Hírek

2010.09.09. 15:18

Valamennyi zalaegerszegi választókerületben indít jelöltet az EZE

Az Együtt Zalaegerszegért Egyesület (EZE) valamennyi egyéni jelöltjének sikerült összegyűjtenie a szükséges számú ajánlószelvényt, így az egyesület - a zalai megyeszékhelyen egyetlen ilyen civil szervezetként - mind a tizenkét helyi választókerületben indít képviselőjelöltet az önkormányzati választáson - közölte Kocsis Gyula, az egyesület elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón.

MTI

Az egyesület nem állított polgármesterjelöltet, de a számára megfelelő független, civil jelöltet 552 ajánlószelvénnyel támogatta volna - mondta Kocsis Gyula.
   
Az egyesület elnöke megjegyezte: ha szorosabb lenne a polgármesterjelöltek versenye, akkor a kötelezettségvállalások az elkövetkező négy esztendőben jobban számon kérhetők lettek volna.
   
Kocsis Gyula szólt arról is, hogy a takarékosság jegyében meghozott választási törvény nem oldotta meg a fő problémát. Az igazi takarékosságot véleménye szerint a 3200 önkormányzat számának csökkentése jelentette volna, a helyi képviselők számának csökkentése viszont a népképviseleti rendszer korlátozását vonhatja maga után.
   
Úgy látja, hogy a kopogtatócédulás rendszer sem éri el célját. Mint fogalmazott, az korlátozhatja az egyén választójogát, ugyanis csak az a jelölt indulhat a választáson, aki összegyűjti a megfelelő számú ajánlószelvényt. Ezt sok esetben azért nem tudják megtenni, mert "mások a cédulás rendszerrel visszaélve nemcsak a saját indulásukhoz szükséges mennyiségű cédulát gyűjtik össze, hanem annak akár több százszorosát is" - jelentette ki Kocsis Gyula.
   
Az Együtt Zalaegerszegért Egyesületnek jelenleg egy tagja van a zalaegerszegi közgyűlésben; Ribiczey Pál jelenleg a kompenzációs lista negyedik helyén szerepel.



Választással kapcsolatos cikkeinket ITT találja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!