Hírek

2010.06.05. 02:28

Könyvélmény és valóság az író-borász, Máté Péter toszkánai birtokán

Egy erdélyi származású világcsavargó vetette papírra megtérését - így ajánlják az olvasóknak Máté Ferenc könyvét, amely végül is bestseller lett. A szerzőről tudnivaló, hogy miután körbehajózta a világ tengereit, megtelepedett Toszkánában; házat vett, szőlőbirtokos lett, festőművész feleségével borászkodni kezdtek.

MTI

Fűnyírók fülsiketítő zaja és a ház asszonya, Candance fogad minket. Szabadkozik a hangzavar miatt - errefelé is átlagosnál több csapadék esik mostanában, s tetszik, nem tetszik, kordában kell tartani a füvet. E foglalatosságot így szólja meg az író-borász: a fűnyírás valószínűleg az Isten által ránk rótt legunalmasabb feladat. Párjáról tudjuk, hogy a festőművészetet szünetelteti, minden idejét a szőlészetnek szenteli. Látható örömmel, élvezettel szervezi, irányítja a birtokot. Ahogy mondja: ez is egyfajta művészet. Festői hajlamait egyébiránt az absztrakt művészetet idéző boroscímkék tervezésében is kiélheti.

Máté Ferenc, a ház ura a birtokhoz tartozó erdőből kerül elő. Napközben ott alkot, dolgozik újabb regényén, amelyet már át kellett volna adnia a kiadónak.

- Az is Toszkánáról szól? - kérdezzük magyarul, s így is válaszol.

- Most a világ más pontját választottam. A történet az 1920-as években játszódik Tahitin. Ismerem az országot, hónapokat töltöttem ott.

Még pár oldal, és végez a történelmi regénnyel. Mint mindig, most is angolul ír. Ha úgy adódik, magyar kiadója is megjelenteti a könyvet. Szerzői terveiről megjegyzi: lenne mondandója az 56-os magyarországi eseményekről, a Corvin közi történésekről.

Élvezd a borodat! Salute - így dedikálja a Bor, mámor, Toszkána című könyvét, amelynek alcímében ez áll: Álmunkban is inni kell! S ha már életvezetésnél tartunk, idézzünk tőle még egy jó tanácsot: Ha döntést kell hoznod, mindig legyen egy üveg bor a közeledben! Vagy amit mások is megfogalmaztak: Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk! S hogy mit iszik ő és párja? A szilva és feketebors karakterű syrah-ra esküsznek. Pedig ez a szőlőfajta nem is tipikusan toszkán. De itt kitűnően érzi magát. Akárcsak a messzeföldön híres brunello.

Miért is vágtak bele a szőlőtermesztésbe? A házigazda válasza: megnyugtatja a tudat, amikor a kora miatt le kell mondani a világjárásról, a tengerekről, lesz egy saját birtoka, birodalma, saját borászata - ami azért némi hasznot is hoz. S hogy a szőlősorokat kik és miként gondozzák? Őket zavarja, ha kapálás helyett gyomirtót használnak. Ők az organikus művelés hívei.

- Évente háromszor-négyszer permetezünk. Akkor is csak kénnel és rézzel - árulja el Candance a földbe vájt, szupermodern pincében.

Mindössze évi három-négyszer?! Minő szerencsés, kivételezett vidék! Magyarországon még a délen elterülő Villányban is legalább triplán ennyiszer jutnak méreghez a fürtök. Mátéékat segítik az égiek. Szőlőültetvényeik kétszáz-háromszáz méter magasan terülnek el. Ennél lejjebb a köd, a pára kedvezne a gombás betegségeknek. Följebb, magasabban viszont a fagy okozna kárt. Lévén a terület légvonalban mindössze harminc kilométerre a tengertől, az onnan érkező légáramlatok is jótékony hatással vannak a növényekre. Nyáron az adriai szél kisöpri a kánikulai meleget, télen enyhíti a hideget.

Még egy szakmai titokra derül fény: ők háromezer tőkét ültettek holdanként, szemben a többiekkel, akik ennek csak a felét. S e sűrűség arra kényszeríti a tőkéket, hogy gyökereikkel minél mélyebbre hatoljanak, onnan gyűjtsék a vizet, tápanyagot. Persze, a sűrű lombozat temérdek zöldmunkával, radikális termésritkítással jár.

A Máté-birtok huszonnyolc hektárjából hat és felet foglal el a szőlő. Ebből harmincezer üveg bor készül.

Fűnyírók fülsiketítő zaja és a ház asszonya, Candance fogad minket. Szabadkozik a hangzavar miatt - errefelé is átlagosnál több csapadék esik mostanában, s tetszik, nem tetszik, kordában kell tartani a füvet. E foglalatosságot így szólja meg az író-borász: a fűnyírás valószínűleg az Isten által ránk rótt legunalmasabb feladat. Párjáról tudjuk, hogy a festőművészetet szünetelteti, minden idejét a szőlészetnek szenteli. Látható örömmel, élvezettel szervezi, irányítja a birtokot. Ahogy mondja: ez is egyfajta művészet. Festői hajlamait egyébiránt az absztrakt művészetet idéző boroscímkék tervezésében is kiélheti.

Máté Ferenc, a ház ura a birtokhoz tartozó erdőből kerül elő. Napközben ott alkot, dolgozik újabb regényén, amelyet már át kellett volna adnia a kiadónak.

- Az is Toszkánáról szól? - kérdezzük magyarul, s így is válaszol.

- Most a világ más pontját választottam. A történet az 1920-as években játszódik Tahitin. Ismerem az országot, hónapokat töltöttem ott.

Még pár oldal, és végez a történelmi regénnyel. Mint mindig, most is angolul ír. Ha úgy adódik, magyar kiadója is megjelenteti a könyvet. Szerzői terveiről megjegyzi: lenne mondandója az 56-os magyarországi eseményekről, a Corvin közi történésekről.

Élvezd a borodat! Salute - így dedikálja a Bor, mámor, Toszkána című könyvét, amelynek alcímében ez áll: Álmunkban is inni kell! S ha már életvezetésnél tartunk, idézzünk tőle még egy jó tanácsot: Ha döntést kell hoznod, mindig legyen egy üveg bor a közeledben! Vagy amit mások is megfogalmaztak: Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk! S hogy mit iszik ő és párja? A szilva és feketebors karakterű syrah-ra esküsznek. Pedig ez a szőlőfajta nem is tipikusan toszkán. De itt kitűnően érzi magát. Akárcsak a messzeföldön híres brunello.

Miért is vágtak bele a szőlőtermesztésbe? A házigazda válasza: megnyugtatja a tudat, amikor a kora miatt le kell mondani a világjárásról, a tengerekről, lesz egy saját birtoka, birodalma, saját borászata - ami azért némi hasznot is hoz. S hogy a szőlősorokat kik és miként gondozzák? Őket zavarja, ha kapálás helyett gyomirtót használnak. Ők az organikus művelés hívei.

- Évente háromszor-négyszer permetezünk. Akkor is csak kénnel és rézzel - árulja el Candance a földbe vájt, szupermodern pincében.

Mindössze évi három-négyszer?! Minő szerencsés, kivételezett vidék! Magyarországon még a délen elterülő Villányban is legalább triplán ennyiszer jutnak méreghez a fürtök. Mátéékat segítik az égiek. Szőlőültetvényeik kétszáz-háromszáz méter magasan terülnek el. Ennél lejjebb a köd, a pára kedvezne a gombás betegségeknek. Följebb, magasabban viszont a fagy okozna kárt. Lévén a terület légvonalban mindössze harminc kilométerre a tengertől, az onnan érkező légáramlatok is jótékony hatással vannak a növényekre. Nyáron az adriai szél kisöpri a kánikulai meleget, télen enyhíti a hideget.

Még egy szakmai titokra derül fény: ők háromezer tőkét ültettek holdanként, szemben a többiekkel, akik ennek csak a felét. S e sűrűség arra kényszeríti a tőkéket, hogy gyökereikkel minél mélyebbre hatoljanak, onnan gyűjtsék a vizet, tápanyagot. Persze, a sűrű lombozat temérdek zöldmunkával, radikális termésritkítással jár.

A Máté-birtok huszonnyolc hektárjából hat és felet foglal el a szőlő. Ebből harmincezer üveg bor készül.

Máté Ferenc, a ház ura a birtokhoz tartozó erdőből kerül elő. Napközben ott alkot, dolgozik újabb regényén, amelyet már át kellett volna adnia a kiadónak.

- Az is Toszkánáról szól? - kérdezzük magyarul, s így is válaszol.

- Most a világ más pontját választottam. A történet az 1920-as években játszódik Tahitin. Ismerem az országot, hónapokat töltöttem ott.

Még pár oldal, és végez a történelmi regénnyel. Mint mindig, most is angolul ír. Ha úgy adódik, magyar kiadója is megjelenteti a könyvet. Szerzői terveiről megjegyzi: lenne mondandója az 56-os magyarországi eseményekről, a Corvin közi történésekről.

Élvezd a borodat! Salute - így dedikálja a Bor, mámor, Toszkána című könyvét, amelynek alcímében ez áll: Álmunkban is inni kell! S ha már életvezetésnél tartunk, idézzünk tőle még egy jó tanácsot: Ha döntést kell hoznod, mindig legyen egy üveg bor a közeledben! Vagy amit mások is megfogalmaztak: Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk! S hogy mit iszik ő és párja? A szilva és feketebors karakterű syrah-ra esküsznek. Pedig ez a szőlőfajta nem is tipikusan toszkán. De itt kitűnően érzi magát. Akárcsak a messzeföldön híres brunello.

Miért is vágtak bele a szőlőtermesztésbe? A házigazda válasza: megnyugtatja a tudat, amikor a kora miatt le kell mondani a világjárásról, a tengerekről, lesz egy saját birtoka, birodalma, saját borászata - ami azért némi hasznot is hoz. S hogy a szőlősorokat kik és miként gondozzák? Őket zavarja, ha kapálás helyett gyomirtót használnak. Ők az organikus művelés hívei.

- Évente háromszor-négyszer permetezünk. Akkor is csak kénnel és rézzel - árulja el Candance a földbe vájt, szupermodern pincében.

Mindössze évi három-négyszer?! Minő szerencsés, kivételezett vidék! Magyarországon még a délen elterülő Villányban is legalább triplán ennyiszer jutnak méreghez a fürtök. Mátéékat segítik az égiek. Szőlőültetvényeik kétszáz-háromszáz méter magasan terülnek el. Ennél lejjebb a köd, a pára kedvezne a gombás betegségeknek. Följebb, magasabban viszont a fagy okozna kárt. Lévén a terület légvonalban mindössze harminc kilométerre a tengertől, az onnan érkező légáramlatok is jótékony hatással vannak a növényekre. Nyáron az adriai szél kisöpri a kánikulai meleget, télen enyhíti a hideget.

Még egy szakmai titokra derül fény: ők háromezer tőkét ültettek holdanként, szemben a többiekkel, akik ennek csak a felét. S e sűrűség arra kényszeríti a tőkéket, hogy gyökereikkel minél mélyebbre hatoljanak, onnan gyűjtsék a vizet, tápanyagot. Persze, a sűrű lombozat temérdek zöldmunkával, radikális termésritkítással jár.

A Máté-birtok huszonnyolc hektárjából hat és felet foglal el a szőlő. Ebből harmincezer üveg bor készül.

Máté Ferenc, a ház ura a birtokhoz tartozó erdőből kerül elő. Napközben ott alkot, dolgozik újabb regényén, amelyet már át kellett volna adnia a kiadónak.

- Az is Toszkánáról szól? - kérdezzük magyarul, s így is válaszol.

- Most a világ más pontját választottam. A történet az 1920-as években játszódik Tahitin. Ismerem az országot, hónapokat töltöttem ott.

Még pár oldal, és végez a történelmi regénnyel. Mint mindig, most is angolul ír. Ha úgy adódik, magyar kiadója is megjelenteti a könyvet. Szerzői terveiről megjegyzi: lenne mondandója az 56-os magyarországi eseményekről, a Corvin közi történésekről.

Élvezd a borodat! Salute - így dedikálja a Bor, mámor, Toszkána című könyvét, amelynek alcímében ez áll: Álmunkban is inni kell! S ha már életvezetésnél tartunk, idézzünk tőle még egy jó tanácsot: Ha döntést kell hoznod, mindig legyen egy üveg bor a közeledben! Vagy amit mások is megfogalmaztak: Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk! S hogy mit iszik ő és párja? A szilva és feketebors karakterű syrah-ra esküsznek. Pedig ez a szőlőfajta nem is tipikusan toszkán. De itt kitűnően érzi magát. Akárcsak a messzeföldön híres brunello.

Miért is vágtak bele a szőlőtermesztésbe? A házigazda válasza: megnyugtatja a tudat, amikor a kora miatt le kell mondani a világjárásról, a tengerekről, lesz egy saját birtoka, birodalma, saját borászata - ami azért némi hasznot is hoz. S hogy a szőlősorokat kik és miként gondozzák? Őket zavarja, ha kapálás helyett gyomirtót használnak. Ők az organikus művelés hívei.

- Évente háromszor-négyszer permetezünk. Akkor is csak kénnel és rézzel - árulja el Candance a földbe vájt, szupermodern pincében.

Mindössze évi három-négyszer?! Minő szerencsés, kivételezett vidék! Magyarországon még a délen elterülő Villányban is legalább triplán ennyiszer jutnak méreghez a fürtök. Mátéékat segítik az égiek. Szőlőültetvényeik kétszáz-háromszáz méter magasan terülnek el. Ennél lejjebb a köd, a pára kedvezne a gombás betegségeknek. Följebb, magasabban viszont a fagy okozna kárt. Lévén a terület légvonalban mindössze harminc kilométerre a tengertől, az onnan érkező légáramlatok is jótékony hatással vannak a növényekre. Nyáron az adriai szél kisöpri a kánikulai meleget, télen enyhíti a hideget.

Még egy szakmai titokra derül fény: ők háromezer tőkét ültettek holdanként, szemben a többiekkel, akik ennek csak a felét. S e sűrűség arra kényszeríti a tőkéket, hogy gyökereikkel minél mélyebbre hatoljanak, onnan gyűjtsék a vizet, tápanyagot. Persze, a sűrű lombozat temérdek zöldmunkával, radikális termésritkítással jár.

A Máté-birtok huszonnyolc hektárjából hat és felet foglal el a szőlő. Ebből harmincezer üveg bor készül.

- Az is Toszkánáról szól? - kérdezzük magyarul, s így is válaszol.

- Most a világ más pontját választottam. A történet az 1920-as években játszódik Tahitin. Ismerem az országot, hónapokat töltöttem ott.

Még pár oldal, és végez a történelmi regénnyel. Mint mindig, most is angolul ír. Ha úgy adódik, magyar kiadója is megjelenteti a könyvet. Szerzői terveiről megjegyzi: lenne mondandója az 56-os magyarországi eseményekről, a Corvin közi történésekről.

Élvezd a borodat! Salute - így dedikálja a Bor, mámor, Toszkána című könyvét, amelynek alcímében ez áll: Álmunkban is inni kell! S ha már életvezetésnél tartunk, idézzünk tőle még egy jó tanácsot: Ha döntést kell hoznod, mindig legyen egy üveg bor a közeledben! Vagy amit mások is megfogalmaztak: Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk! S hogy mit iszik ő és párja? A szilva és feketebors karakterű syrah-ra esküsznek. Pedig ez a szőlőfajta nem is tipikusan toszkán. De itt kitűnően érzi magát. Akárcsak a messzeföldön híres brunello.

Miért is vágtak bele a szőlőtermesztésbe? A házigazda válasza: megnyugtatja a tudat, amikor a kora miatt le kell mondani a világjárásról, a tengerekről, lesz egy saját birtoka, birodalma, saját borászata - ami azért némi hasznot is hoz. S hogy a szőlősorokat kik és miként gondozzák? Őket zavarja, ha kapálás helyett gyomirtót használnak. Ők az organikus művelés hívei.

- Évente háromszor-négyszer permetezünk. Akkor is csak kénnel és rézzel - árulja el Candance a földbe vájt, szupermodern pincében.

Mindössze évi három-négyszer?! Minő szerencsés, kivételezett vidék! Magyarországon még a délen elterülő Villányban is legalább triplán ennyiszer jutnak méreghez a fürtök. Mátéékat segítik az égiek. Szőlőültetvényeik kétszáz-háromszáz méter magasan terülnek el. Ennél lejjebb a köd, a pára kedvezne a gombás betegségeknek. Följebb, magasabban viszont a fagy okozna kárt. Lévén a terület légvonalban mindössze harminc kilométerre a tengertől, az onnan érkező légáramlatok is jótékony hatással vannak a növényekre. Nyáron az adriai szél kisöpri a kánikulai meleget, télen enyhíti a hideget.

Még egy szakmai titokra derül fény: ők háromezer tőkét ültettek holdanként, szemben a többiekkel, akik ennek csak a felét. S e sűrűség arra kényszeríti a tőkéket, hogy gyökereikkel minél mélyebbre hatoljanak, onnan gyűjtsék a vizet, tápanyagot. Persze, a sűrű lombozat temérdek zöldmunkával, radikális termésritkítással jár.

A Máté-birtok huszonnyolc hektárjából hat és felet foglal el a szőlő. Ebből harmincezer üveg bor készül.

- Az is Toszkánáról szól? - kérdezzük magyarul, s így is válaszol.

- Most a világ más pontját választottam. A történet az 1920-as években játszódik Tahitin. Ismerem az országot, hónapokat töltöttem ott.

Még pár oldal, és végez a történelmi regénnyel. Mint mindig, most is angolul ír. Ha úgy adódik, magyar kiadója is megjelenteti a könyvet. Szerzői terveiről megjegyzi: lenne mondandója az 56-os magyarországi eseményekről, a Corvin közi történésekről.

Élvezd a borodat! Salute - így dedikálja a Bor, mámor, Toszkána című könyvét, amelynek alcímében ez áll: Álmunkban is inni kell! S ha már életvezetésnél tartunk, idézzünk tőle még egy jó tanácsot: Ha döntést kell hoznod, mindig legyen egy üveg bor a közeledben! Vagy amit mások is megfogalmaztak: Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk! S hogy mit iszik ő és párja? A szilva és feketebors karakterű syrah-ra esküsznek. Pedig ez a szőlőfajta nem is tipikusan toszkán. De itt kitűnően érzi magát. Akárcsak a messzeföldön híres brunello.

Miért is vágtak bele a szőlőtermesztésbe? A házigazda válasza: megnyugtatja a tudat, amikor a kora miatt le kell mondani a világjárásról, a tengerekről, lesz egy saját birtoka, birodalma, saját borászata - ami azért némi hasznot is hoz. S hogy a szőlősorokat kik és miként gondozzák? Őket zavarja, ha kapálás helyett gyomirtót használnak. Ők az organikus művelés hívei.

- Évente háromszor-négyszer permetezünk. Akkor is csak kénnel és rézzel - árulja el Candance a földbe vájt, szupermodern pincében.

Mindössze évi három-négyszer?! Minő szerencsés, kivételezett vidék! Magyarországon még a délen elterülő Villányban is legalább triplán ennyiszer jutnak méreghez a fürtök. Mátéékat segítik az égiek. Szőlőültetvényeik kétszáz-háromszáz méter magasan terülnek el. Ennél lejjebb a köd, a pára kedvezne a gombás betegségeknek. Följebb, magasabban viszont a fagy okozna kárt. Lévén a terület légvonalban mindössze harminc kilométerre a tengertől, az onnan érkező légáramlatok is jótékony hatással vannak a növényekre. Nyáron az adriai szél kisöpri a kánikulai meleget, télen enyhíti a hideget.

Még egy szakmai titokra derül fény: ők háromezer tőkét ültettek holdanként, szemben a többiekkel, akik ennek csak a felét. S e sűrűség arra kényszeríti a tőkéket, hogy gyökereikkel minél mélyebbre hatoljanak, onnan gyűjtsék a vizet, tápanyagot. Persze, a sűrű lombozat temérdek zöldmunkával, radikális termésritkítással jár.

A Máté-birtok huszonnyolc hektárjából hat és felet foglal el a szőlő. Ebből harmincezer üveg bor készül.

- Most a világ más pontját választottam. A történet az 1920-as években játszódik Tahitin. Ismerem az országot, hónapokat töltöttem ott.

Még pár oldal, és végez a történelmi regénnyel. Mint mindig, most is angolul ír. Ha úgy adódik, magyar kiadója is megjelenteti a könyvet. Szerzői terveiről megjegyzi: lenne mondandója az 56-os magyarországi eseményekről, a Corvin közi történésekről.

Élvezd a borodat! Salute - így dedikálja a Bor, mámor, Toszkána című könyvét, amelynek alcímében ez áll: Álmunkban is inni kell! S ha már életvezetésnél tartunk, idézzünk tőle még egy jó tanácsot: Ha döntést kell hoznod, mindig legyen egy üveg bor a közeledben! Vagy amit mások is megfogalmaztak: Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk! S hogy mit iszik ő és párja? A szilva és feketebors karakterű syrah-ra esküsznek. Pedig ez a szőlőfajta nem is tipikusan toszkán. De itt kitűnően érzi magát. Akárcsak a messzeföldön híres brunello.

Miért is vágtak bele a szőlőtermesztésbe? A házigazda válasza: megnyugtatja a tudat, amikor a kora miatt le kell mondani a világjárásról, a tengerekről, lesz egy saját birtoka, birodalma, saját borászata - ami azért némi hasznot is hoz. S hogy a szőlősorokat kik és miként gondozzák? Őket zavarja, ha kapálás helyett gyomirtót használnak. Ők az organikus művelés hívei.

- Évente háromszor-négyszer permetezünk. Akkor is csak kénnel és rézzel - árulja el Candance a földbe vájt, szupermodern pincében.

Mindössze évi három-négyszer?! Minő szerencsés, kivételezett vidék! Magyarországon még a délen elterülő Villányban is legalább triplán ennyiszer jutnak méreghez a fürtök. Mátéékat segítik az égiek. Szőlőültetvényeik kétszáz-háromszáz méter magasan terülnek el. Ennél lejjebb a köd, a pára kedvezne a gombás betegségeknek. Följebb, magasabban viszont a fagy okozna kárt. Lévén a terület légvonalban mindössze harminc kilométerre a tengertől, az onnan érkező légáramlatok is jótékony hatással vannak a növényekre. Nyáron az adriai szél kisöpri a kánikulai meleget, télen enyhíti a hideget.

Még egy szakmai titokra derül fény: ők háromezer tőkét ültettek holdanként, szemben a többiekkel, akik ennek csak a felét. S e sűrűség arra kényszeríti a tőkéket, hogy gyökereikkel minél mélyebbre hatoljanak, onnan gyűjtsék a vizet, tápanyagot. Persze, a sűrű lombozat temérdek zöldmunkával, radikális termésritkítással jár.

A Máté-birtok huszonnyolc hektárjából hat és felet foglal el a szőlő. Ebből harmincezer üveg bor készül.

- Most a világ más pontját választottam. A történet az 1920-as években játszódik Tahitin. Ismerem az országot, hónapokat töltöttem ott.

Még pár oldal, és végez a történelmi regénnyel. Mint mindig, most is angolul ír. Ha úgy adódik, magyar kiadója is megjelenteti a könyvet. Szerzői terveiről megjegyzi: lenne mondandója az 56-os magyarországi eseményekről, a Corvin közi történésekről.

Élvezd a borodat! Salute - így dedikálja a Bor, mámor, Toszkána című könyvét, amelynek alcímében ez áll: Álmunkban is inni kell! S ha már életvezetésnél tartunk, idézzünk tőle még egy jó tanácsot: Ha döntést kell hoznod, mindig legyen egy üveg bor a közeledben! Vagy amit mások is megfogalmaztak: Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk! S hogy mit iszik ő és párja? A szilva és feketebors karakterű syrah-ra esküsznek. Pedig ez a szőlőfajta nem is tipikusan toszkán. De itt kitűnően érzi magát. Akárcsak a messzeföldön híres brunello.

Miért is vágtak bele a szőlőtermesztésbe? A házigazda válasza: megnyugtatja a tudat, amikor a kora miatt le kell mondani a világjárásról, a tengerekről, lesz egy saját birtoka, birodalma, saját borászata - ami azért némi hasznot is hoz. S hogy a szőlősorokat kik és miként gondozzák? Őket zavarja, ha kapálás helyett gyomirtót használnak. Ők az organikus művelés hívei.

- Évente háromszor-négyszer permetezünk. Akkor is csak kénnel és rézzel - árulja el Candance a földbe vájt, szupermodern pincében.

Mindössze évi három-négyszer?! Minő szerencsés, kivételezett vidék! Magyarországon még a délen elterülő Villányban is legalább triplán ennyiszer jutnak méreghez a fürtök. Mátéékat segítik az égiek. Szőlőültetvényeik kétszáz-háromszáz méter magasan terülnek el. Ennél lejjebb a köd, a pára kedvezne a gombás betegségeknek. Följebb, magasabban viszont a fagy okozna kárt. Lévén a terület légvonalban mindössze harminc kilométerre a tengertől, az onnan érkező légáramlatok is jótékony hatással vannak a növényekre. Nyáron az adriai szél kisöpri a kánikulai meleget, télen enyhíti a hideget.

Még egy szakmai titokra derül fény: ők háromezer tőkét ültettek holdanként, szemben a többiekkel, akik ennek csak a felét. S e sűrűség arra kényszeríti a tőkéket, hogy gyökereikkel minél mélyebbre hatoljanak, onnan gyűjtsék a vizet, tápanyagot. Persze, a sűrű lombozat temérdek zöldmunkával, radikális termésritkítással jár.

A Máté-birtok huszonnyolc hektárjából hat és felet foglal el a szőlő. Ebből harmincezer üveg bor készül.

Még pár oldal, és végez a történelmi regénnyel. Mint mindig, most is angolul ír. Ha úgy adódik, magyar kiadója is megjelenteti a könyvet. Szerzői terveiről megjegyzi: lenne mondandója az 56-os magyarországi eseményekről, a Corvin közi történésekről.

Élvezd a borodat! Salute - így dedikálja a Bor, mámor, Toszkána című könyvét, amelynek alcímében ez áll: Álmunkban is inni kell! S ha már életvezetésnél tartunk, idézzünk tőle még egy jó tanácsot: Ha döntést kell hoznod, mindig legyen egy üveg bor a közeledben! Vagy amit mások is megfogalmaztak: Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk! S hogy mit iszik ő és párja? A szilva és feketebors karakterű syrah-ra esküsznek. Pedig ez a szőlőfajta nem is tipikusan toszkán. De itt kitűnően érzi magát. Akárcsak a messzeföldön híres brunello.

Miért is vágtak bele a szőlőtermesztésbe? A házigazda válasza: megnyugtatja a tudat, amikor a kora miatt le kell mondani a világjárásról, a tengerekről, lesz egy saját birtoka, birodalma, saját borászata - ami azért némi hasznot is hoz. S hogy a szőlősorokat kik és miként gondozzák? Őket zavarja, ha kapálás helyett gyomirtót használnak. Ők az organikus művelés hívei.

- Évente háromszor-négyszer permetezünk. Akkor is csak kénnel és rézzel - árulja el Candance a földbe vájt, szupermodern pincében.

Mindössze évi három-négyszer?! Minő szerencsés, kivételezett vidék! Magyarországon még a délen elterülő Villányban is legalább triplán ennyiszer jutnak méreghez a fürtök. Mátéékat segítik az égiek. Szőlőültetvényeik kétszáz-háromszáz méter magasan terülnek el. Ennél lejjebb a köd, a pára kedvezne a gombás betegségeknek. Följebb, magasabban viszont a fagy okozna kárt. Lévén a terület légvonalban mindössze harminc kilométerre a tengertől, az onnan érkező légáramlatok is jótékony hatással vannak a növényekre. Nyáron az adriai szél kisöpri a kánikulai meleget, télen enyhíti a hideget.

Még egy szakmai titokra derül fény: ők háromezer tőkét ültettek holdanként, szemben a többiekkel, akik ennek csak a felét. S e sűrűség arra kényszeríti a tőkéket, hogy gyökereikkel minél mélyebbre hatoljanak, onnan gyűjtsék a vizet, tápanyagot. Persze, a sűrű lombozat temérdek zöldmunkával, radikális termésritkítással jár.

A Máté-birtok huszonnyolc hektárjából hat és felet foglal el a szőlő. Ebből harmincezer üveg bor készül.

Még pár oldal, és végez a történelmi regénnyel. Mint mindig, most is angolul ír. Ha úgy adódik, magyar kiadója is megjelenteti a könyvet. Szerzői terveiről megjegyzi: lenne mondandója az 56-os magyarországi eseményekről, a Corvin közi történésekről.

Élvezd a borodat! Salute - így dedikálja a Bor, mámor, Toszkána című könyvét, amelynek alcímében ez áll: Álmunkban is inni kell! S ha már életvezetésnél tartunk, idézzünk tőle még egy jó tanácsot: Ha döntést kell hoznod, mindig legyen egy üveg bor a közeledben! Vagy amit mások is megfogalmaztak: Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk! S hogy mit iszik ő és párja? A szilva és feketebors karakterű syrah-ra esküsznek. Pedig ez a szőlőfajta nem is tipikusan toszkán. De itt kitűnően érzi magát. Akárcsak a messzeföldön híres brunello.

Miért is vágtak bele a szőlőtermesztésbe? A házigazda válasza: megnyugtatja a tudat, amikor a kora miatt le kell mondani a világjárásról, a tengerekről, lesz egy saját birtoka, birodalma, saját borászata - ami azért némi hasznot is hoz. S hogy a szőlősorokat kik és miként gondozzák? Őket zavarja, ha kapálás helyett gyomirtót használnak. Ők az organikus művelés hívei.

- Évente háromszor-négyszer permetezünk. Akkor is csak kénnel és rézzel - árulja el Candance a földbe vájt, szupermodern pincében.

Mindössze évi három-négyszer?! Minő szerencsés, kivételezett vidék! Magyarországon még a délen elterülő Villányban is legalább triplán ennyiszer jutnak méreghez a fürtök. Mátéékat segítik az égiek. Szőlőültetvényeik kétszáz-háromszáz méter magasan terülnek el. Ennél lejjebb a köd, a pára kedvezne a gombás betegségeknek. Följebb, magasabban viszont a fagy okozna kárt. Lévén a terület légvonalban mindössze harminc kilométerre a tengertől, az onnan érkező légáramlatok is jótékony hatással vannak a növényekre. Nyáron az adriai szél kisöpri a kánikulai meleget, télen enyhíti a hideget.

Még egy szakmai titokra derül fény: ők háromezer tőkét ültettek holdanként, szemben a többiekkel, akik ennek csak a felét. S e sűrűség arra kényszeríti a tőkéket, hogy gyökereikkel minél mélyebbre hatoljanak, onnan gyűjtsék a vizet, tápanyagot. Persze, a sűrű lombozat temérdek zöldmunkával, radikális termésritkítással jár.

A Máté-birtok huszonnyolc hektárjából hat és felet foglal el a szőlő. Ebből harmincezer üveg bor készül.

Élvezd a borodat! Salute - így dedikálja a Bor, mámor, Toszkána című könyvét, amelynek alcímében ez áll: Álmunkban is inni kell! S ha már életvezetésnél tartunk, idézzünk tőle még egy jó tanácsot: Ha döntést kell hoznod, mindig legyen egy üveg bor a közeledben! Vagy amit mások is megfogalmaztak: Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk! S hogy mit iszik ő és párja? A szilva és feketebors karakterű syrah-ra esküsznek. Pedig ez a szőlőfajta nem is tipikusan toszkán. De itt kitűnően érzi magát. Akárcsak a messzeföldön híres brunello.

Miért is vágtak bele a szőlőtermesztésbe? A házigazda válasza: megnyugtatja a tudat, amikor a kora miatt le kell mondani a világjárásról, a tengerekről, lesz egy saját birtoka, birodalma, saját borászata - ami azért némi hasznot is hoz. S hogy a szőlősorokat kik és miként gondozzák? Őket zavarja, ha kapálás helyett gyomirtót használnak. Ők az organikus művelés hívei.

- Évente háromszor-négyszer permetezünk. Akkor is csak kénnel és rézzel - árulja el Candance a földbe vájt, szupermodern pincében.

Mindössze évi három-négyszer?! Minő szerencsés, kivételezett vidék! Magyarországon még a délen elterülő Villányban is legalább triplán ennyiszer jutnak méreghez a fürtök. Mátéékat segítik az égiek. Szőlőültetvényeik kétszáz-háromszáz méter magasan terülnek el. Ennél lejjebb a köd, a pára kedvezne a gombás betegségeknek. Följebb, magasabban viszont a fagy okozna kárt. Lévén a terület légvonalban mindössze harminc kilométerre a tengertől, az onnan érkező légáramlatok is jótékony hatással vannak a növényekre. Nyáron az adriai szél kisöpri a kánikulai meleget, télen enyhíti a hideget.

Még egy szakmai titokra derül fény: ők háromezer tőkét ültettek holdanként, szemben a többiekkel, akik ennek csak a felét. S e sűrűség arra kényszeríti a tőkéket, hogy gyökereikkel minél mélyebbre hatoljanak, onnan gyűjtsék a vizet, tápanyagot. Persze, a sűrű lombozat temérdek zöldmunkával, radikális termésritkítással jár.

A Máté-birtok huszonnyolc hektárjából hat és felet foglal el a szőlő. Ebből harmincezer üveg bor készül.

Élvezd a borodat! Salute - így dedikálja a Bor, mámor, Toszkána című könyvét, amelynek alcímében ez áll: Álmunkban is inni kell! S ha már életvezetésnél tartunk, idézzünk tőle még egy jó tanácsot: Ha döntést kell hoznod, mindig legyen egy üveg bor a közeledben! Vagy amit mások is megfogalmaztak: Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk! S hogy mit iszik ő és párja? A szilva és feketebors karakterű syrah-ra esküsznek. Pedig ez a szőlőfajta nem is tipikusan toszkán. De itt kitűnően érzi magát. Akárcsak a messzeföldön híres brunello.

Miért is vágtak bele a szőlőtermesztésbe? A házigazda válasza: megnyugtatja a tudat, amikor a kora miatt le kell mondani a világjárásról, a tengerekről, lesz egy saját birtoka, birodalma, saját borászata - ami azért némi hasznot is hoz. S hogy a szőlősorokat kik és miként gondozzák? Őket zavarja, ha kapálás helyett gyomirtót használnak. Ők az organikus művelés hívei.

- Évente háromszor-négyszer permetezünk. Akkor is csak kénnel és rézzel - árulja el Candance a földbe vájt, szupermodern pincében.

Mindössze évi három-négyszer?! Minő szerencsés, kivételezett vidék! Magyarországon még a délen elterülő Villányban is legalább triplán ennyiszer jutnak méreghez a fürtök. Mátéékat segítik az égiek. Szőlőültetvényeik kétszáz-háromszáz méter magasan terülnek el. Ennél lejjebb a köd, a pára kedvezne a gombás betegségeknek. Följebb, magasabban viszont a fagy okozna kárt. Lévén a terület légvonalban mindössze harminc kilométerre a tengertől, az onnan érkező légáramlatok is jótékony hatással vannak a növényekre. Nyáron az adriai szél kisöpri a kánikulai meleget, télen enyhíti a hideget.

Még egy szakmai titokra derül fény: ők háromezer tőkét ültettek holdanként, szemben a többiekkel, akik ennek csak a felét. S e sűrűség arra kényszeríti a tőkéket, hogy gyökereikkel minél mélyebbre hatoljanak, onnan gyűjtsék a vizet, tápanyagot. Persze, a sűrű lombozat temérdek zöldmunkával, radikális termésritkítással jár.

A Máté-birtok huszonnyolc hektárjából hat és felet foglal el a szőlő. Ebből harmincezer üveg bor készül.

Miért is vágtak bele a szőlőtermesztésbe? A házigazda válasza: megnyugtatja a tudat, amikor a kora miatt le kell mondani a világjárásról, a tengerekről, lesz egy saját birtoka, birodalma, saját borászata - ami azért némi hasznot is hoz. S hogy a szőlősorokat kik és miként gondozzák? Őket zavarja, ha kapálás helyett gyomirtót használnak. Ők az organikus művelés hívei.

- Évente háromszor-négyszer permetezünk. Akkor is csak kénnel és rézzel - árulja el Candance a földbe vájt, szupermodern pincében.

Mindössze évi három-négyszer?! Minő szerencsés, kivételezett vidék! Magyarországon még a délen elterülő Villányban is legalább triplán ennyiszer jutnak méreghez a fürtök. Mátéékat segítik az égiek. Szőlőültetvényeik kétszáz-háromszáz méter magasan terülnek el. Ennél lejjebb a köd, a pára kedvezne a gombás betegségeknek. Följebb, magasabban viszont a fagy okozna kárt. Lévén a terület légvonalban mindössze harminc kilométerre a tengertől, az onnan érkező légáramlatok is jótékony hatással vannak a növényekre. Nyáron az adriai szél kisöpri a kánikulai meleget, télen enyhíti a hideget.

Még egy szakmai titokra derül fény: ők háromezer tőkét ültettek holdanként, szemben a többiekkel, akik ennek csak a felét. S e sűrűség arra kényszeríti a tőkéket, hogy gyökereikkel minél mélyebbre hatoljanak, onnan gyűjtsék a vizet, tápanyagot. Persze, a sűrű lombozat temérdek zöldmunkával, radikális termésritkítással jár.

A Máté-birtok huszonnyolc hektárjából hat és felet foglal el a szőlő. Ebből harmincezer üveg bor készül.

Miért is vágtak bele a szőlőtermesztésbe? A házigazda válasza: megnyugtatja a tudat, amikor a kora miatt le kell mondani a világjárásról, a tengerekről, lesz egy saját birtoka, birodalma, saját borászata - ami azért némi hasznot is hoz. S hogy a szőlősorokat kik és miként gondozzák? Őket zavarja, ha kapálás helyett gyomirtót használnak. Ők az organikus művelés hívei.

- Évente háromszor-négyszer permetezünk. Akkor is csak kénnel és rézzel - árulja el Candance a földbe vájt, szupermodern pincében.

Mindössze évi három-négyszer?! Minő szerencsés, kivételezett vidék! Magyarországon még a délen elterülő Villányban is legalább triplán ennyiszer jutnak méreghez a fürtök. Mátéékat segítik az égiek. Szőlőültetvényeik kétszáz-háromszáz méter magasan terülnek el. Ennél lejjebb a köd, a pára kedvezne a gombás betegségeknek. Följebb, magasabban viszont a fagy okozna kárt. Lévén a terület légvonalban mindössze harminc kilométerre a tengertől, az onnan érkező légáramlatok is jótékony hatással vannak a növényekre. Nyáron az adriai szél kisöpri a kánikulai meleget, télen enyhíti a hideget.

Még egy szakmai titokra derül fény: ők háromezer tőkét ültettek holdanként, szemben a többiekkel, akik ennek csak a felét. S e sűrűség arra kényszeríti a tőkéket, hogy gyökereikkel minél mélyebbre hatoljanak, onnan gyűjtsék a vizet, tápanyagot. Persze, a sűrű lombozat temérdek zöldmunkával, radikális termésritkítással jár.

A Máté-birtok huszonnyolc hektárjából hat és felet foglal el a szőlő. Ebből harmincezer üveg bor készül.

- Évente háromszor-négyszer permetezünk. Akkor is csak kénnel és rézzel - árulja el Candance a földbe vájt, szupermodern pincében.

Mindössze évi három-négyszer?! Minő szerencsés, kivételezett vidék! Magyarországon még a délen elterülő Villányban is legalább triplán ennyiszer jutnak méreghez a fürtök. Mátéékat segítik az égiek. Szőlőültetvényeik kétszáz-háromszáz méter magasan terülnek el. Ennél lejjebb a köd, a pára kedvezne a gombás betegségeknek. Följebb, magasabban viszont a fagy okozna kárt. Lévén a terület légvonalban mindössze harminc kilométerre a tengertől, az onnan érkező légáramlatok is jótékony hatással vannak a növényekre. Nyáron az adriai szél kisöpri a kánikulai meleget, télen enyhíti a hideget.

Még egy szakmai titokra derül fény: ők háromezer tőkét ültettek holdanként, szemben a többiekkel, akik ennek csak a felét. S e sűrűség arra kényszeríti a tőkéket, hogy gyökereikkel minél mélyebbre hatoljanak, onnan gyűjtsék a vizet, tápanyagot. Persze, a sűrű lombozat temérdek zöldmunkával, radikális termésritkítással jár.

A Máté-birtok huszonnyolc hektárjából hat és felet foglal el a szőlő. Ebből harmincezer üveg bor készül.

- Évente háromszor-négyszer permetezünk. Akkor is csak kénnel és rézzel - árulja el Candance a földbe vájt, szupermodern pincében.

Mindössze évi három-négyszer?! Minő szerencsés, kivételezett vidék! Magyarországon még a délen elterülő Villányban is legalább triplán ennyiszer jutnak méreghez a fürtök. Mátéékat segítik az égiek. Szőlőültetvényeik kétszáz-háromszáz méter magasan terülnek el. Ennél lejjebb a köd, a pára kedvezne a gombás betegségeknek. Följebb, magasabban viszont a fagy okozna kárt. Lévén a terület légvonalban mindössze harminc kilométerre a tengertől, az onnan érkező légáramlatok is jótékony hatással vannak a növényekre. Nyáron az adriai szél kisöpri a kánikulai meleget, télen enyhíti a hideget.

Még egy szakmai titokra derül fény: ők háromezer tőkét ültettek holdanként, szemben a többiekkel, akik ennek csak a felét. S e sűrűség arra kényszeríti a tőkéket, hogy gyökereikkel minél mélyebbre hatoljanak, onnan gyűjtsék a vizet, tápanyagot. Persze, a sűrű lombozat temérdek zöldmunkával, radikális termésritkítással jár.

A Máté-birtok huszonnyolc hektárjából hat és felet foglal el a szőlő. Ebből harmincezer üveg bor készül.

Mindössze évi három-négyszer?! Minő szerencsés, kivételezett vidék! Magyarországon még a délen elterülő Villányban is legalább triplán ennyiszer jutnak méreghez a fürtök. Mátéékat segítik az égiek. Szőlőültetvényeik kétszáz-háromszáz méter magasan terülnek el. Ennél lejjebb a köd, a pára kedvezne a gombás betegségeknek. Följebb, magasabban viszont a fagy okozna kárt. Lévén a terület légvonalban mindössze harminc kilométerre a tengertől, az onnan érkező légáramlatok is jótékony hatással vannak a növényekre. Nyáron az adriai szél kisöpri a kánikulai meleget, télen enyhíti a hideget.

Még egy szakmai titokra derül fény: ők háromezer tőkét ültettek holdanként, szemben a többiekkel, akik ennek csak a felét. S e sűrűség arra kényszeríti a tőkéket, hogy gyökereikkel minél mélyebbre hatoljanak, onnan gyűjtsék a vizet, tápanyagot. Persze, a sűrű lombozat temérdek zöldmunkával, radikális termésritkítással jár.

A Máté-birtok huszonnyolc hektárjából hat és felet foglal el a szőlő. Ebből harmincezer üveg bor készül.

Mindössze évi három-négyszer?! Minő szerencsés, kivételezett vidék! Magyarországon még a délen elterülő Villányban is legalább triplán ennyiszer jutnak méreghez a fürtök. Mátéékat segítik az égiek. Szőlőültetvényeik kétszáz-háromszáz méter magasan terülnek el. Ennél lejjebb a köd, a pára kedvezne a gombás betegségeknek. Följebb, magasabban viszont a fagy okozna kárt. Lévén a terület légvonalban mindössze harminc kilométerre a tengertől, az onnan érkező légáramlatok is jótékony hatással vannak a növényekre. Nyáron az adriai szél kisöpri a kánikulai meleget, télen enyhíti a hideget.

Még egy szakmai titokra derül fény: ők háromezer tőkét ültettek holdanként, szemben a többiekkel, akik ennek csak a felét. S e sűrűség arra kényszeríti a tőkéket, hogy gyökereikkel minél mélyebbre hatoljanak, onnan gyűjtsék a vizet, tápanyagot. Persze, a sűrű lombozat temérdek zöldmunkával, radikális termésritkítással jár.

A Máté-birtok huszonnyolc hektárjából hat és felet foglal el a szőlő. Ebből harmincezer üveg bor készül.

Még egy szakmai titokra derül fény: ők háromezer tőkét ültettek holdanként, szemben a többiekkel, akik ennek csak a felét. S e sűrűség arra kényszeríti a tőkéket, hogy gyökereikkel minél mélyebbre hatoljanak, onnan gyűjtsék a vizet, tápanyagot. Persze, a sűrű lombozat temérdek zöldmunkával, radikális termésritkítással jár.

A Máté-birtok huszonnyolc hektárjából hat és felet foglal el a szőlő. Ebből harmincezer üveg bor készül.

Még egy szakmai titokra derül fény: ők háromezer tőkét ültettek holdanként, szemben a többiekkel, akik ennek csak a felét. S e sűrűség arra kényszeríti a tőkéket, hogy gyökereikkel minél mélyebbre hatoljanak, onnan gyűjtsék a vizet, tápanyagot. Persze, a sűrű lombozat temérdek zöldmunkával, radikális termésritkítással jár.

A Máté-birtok huszonnyolc hektárjából hat és felet foglal el a szőlő. Ebből harmincezer üveg bor készül.

A Máté-birtok huszonnyolc hektárjából hat és felet foglal el a szőlő. Ebből harmincezer üveg bor készül.

A Máté-birtok huszonnyolc hektárjából hat és felet foglal el a szőlő. Ebből harmincezer üveg bor készül.

- Ez igencsak sok. Ki issza meg?

- Szállítunk Japánba, Kanadába és Amerikába, ahol igencsak kedvelik a brunellót - hangzik a válasz.

Lenyűgöző az egész toszkán táj, amelyet kicsiben példáz a Máté-birtok. A fölső felét erdő uralja, mediterrán növényzettel, ciprus- és olajfa-ligetekkel tarkítva. Bár odafelé tartva a ház asszonyától jó előre megkapjuk a koordinákat, amelyeket betáplálunk a GPS-be, mégis nehezen érünk célba. Bezzeg a lengyel turisták! A tulajdonosoknak is csoda, hogy ők minden előzetes bejeletkezés nélkül miként lelnek rájuk, sokszor hajnalok hajnalán. Amióta Lengyelországban is megjelent a fent idézett könyv, mindig akad érdeklődő az északi országból, aki az ősi vidéken akar találkozni a szerzővel, látni akarja a birtokát, megérinteni álmai toszkán házát .

Nekünk is sikerül. És megtapasztalhatjuk - ahogy korábban a könyv olvasásakor is -, hogy az egyszerű élet adta érzések és örömök adják a teljes elégedettséget. A látnivaló és a könyvben túlaradó érzelmességgel leírtak felérnek egy lírai meghívással, azzal, hogy merjük követni álmainkat.

Máté Ferencnek, nem titkolva irigységünket, meg is jegyezzük: igencsak bőkezűen adományozott a teremtő mindent ennek a vidéknek; napfényt, kellemes klímát - mindent, ami ahhoz kell az embernek, hogy élhető, élvezhető feltételeket teremtsen magának.

- Szállítunk Japánba, Kanadába és Amerikába, ahol igencsak kedvelik a brunellót - hangzik a válasz.

Lenyűgöző az egész toszkán táj, amelyet kicsiben példáz a Máté-birtok. A fölső felét erdő uralja, mediterrán növényzettel, ciprus- és olajfa-ligetekkel tarkítva. Bár odafelé tartva a ház asszonyától jó előre megkapjuk a koordinákat, amelyeket betáplálunk a GPS-be, mégis nehezen érünk célba. Bezzeg a lengyel turisták! A tulajdonosoknak is csoda, hogy ők minden előzetes bejeletkezés nélkül miként lelnek rájuk, sokszor hajnalok hajnalán. Amióta Lengyelországban is megjelent a fent idézett könyv, mindig akad érdeklődő az északi országból, aki az ősi vidéken akar találkozni a szerzővel, látni akarja a birtokát, megérinteni álmai toszkán házát .

Nekünk is sikerül. És megtapasztalhatjuk - ahogy korábban a könyv olvasásakor is -, hogy az egyszerű élet adta érzések és örömök adják a teljes elégedettséget. A látnivaló és a könyvben túlaradó érzelmességgel leírtak felérnek egy lírai meghívással, azzal, hogy merjük követni álmainkat.

Máté Ferencnek, nem titkolva irigységünket, meg is jegyezzük: igencsak bőkezűen adományozott a teremtő mindent ennek a vidéknek; napfényt, kellemes klímát - mindent, ami ahhoz kell az embernek, hogy élhető, élvezhető feltételeket teremtsen magának.

- Szállítunk Japánba, Kanadába és Amerikába, ahol igencsak kedvelik a brunellót - hangzik a válasz.

Lenyűgöző az egész toszkán táj, amelyet kicsiben példáz a Máté-birtok. A fölső felét erdő uralja, mediterrán növényzettel, ciprus- és olajfa-ligetekkel tarkítva. Bár odafelé tartva a ház asszonyától jó előre megkapjuk a koordinákat, amelyeket betáplálunk a GPS-be, mégis nehezen érünk célba. Bezzeg a lengyel turisták! A tulajdonosoknak is csoda, hogy ők minden előzetes bejeletkezés nélkül miként lelnek rájuk, sokszor hajnalok hajnalán. Amióta Lengyelországban is megjelent a fent idézett könyv, mindig akad érdeklődő az északi országból, aki az ősi vidéken akar találkozni a szerzővel, látni akarja a birtokát, megérinteni álmai toszkán házát .

Nekünk is sikerül. És megtapasztalhatjuk - ahogy korábban a könyv olvasásakor is -, hogy az egyszerű élet adta érzések és örömök adják a teljes elégedettséget. A látnivaló és a könyvben túlaradó érzelmességgel leírtak felérnek egy lírai meghívással, azzal, hogy merjük követni álmainkat.

Máté Ferencnek, nem titkolva irigységünket, meg is jegyezzük: igencsak bőkezűen adományozott a teremtő mindent ennek a vidéknek; napfényt, kellemes klímát - mindent, ami ahhoz kell az embernek, hogy élhető, élvezhető feltételeket teremtsen magának.

- Szállítunk Japánba, Kanadába és Amerikába, ahol igencsak kedvelik a brunellót - hangzik a válasz.

Lenyűgöző az egész toszkán táj, amelyet kicsiben példáz a Máté-birtok. A fölső felét erdő uralja, mediterrán növényzettel, ciprus- és olajfa-ligetekkel tarkítva. Bár odafelé tartva a ház asszonyától jó előre megkapjuk a koordinákat, amelyeket betáplálunk a GPS-be, mégis nehezen érünk célba. Bezzeg a lengyel turisták! A tulajdonosoknak is csoda, hogy ők minden előzetes bejeletkezés nélkül miként lelnek rájuk, sokszor hajnalok hajnalán. Amióta Lengyelországban is megjelent a fent idézett könyv, mindig akad érdeklődő az északi országból, aki az ősi vidéken akar találkozni a szerzővel, látni akarja a birtokát, megérinteni álmai toszkán házát .

Nekünk is sikerül. És megtapasztalhatjuk - ahogy korábban a könyv olvasásakor is -, hogy az egyszerű élet adta érzések és örömök adják a teljes elégedettséget. A látnivaló és a könyvben túlaradó érzelmességgel leírtak felérnek egy lírai meghívással, azzal, hogy merjük követni álmainkat.

Máté Ferencnek, nem titkolva irigységünket, meg is jegyezzük: igencsak bőkezűen adományozott a teremtő mindent ennek a vidéknek; napfényt, kellemes klímát - mindent, ami ahhoz kell az embernek, hogy élhető, élvezhető feltételeket teremtsen magának.

Lenyűgöző az egész toszkán táj, amelyet kicsiben példáz a Máté-birtok. A fölső felét erdő uralja, mediterrán növényzettel, ciprus- és olajfa-ligetekkel tarkítva. Bár odafelé tartva a ház asszonyától jó előre megkapjuk a koordinákat, amelyeket betáplálunk a GPS-be, mégis nehezen érünk célba. Bezzeg a lengyel turisták! A tulajdonosoknak is csoda, hogy ők minden előzetes bejeletkezés nélkül miként lelnek rájuk, sokszor hajnalok hajnalán. Amióta Lengyelországban is megjelent a fent idézett könyv, mindig akad érdeklődő az északi országból, aki az ősi vidéken akar találkozni a szerzővel, látni akarja a birtokát, megérinteni álmai toszkán házát .

Nekünk is sikerül. És megtapasztalhatjuk - ahogy korábban a könyv olvasásakor is -, hogy az egyszerű élet adta érzések és örömök adják a teljes elégedettséget. A látnivaló és a könyvben túlaradó érzelmességgel leírtak felérnek egy lírai meghívással, azzal, hogy merjük követni álmainkat.

Máté Ferencnek, nem titkolva irigységünket, meg is jegyezzük: igencsak bőkezűen adományozott a teremtő mindent ennek a vidéknek; napfényt, kellemes klímát - mindent, ami ahhoz kell az embernek, hogy élhető, élvezhető feltételeket teremtsen magának.

Lenyűgöző az egész toszkán táj, amelyet kicsiben példáz a Máté-birtok. A fölső felét erdő uralja, mediterrán növényzettel, ciprus- és olajfa-ligetekkel tarkítva. Bár odafelé tartva a ház asszonyától jó előre megkapjuk a koordinákat, amelyeket betáplálunk a GPS-be, mégis nehezen érünk célba. Bezzeg a lengyel turisták! A tulajdonosoknak is csoda, hogy ők minden előzetes bejeletkezés nélkül miként lelnek rájuk, sokszor hajnalok hajnalán. Amióta Lengyelországban is megjelent a fent idézett könyv, mindig akad érdeklődő az északi országból, aki az ősi vidéken akar találkozni a szerzővel, látni akarja a birtokát, megérinteni álmai toszkán házát .

Nekünk is sikerül. És megtapasztalhatjuk - ahogy korábban a könyv olvasásakor is -, hogy az egyszerű élet adta érzések és örömök adják a teljes elégedettséget. A látnivaló és a könyvben túlaradó érzelmességgel leírtak felérnek egy lírai meghívással, azzal, hogy merjük követni álmainkat.

Máté Ferencnek, nem titkolva irigységünket, meg is jegyezzük: igencsak bőkezűen adományozott a teremtő mindent ennek a vidéknek; napfényt, kellemes klímát - mindent, ami ahhoz kell az embernek, hogy élhető, élvezhető feltételeket teremtsen magának.

Nekünk is sikerül. És megtapasztalhatjuk - ahogy korábban a könyv olvasásakor is -, hogy az egyszerű élet adta érzések és örömök adják a teljes elégedettséget. A látnivaló és a könyvben túlaradó érzelmességgel leírtak felérnek egy lírai meghívással, azzal, hogy merjük követni álmainkat.

Máté Ferencnek, nem titkolva irigységünket, meg is jegyezzük: igencsak bőkezűen adományozott a teremtő mindent ennek a vidéknek; napfényt, kellemes klímát - mindent, ami ahhoz kell az embernek, hogy élhető, élvezhető feltételeket teremtsen magának.

Nekünk is sikerül. És megtapasztalhatjuk - ahogy korábban a könyv olvasásakor is -, hogy az egyszerű élet adta érzések és örömök adják a teljes elégedettséget. A látnivaló és a könyvben túlaradó érzelmességgel leírtak felérnek egy lírai meghívással, azzal, hogy merjük követni álmainkat.

Máté Ferencnek, nem titkolva irigységünket, meg is jegyezzük: igencsak bőkezűen adományozott a teremtő mindent ennek a vidéknek; napfényt, kellemes klímát - mindent, ami ahhoz kell az embernek, hogy élhető, élvezhető feltételeket teremtsen magának.

Máté Ferencnek, nem titkolva irigységünket, meg is jegyezzük: igencsak bőkezűen adományozott a teremtő mindent ennek a vidéknek; napfényt, kellemes klímát - mindent, ami ahhoz kell az embernek, hogy élhető, élvezhető feltételeket teremtsen magának.

Máté Ferencnek, nem titkolva irigységünket, meg is jegyezzük: igencsak bőkezűen adományozott a teremtő mindent ennek a vidéknek; napfényt, kellemes klímát - mindent, ami ahhoz kell az embernek, hogy élhető, élvezhető feltételeket teremtsen magának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!