Hírek

2010.06.16. 06:52

Akkor most mégis elküldhetik szabadságra Marton Istvánt?

Úgy tűnik, a testület mégis elküldheti szabadságra a nagykanizsai polgármestert. Legalábbis ez olvasható ki az Alkotmánybíróság egyik 2007. évi határozatából.

Sámel József

Utóbbi szerint az alkotmány vonatkozó paragrafusából nem vezethető le olyan követelmény, hogy a polgármester - a Munka Törvénykönyve alapján - saját maga állapítsa meg a munkaidő beosztását, illetve a szabadság igénybevételét. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy egy polgármester szabadságának kiadásában együttműködést kell tanúsítania a polgármesternek és a testületnek.


Ezt figyelembe véve Karádi Ferenc, a Fidesz-frakció szóvivője elmondta: Marton István akkor lenne együttműködő, ha összehívná végre a közgyűlést és napirendre venné szabadságának kiadását.

- Annyit ígérhetek, a Fidesz-frakció együttműködő lesz a szabadság kiadásában - szögezte le Karádi Ferenc. - Azt viszont tudnia kell a város lakosságának, hogy az októberi választásokig kevesebb munkanap van hátra, mint amennyi szabadsága felgyülemlett Marton Istvánnak. Ezért azt neki kell eldöntenie, hogy mikor, s hány napot kíván kivenni. A ki nem vett szabadság után a városnak mindenképpen ki kell fizetnie a közterheket, még akkor is, ha a pénzt a polgármester jótékony célokra ajánlja fel.



Marton István "szabadságának" krónikája a Zalai Hírlap online felületén (kattintson az alábbi címekre):


2010. június 1.
Botrány Nagykanizsán: elnézést kértek, hogy egykor Martont jelölték vezetőnek
Félbeszakadt hétfőn a nagykanizsai közgyűlés ülése, miután a polgármester nem kívánta tárgyalásra bocsátani azt az előterjesztést, amellyel csaknem négyhónapos szabadságra küldték volna a város vezetőjét. A testületi kutyakomédiának kinevezésükre váró iskolaigazgatók, gazdasági társaságok ügyvezetői és egyéb meghívott vendégek is szemtanúi voltak.


2010. június 3.
Fidesz: miért fél Nagykanizsa polgármestere?
Szerdán sajtóközleményt adott ki Marton István a hétfőn elmaradt közgyűlésről, illetve arról, hogy a Fidesz-frakció szabadságra akarta küldeni. Szintén az elmaradt közgyűlést kommentálta a Fidesz-frakció, akik továbbra is meg vannak győződve arról, hogy a képviselő-testület dönthet a polgármester szabadságának kiadásáról.


2010. június 4.
A közgyűlés összehívását kérték nagykanizsai képviselők
A nagykanizsai közgyűlés összehívását kérte a helyi képviselők túlnyomó többsége a közigazgatási hivataltól pénteken. A nagykanizsai polgármester még nem döntött új időpontról.


2010. június 9.
A hivatal szerint sem küldhetik szabadságra a polgármestert
Lassan két hete, hogy Nagykanizsa önkormányzata nem képes megtartani a soros közgyűlést. A vita Marton István szabadságának kiadása körül alakult ki, ám a minap állásfoglalás érkezett a Nyugat-Dunántúli Regionális Államigazgatási Hivataltól, melyből kiderül: a testület nem küldheti szabadságra a polgármestert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!