Lendva-vidék és a nemzetiségi terület

2023.05.19. 14:15

Új állandó tárlattal bővült a Galéria és Múzeum

A múzeumi világnap alkalmából újabb tárlattal gazdagodott a lendvai Galéria és Múzeum állandó kiállításainak sora. A korabeli plakátokat bemutató és szöveges leírásokat, valamint fotókat tartalmazó újabb fejezet a Lendva-vidék és a nemzetiségi terület címet kapta.

Gyuricza Ferenc

Dr. Lendvai Kepe Zoltán az új tárlat egyik tablójánál

Fotó: Gyuricza Ferenc

A tárlat bemutatóját csütörtök este tartották a fennállásának 50. jubileumát ünneplő intézményben. A Galéria és Múzeum főmunkatársa, dr. Lendvai Kepe Zoltán muzeológus elmondta, még 2020-ban – amikor a pandémia miatt be kellett zárni az intézményt – döntöttek úgy a város önkormányzatával közösen, hogy egy részleges épületfelújítást követően megújítják állandó kiállításaikat is. Ennek köszönhetően először az északi szárny emeleti részén több tematikus – egy régészeti, majd egy szakrális, illetve két néprajzi – tárlatrészt alakítottak ki. A most elkészült újabb kiállítás szervesen kapcsolódik ezekhez, pontosabban azok bevezetőjeként értelmezhető. A leírások a Lendva-vidék történelmét, a magyar nemzetiséghez kapcsolódó intézményeket mutatják be, a mellékelt térképek és fotók pedig ezekhez adtak további megerősítést.

– Nagyon fontos, hogy amikor a látogató belép egy múzeumba, el tudja helyezni magát térben és időben – mondta dr. Lendvai Kepe Zoltán. – Legyen tisztában azzal, hol tartózkodik, mi ezzel a kiállítási résszel ezt szeretnénk megkönnyíteni. Az egyes tablókon látható tematikus fejezetekkel szerettük volna érzékeltetni a látogatókkal, hogy a XIX-XX. század fordulóján még 21 ezer főt kitevő Lendva-vidéki magyar közösség 1920 után hogyan sorvadt el a jelenlegi létszámára. Az új tematikus kiállításunk elsődleges feladata tehát ennek a történelmi folyamatnak a szemléltetése. 

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!