Kibontakozik az örökletes talentum

2024.04.07. 16:00

Megnyílt Hosszú Ignácné első önálló tárlata a gyenesdiási községházán

Megnyílt Gyenesdiáson Hosszú Ignácné első önálló tárlata, amelyen az elmúlt négy esztendőben készült képeiből nyújt válogatást a látogatóknak.

Péter B. Árpád

A szunnyadó karaktert ki kellett bontani. A tárlatnyitón (b-j) Gál Lajos, Hosszú Ignácné, Zalaveczki Zita és dr. Cséby Géza

Fotó: PBÁ

A Keszthelyen élő alkotó negyven évnyi, az egészségügyben töltött szolgálat után vonult nyugdíjba, s – ahogyan mesélte – elfoglaltságot keresett magának. Ekkor talált rá Zalaveczki Zita festőművész szakkörére, amelynek azóta is alkotó és aktív tagja. Nem túlzás: tehetsége genetikus, hiszen nagyapja, Mikus Gyula a Balaton egyik kiemelkedő művésze volt, képei ma megtalálhatók többek között a fővárosi Magyar Nemzeti Galériában, a keszthelyi Balatoni és a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban.

A családi örökséget idézte fel a kiállításmegnyitón Gál Lajos polgármester is, dicsérve a Zalaveczki-műhely tagjainak aktivitását, kreativitását, a Balaton s Zala iránti elkötelezettségét. Emlékeztetett, Gyenesdiás több mint kultúrabarát település, számos módon és programmal élteti nemzeti örökségünket, hagyományainkat, segítve, támogatva az alkotók kiteljesedését, befogadva s megmutatva az értékeket.

A községi kórus adott lélekemelő műsort a kiállításmegnyitón
Fotó: PBÁ

A tárlatot dr. Cséby Géza irodalomtörténész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, kiemelve Hosszú Ignácné képeinek sokszínűségét, hiszen a falakon portrék, tájképek, állatokat megjelenítő alkotások éppúgy láthatók, mint csendéletek, s ezek közös jellemzője a kidolgozottság és az őszinte egyértelműség, amely 

a lelkéből, a szívéből és tehetségéből eredeztethető.

Szinte kiugranak…
Fotó: PBÁ

– Keszthely s környéke büszke lehet azokra a festőkre, akiket a magyar és egyetemes művészettörténet is számon tart, Egry Józseftől Károlyi Gyuláig. Öröm, hogy ma a képzőművészet ismét otthonra talál a Balaton nyugati részén is. Alkotótáborok, festőiskolák alakultak, amelyek egyre aktívabban gyűjtik maguk köré a tehetségeket. Pár évvel ezelőtt Hosszú Ignácné is így került kapcsolatba Zalaveczki Zitával, s ő meghívta kurzusára a most kiállító művészt, aki nagyapja révén már gyermekkorában kapcsolatba került a festészettel, ám ezt a szunnyadó karaktert, évtizedek elteltével ki kellett bontani. S hogy ez sikerült, arról e tárlat is tanúskodik – mondta dr. Cséby Géza.

Az élethű, állatokat megjelenítő képek is a tehetségről tanúskodnak
Fotó: PBÁ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában