A kis hableány eredeti verzióját mutatják be

2020.02.04. 14:00

Hulladékból éledt fel a mélytengeri varázslat a Griffben

Elvágyódás, áldozatvállalás, kitartás az érzelmeink és döntéseink mellett – egyebek mellett erről is szól Andersen A kis hableány című meséje.

Magyar Hajnalka

Szolnok Ágnes, Ricz Ármin, Duna Orsolya Réka és Csepregi Napsugár a mélytengeri világ lakóival Fotó: Pezzetta Umberto

A dán meseíró örökzöld történetét Gimesi Dóra átdolgozásában tűzte műsorára a Griff Bábszínház, a premier február 8-án, szombaton 17 órától esedékes. A bemutató előkészületeiről a napokban tartottak sajtótájékoztatót.

– Ez a darab alapvetően nem a legkisebbeknek szól, ugyanis az eredeti történetet dolgoztuk fel, nem a Disney-féle rajzfilmváltozatot – bocsátja előre a rendező, Bartal Kiss Rita, a bábszínház művészeti vezetője. – A mi verziónk az Andersen-mesékre jellemző érzelmeket, belső lélekutakat próbálja megmutatni a bábszínház eszközeivel. A nagy dán meseírónak nem a humor volt az erőssége, viszont olyasmit tudott, ami miatt állandóan ott szerepel a gyerekszínházak repertoárjában. Ez a mese is mélyebb tartalmakat érint meg, hiszen a különböző világok közötti átjárhatóságról, a vágyakozásról, a beteljesületlen álmokról szól. Ugyanakkor fejlődéstörténet is, hiszen a kis hableány útja végül egy új dimenzióba vezet át.

Szolnok Ágnes, Ricz Ármin, Duna Orsolya Réka és Csepregi Napsugár a mélytengeri világ lakóival
Fotó: Pezzetta Umberto

A történet összetettségét jelzi az is, hogy Bartal Kiss Rita már harmadik alkalommal rendezi meg, mindig máshova téve a hangsúlyokat. Alkotótársaival sem először találkozott, valamennyiükhöz szoros szakmai kapcsolat fűzi. (Dramaturg Gimesi Dóra, zeneszerző Csernák Zoltán Samu, koreográfus Góbi Rita, látványtervező Rófusz Kinga.)

A darabban egyszerű bunraku bábok szerepelnek, s a díszlet is jelképes. Mégsem kell nélkülöznünk a látványos elemeket, elénk tárul ugyanis a tenger színpompás élővilága. A halakat, medúzákat s egyéb vízi tüneményeket háztartási műanyag edényekből, PET-palackokból formálták meg, nagy fantáziával. A valóságban csúnyácska holmikat fényérzékeny festékkel dekorálták, s mivel az előadás során UV-fényt bocsátanak rájuk, átlényegülnek tündöklő tengeri lényekké. A varázslatos átváltozás szép illusztrációja az „újrahasznosításnak”. A sajtótájékoztatón egy kis mozgásban és zenében egyaránt jól megkomponált etűd erejéig ízelítőt is kaptunk e világból.

A meseirodalom egyik legmeghatóbb szerelmi történetét Csepregi Napsugár, Duna Orsolya Réka, Ricz Ármin és Szolnok Ágnes kelti életre. A darabot a későbbiekben felnőttközönségnek is bemutatják, tájelőadást azonban az UV-technika miatt csak olyan helyen tudnak vállalni, ahol megoldható a terem teljes elsötétítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában