolyó víz is pénzbe kerül ugyanis, azt is ki kell termelni a kutakból villamos energia felhasználásával, s az után is meg kell fizetni a vízkészlet-járulékot. Tóthné Aczél Andrea elmondta: sokat tettek annak érdekében, hogy csökkentsék a hálózati veszteséget. Már 2009-től végeznek nyomásvizsgálatokat, hogy kiderítsék, hol folyik el a víz. Az elöregedett azbesztcement hálózaton nagyon sok csőtörést és hajszálrepedést találtak, és a bekötéseknél is fedeztek fel hibákat. A javítások folyamatosan zajlanak, s 60 százalékról 46-ra sikerült csökkenteni eddig a hálózati veszteséget. Vannak azonban helyek, ahol nem elegendő a nyomáspróba, felszíni feltárásra lenne szükség a hibák észleléséhez. Az ivóvízhálózat vizsgálatát tovább folytatják, az önkormányzat pedig decemberben tárgyal arról, hogy milyen fejlesztéseket végezzenek jövőre a közműrendszeren.

 

 

● A hálózati veszteség kimutatását célzó vizsgálatokat éjszakánként végzik, amikor nagyon csekély a vízfogyasztás

● Egy-egy szakaszt lezárnak, s a tűzcsapra rögzített mérőórával megnézik, csökken-e a nyomás. Ha igen, akkor valószínűleg elfolyik a víz valahol a rendszerből

● A hálózati veszteséget az elöregedett ivóvízvezetékek teljes cseréjével lehetne megszüntetni. A költséges beavatkozásra azonban nincs pénz Zalalövőn, s pályázati forrás sem áll rendelkezésre jelenleg. Akkor lehetne jó eséllyel uniós támogatást szerezni az ivóvízhálózat fejlesztésére, ha problémák lennének a vízminőséggel. A kisvárosban azonban olyan jó a kutak vize, hogy tisztítás nélkül kerülhet


 A nagyobb díjemelést fogadták el Zalalövőn
A lakossági víz- és csatornadíjak mintegy 5,5 százalékos, és a hulladékszállítási díjak 12 százalékos emeléséről döntött keddi ülésén a zalalövői önkormányzat (Részletek itt!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!