A bíboros és az édesanyja

2018.11.22. 10:00

A vasszécsenyi színjátszók előadása Mindszenty életéről

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének helyi szervezete invitálta a Mindszenty-iskolába a vasszécsenyi amatőr színjátszókat, akik e helyszínen 11. alkalommal adhatták elő a bíboros hercegprímás életét bemutató színdarabjukat a minap.

Arany Horváth Zsuzsa

A kihallgatások ideje. Balról Merkli Ferenc, mellette Mindszentyként Őri Máté Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Az előadás színre állítója Merk­li Ferenc plébános, aki Mindszenty életének főbb csomópontjai mellett az édesanyja alakjára helyezte a hangsúlyt. A múlt szombaton bemutatott dramatikus játék megvalósítása során az egykori zalaegerszegi apátplébános 1915-ben megjelent, Az édesanya című szöve­gére támaszkodhatott a darab megalkotója. (Ebben idézte Mindszenty Goethét: „két nőt szerethet az ember a földön: édesanyját és a saját gyermekei anyját.”) Mint ismeretes, Mindszenty József Pehm Józsefként látta meg a napvilágot Csehimindszenten 1892-ben. Ekkor az édesanyja mindössze 17 éves volt. A későbbi főpap nagy szeretettel szólt az áldozatos anyai életről, mellyel őt és testvéreit nevelte. Mindszenty 14 évesen a szombathelyi iskolába került, de sosem szakadt el a szülői háztól. „Amivé lettem, anyám érdemeinek és imáinak köszönhetem, mert az Isten nekem is adott jó édesanyát, aki – apámmal együtt – nehéz munkával gondoskodott rólam, nevelt imádságos lélekkel, imádkozott értem és könnyezett sokat. Az otthonon belül és kívül tanultam meg, hogy szent az anya homlokredője, mert a szeretet mélyítette ki.”

A kihallgatások ideje. Balról Merkli Ferenc, mellette Mindszentyként
Őri Máté Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Édesanyja, Kovács Borbála az 1945 utáni meghurcoltatásban is mellette állt. Sőt, a kommunisták a kihallgatások alatt épp az anyja jelenlétével akarták megtörni, ám nem sikerült. Az 1956-os forradalom leverése után a Mindszentynek menedéket adó amerikai követségen negyedévenként látogathatta meg édesanyja a bíborost, az utolsó találkozásra 1959 karácsonyán került sor. Az édesanya 1960-ban, Mindszenty 1975-ben hunyt el.

A vasszécsenyi színjátszók kaleidoszkópszerűen elevenítették fel a legfőbb eseményeket, melyek összekötötték, illetve elválasztották a szoros szeretetben élő két embert. Közben a hallgatóság narrátor segítségével értesülhetett a kor történéseiről. Az adaptáció zenéjét Jankovics Zoltán szerezte. Az idős hercegprímás alakját a 78 éves Őri Máté káplán idézte meg, aki lenyűgözően hasonlít Mindszentyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában