Emlék

2017.09.30. 13:30

Botlatókő a Gottlieb család emlékére

Emlékező macskakő őrzi a Gottlieb család nevét- Günter Demnig német képzőművész helyezte el az emlékezés jeleit.

Arany Horváth Zsuzsa

Imre a déd-, Rocco az ükunoka, Ivan pedig az unoka. Jobbra Ivan lánya, Sara, előttük pedig az emlékeztető macskakövek

Fotó: Katona Tibor

Szemben lakom, akkor tizenkét éves voltam, láttam, amikor elvitték őket, sírtunk, nagyon szerettem őket, ahogy mindenki, most is előttem van, ahogy szekérre rakták őket, annyira zuhogott az eső – a 85 éves Csákány Ferencné Marika idézi az 1944. május 10-én történteket: a Gottlieb házaspárt és Klára lányukat elhurcolták a csendőrök Vasvárra.

 

Csak később tudta meg, hogy Auschwitzban haltak meg. Most már mindenki tudhatja, hiszen emlékező macskakő őrzi a nevüket hajdani házuk előtt.

Ivan Gottlieb, Imre Gottlieb, Sara Gottlieb és Rocco Gottlieb Veronából és Firenzéből érkezett tegnap Egervárra, hogy a család felmenőinek, Ivan nagyapjának, Imre dédapjának, Rocco ükapjának emléket állítsanak, s úgynevezett stolpersteine-t, botlatókövet helyezzenek el a Széchenyi utcai hajdani szatócsbolt előtti járdában. Mostantól aki arra jár, s lenéz a lába elé, felidézheti, egykor itt lakott egy zsidó kereskedő család, amelyet a holokauszt elpusztított.

Imre a déd-, Rocco az ükunoka, Ivan pedig az unoka. Jobbra Ivan lánya, Sara, előttük pedig az emlékeztető macskakövek

Fotós: Katona Tibor

Ez a célja Günter Demnig német képzőművésznek, aki 1997-ben vállalta, hogy 10x10 centiméteres rézlapokba vésett adatokkal ellátott köveket tesz le Európa országaiban, ahonnan zsidókat hurcoltak el. Azóta több mint 60 ezer kő került a járdákba, Magyarországon is több száz.

A művész Egerváron is maga helyezte el a köveket, majd utazott is tovább, mert tegnap még Grazban is akadt hasonló feladata. (Zalában Zalaegerszegen és Nagykanizsán is találunk ilyen köveket, ha jól figyelünk a lábunk elé.)

Az egervári elhelyezésen Gyerkó Gábor, a település polgármestere szólt a falu hajdani lakóiról, s megköszönve az olaszországi hozzátartozók kezdeményezését, ígéretet tett arra, hogy a község vigyázni fog az emlékjelekre, s őrzi egykori lakói emlékét, akik ártatlanul haltak meg. Remélte, soha többé nem fordul elő a világban, hogy valakiket a származásuk miatt üldözzenek, gyilkoljanak meg.

A család nevében Ivan Gottlieb szólt az egybegyűltekhez. Elmondta, hogy az édesapja, Imre már 1925-ben elhagyta Magyarországot, mert idehaza nem tanulhatott a numerus clausus miatt, de gyakran mesélt a gyerekeinek az egervári dombokról, az egervári nagypapáról, Adolf Gottliebről. A kövek elhelyezésének előkészítése sok időt vett igénybe, mondta, hiszen ők még azt sem tudták, hogy hol volt pontosan a nagyapa boltja. De a szélesebb famíliával, például a Lakos családdal (akiknek a képviselői is jelen voltak tegnap) közös kutatás eredményre vezetett, s Günter Demnig is vállalkozott az utazásra.

– A nagyapám második feleségének, Paulának a születési nevét nem sikerült kideríteni, így ő az asszonynevén szerepel a stolpersteine-en. Így látható az 1873-ban született Adolf, az 1893-ban született Paula és az 1918-ban született Klára lányuk emlékköve, akiket 1944 júliusában öltek meg az auschwitzi koncentrációs táborban.

– Klárika nagyon kedves, helyes lány volt, nem hagyta magára a szüleit, és mindegyikőjüket elégették... – állt megindultan a köveknél a szomszéd Marika.

A ceremónián betegség miatt nem tudott részt venni Adolf Gottlieb másik unokája, Berci, helyette Imre fia és annak a fia, Rocco érkezett. A családtagok nem beszélnek magyarul, de a származásukat büszkén vállalják.

– Ha úgy vesszük, az én apám is menekültként érkezett annak idején Olaszországba – utalt Ivan a történelem szabdalta sorsra.

Az emlékező ünnepen jelen voltak a zalaegerszegi hitközség tagjai is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában