Hírek

2009.04.11. 04:29

Az Európai Parlamentbe választunk

Zalaegerszeg - Ötévente választunk képviselőket az Európai Parlamentbe. Először 2004-ben tettük, amikor beléptünk az unióba. Idén június 7-én voksolunk. A kampány már elkezdődött.

Szabó Judit

Az ország egyetlen választókerületet alkot a választáson, így Zala megye 257 településén mintegy 240 ezer választópolgár 449 szavazókörben adhatja le szavazatát. A választás listás, a politikai pártok állíthatnak listát, melyekről 22 képviselő kerülhet be az Európai Parlamentbe. Nincs sem érvényességi, sem eredményességi küszöb, tehát a szavazás a megjelent választópolgárok számától függetlenül érvényes és eredményes.

A lista állításához 20.000 választópolgár ajánlása szükséges, minden választópolgár csak egy listát ajánlhat. Listát az Országos Választási Bizottságnál május 8-án 16 óráig lehet bejelenteni. A mandátumkiosztásban csak azok a pártok vehetnek részt, amelyek több szavazatot kaptak, mint az összes listára leadott összes érvényes szavazat 5 százaléka.

A választói névjegyzéket valamennyi polgármesteri hivatalban kifüggesztették, még április 15-ig megtekinthető. Aki nem kapta kézhez az értesítőt és ajánlószelvényt, keresse az illetékes jegyzőt.

Az EP-választáson is lehetőség van arra, hogy a választópolgárok a Magyar Köztársaság nagykövetségein külföldön adhassák le szavazataikat. A külképviseleti névjegyzékre történő felkerülés érdekében a kérelmet május 22-én 16 óráig lehet benyújtani az illetékes jegyzőnél. A megye 97 jegyzőségén, valamint a területi választási irodánál választási információs szolgálat működik, itt a felmerülő kérdésekre válaszolnak.

A mozgóurnás szavazást a mozgásában gátolt választópolgárnak írásban kell kérnie. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!