Hírek

2010.08.10. 15:39

Anyagi segítség a tanévkezdéshez

Akinek iskoláskorú gyermek van a közvetlen környezetében, tudja: a tanévkezdés rendkívül sokba kerül. Segítséget jelenthet azonban az iskolakezdési támogatás, mely idén januártól kedvezményes adózású, béren kívüli juttatásnak minősül.

Varga Lívia

Az ilyen címen kifizetett összeg után akkor lehet kedvezményesen adózni, ha azt a munkáltató (ideértve a társas vállalkozást is), a vele munkaviszonyban (személyes közreműködői tagi jogviszonyban) álló, s gyermeke után családi pótlékra vagy hasonló ellátásra jogosult szülő ésvagy a vele közös háztartásban élő házastársa részére nyújtja, tájékoztatta a szabályokról lapunkat az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága. További feltétel, hogy a támogatást a tanév első napját megelőző és az azt követő 60 napon belül kell kifizetni. Összege nem haladhatja meg az adóév első napján érvényes havi minimálbér 30 százalékát, azaz idén a 22 ezer 50 forintot, amelyet gyermekenként kell figyelembe venni.

Az iskolakezdési támogatást a közoktatásban vagy bármely EGT-államban ennek megfelelő oktatásban részt vevő gyermekek után lehet igénybe venni. (A juttatásnak tehát feltétele, hogy a gyermek közoktatásban vegyen részt, vagyis az adott tanévkezdéskor általános iskolai tanulmányait megkezdje, illetve általános, vagy középiskolában folytassa.)

A juttatást csak tankönyv, taneszköz vagy ruházat vásárlására lehet felhasználni, az összeget a munkáltató készpénzben vagy a fent említett termékek vásárlására jogosító utalvány formájában bocsáthatja rendelkezésre. Amennyiben készpénzt kap a dolgozó, a vásárlásról a munkáltató nevére kiállított számlát kell kérnie. Iskolakezdési támogatást egy gyermekre több munkáltató is adhat, és természetesen mindkét szülő részesülhet benne akkor is, ha ugyanazon a munkahelyen dolgoznak.

Például, ha egy szülő, akinek kettő, közoktatásban tanuló gyermeke van, összesen kétszer 22 ezer 50 forint iskolakezdési támogatást kaphat úgy, hogy azután a munkáltatója kedvezményesen adózik. Ha a másik szülő munkáltatója szintén nyújt ilyen jogcímen támogatást, akkor ő is kaphat kétszer 22 ezer 50 forint kedvezményes adózási szabályok alá tartozó iskolakezdési támogatást.

A feltételeknek megfelelő, a minimálbér 30 százalékát meg nem haladó iskolakezdési támogatás után a kifizetőnek 25 százalék személyi jövedelemadót kell fizetnie. Változás a tavalyi szabályozáshoz képest, hogy az iskolakezdési támogatás 22 ezer 50 forintot meghaladó részét természetbeni juttatásnak kell tekinteni. A felettes rész után a munkáltatót 54 százalék személyi jövedelemadó s a személyi jövedelemadóval növelt érték után 27 százalékos társadalombiztosítási járulék terheli.
 
Gyakran felmerülő kérdés, hogy az óvodás gyermekek után is lehet-e ilyen címen támogatást nyújtani, hiszen a közoktatási törvény az óvodai nevelésre is kiterjed. Az adóhatóhatóság tájékoztatása szerint, mivel a személyi jövedelemadó törvény kifejezetten az iskolakezdést kedvezményezi, iskolának pedig a közoktatási törvény csak az általános és középiskolát, a művészeti iskolákat és szakiskolákat nevezi, ezért az óvodás gyermekek után ilyen támogatás adómentesen nem adható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!