Bécsben újabb zenei emlékhelyek

2018.07.24. 10:53

Kocsis Katalin volt könyvtáros kivételes zenei kincseket talált a kanizsaiakról

Újabb zenei emlékhelyeket, köztük kanizsai kötődésűeket is felfedezett Bécsben Kocsis Katalin nyugalmazott zenei könyvtáros.

Benedek Bálint

A kanizsai könyvtáros Schubert emlékművénél (Zentralfriedhof) Fotó: Kocsis Katalin

Mint arról korábban beszámoltunk Kocsis Katalin nemrégiben a tehetséges énekesnőről, Práger Hermináról írt könyvet. Bár a könyvtáros korábban is igyekezett feltérképezni az osztrák főváros zenei emlékhelyeit, ezúttal utóbbi kötetének egyik mellékszereplője, Franz Pyllemann különleges történetét kutatta.

- Hermina sógora nagy szerepet játszott az egész Práger család életében, gyökeres változásokat jelentett az életükben, ezért kifejezetten érdekelt miként élhetett – mesélte Katalin. – Pyllemann Berlinben protestáns családban született, bár lelkésznek szánták, ő kitűnő zongorista és jól felkészült elméleti szakember lett. A fiatal muzsikus több barátjával Kanizsán adott koncertet, s Prágeréknél talált szállást. Miközben zongoraleckéket adott az idősebb lánynak, az akkor 17 éves Eugéniának, nagy szerelem bontakozott ki közöttük. Hamarosan az életüket is összekötötték és évekig Kanizsán éltek, ám ez idő alatt is erős hatást gyakorolt a város zenei életére. A Hermináról készült könyv összeállítása közben kiderült, hogy a fiatalon elhunyt tehetség hagyatékát az osztrák nemzeti könyvtár zene gyűjteménye őrzi.

Az Opernringen ebben a házban lakott Práger Hermina

Ettől az információtól a kanizsai könyvtárost még jobban érdekelte a téma, s gondosan megtervezett program keretében igyekezett feltárni az eddig ismeretlen részleteket. Szeretett volna még inkább belelátni a számára oly' fontos életútba.

Kocsis Katalin zenetörténész Fotó: Szakony Attila

- Két napi ültem a bécsi bibliotékában Herrengasse-n, Széchenyi István szülőhelye melletti épületben – folytatta. – Kivételes élményben lehetett részem, hiszen a kezemben tarthattam Pyllemann eredeti, kézzel írt leveleit, melyeket 1866-tól egészen 31 évesen bekövetkezett haláláig írt. Közel harminc, a feleségéhez szóló szerelmes gondolat mellett barátaival is levelezett, de rendkívül értékes jegyzetfüzetek kerültek elő, valódi kincsekre leltem. Természetesen az összeset német nyelven fogalmazta, de értettem a lényegi részeket, ráadásul a további feldolgozáshoz digitalizálhattam a dokumentumokat. Ezen kívül sikerült feljegyzéseket készítenem. Sok más érdekesség mellett kiderült, hogy rengeteget publikált különféle európai hírű újságokban, kiváló zenekritikusi vénával rendelkezett.

A kanizsai könyvtáros Schubert emlékművénél (Zentralfriedhof) Fotó: Kocsis Katalin

Katalin ráadásul igyekezett további emlékhelyeket is felfedezni, így jutott el a szintén fiatalon meghalt Franz Schubert osztrák zeneszerző szülőházába, de felkereste Arnold Schönberg múzeumát, melyben óriási zenei könyvtár áll a kutatók rendelkezésére.

- Ellátogattam ahhoz a házhoz is, ahol Práger Hermina lakott, amíg az operában énekelt – mondta a nyugalmazott zenei könyvtáros. – Felkerestem még a Stadttempel-t Bécs legrégebbi működő zsinagógáját. A nagykanizsai származású énekesnő 1886. november 16-án itt kötötte össze az életét Julius Bernhard Jaff nagykereskedővel, gyermekük nem született. Az izgalmas kutatás rengeteg élményt adott, melyeket a feldolgozást követően valószínűleg újabb könyv követ majd, mely a Kanizsához ezer szállal kötődő Pyllemann életét dolgozhatja fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!