Irodalmi beszélgetés

2023.09.08. 11:00

Szendrey Júlia évfordulóján

A Balatoni Múzeumban szeptember 6-án "Nem csupán szavakat, de eszméket írna le a tollam " címmel rendezett konferencián emlékeztek meg az egyik legismertebb keszthelyi, Szendrey Júlia halálának 155. évfordulójáról, tájékoztatta lapunkat a szervezők nevében Szemes Péter esztéta.

Arany Horváth Zsuzsa

A előadói asztalnál balról Manninger Jenő polgármester, középen Lukács Gábor, jobbról Gyimesi Emese

Fotó: Belovári András

Noha nevét elsősorban nagy nemzeti költőnk, Petőfi Sándor múzsájaként, feleségeként ismerik, maga is jeles alkotó volt, értékes verseket, meséket, mesefordításokat, naplójegyzeteket, levelezést hagyott az utókorra.

Szerdán, Keszthelyen a  Szendrey-emlékháznál történt koszorúzást követően, az idén 125 éves Balatoni Múzeum tematikus időszaki kiállításához ("Petőfi, Szendrey, Keszthely") illeszkedve, Szendrey Júlia életének eseményeit és az életmű sokszínű szépségét mutatta be Gyimesi Emese irodalomtörténész és Lukács Gábor egyetemi docens, Szendrey-kutató beszélgetése.

A rendezvényen Manninger Jenő polgármester mondott köszöntőt, aki kiemelte, hogy a város büszke neves szülöttére és nemcsak kötelező feladatának, hanem erkölcsi kötelességének is tartja a Szendrey-örökség őrzését, a kultusz ápolását és építését.

Németh Péter múzeumigazgató bejelentette, hogy az időszaki kiállítás két héttel meghosszabbítva, szeptember 30-ig várja az érdeklődőket, elsősorban a diákokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában