A versenyképes szakképzésért dolgoznak Zalaegerszeg legrégebbi középiskolájában

2024.04.05. 17:30

A Csány-technikum idén 140 éves

Sikeres, versenyképes és rugalmas a megújult magyar szakképzési rendszer, aminek egyik fontos intézménye a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Csány László Technikuma. Dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára ezekkel a szavakkal köszöntötte a megjelenteket pénteken délelőtt a Csány-technikum alapításának 140. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

Mozsár Eszter

A 140 éves Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Csány László Technikum ünnepségén Szabó Károly, Vigh László, Németh Andrea, Hankó Balázs, Balaicz Zoltán és Vizlendvai László

Fotó: Seres Péter

A Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben Zala vármegye közéleti szereplői, az iskola nyugalmazott és jelenlegi vezetői, oktatói és diákjai először az intézmény 140 éves történetéről láthattak rövid videót. Ebből megtudhatták többek között azt, hogy az iskola az 1886/87. tanévtől már "Zalaegerszegi Államilag Segélyezett Községi Polgári Fiú-, Középkereskedelmi és Polgári Leányiskola" néven szerepelt, majd 1899-ben államosították. 1924-ben vette fel Csány László nevét, s 1958 szeptemberében költözött át mai helyére, a Jókai utcába. Jelenleg két ágazaton – gazdálkodás és menedzsment, valamint informatika és távközlés – hat szakmában folyik a képzés a Csány-technikumban.

Csány-technikum
Hankó Balázs államtitkár a sikeres szakképzési rendszer pilléreit említette a zalaegerszegi Csány-technikum 140 éves jubileumán 
Fotó: Seres Péter

Kilencedik a hazai technikumok sorában

Hankó Balázs rámutatott, a hazai technikumok sorában a zalaegerszegi az előkelő 9. helyen szerepel. 

A politikus a szakképzési rendszer fő pillérei közül kiemelte a képzés megújítását, az egyetemek felé az átjárhatóságot, a digitális megújulást, a folyamatos infrastrukturális fejlesztést, az ösztöndíjrendszert, az elkötelezett pedagógusok minőségi munkáját és a tehetséges fiatalok tudását.

„A kezdetek: 1872-ben Zalaegerszeg város képviselő-testülete az iskola megteremtése érdekében megkereste a vármegye törvényhatósági bizottsági gyűlését. A megye a város kérését jogosnak ítélte, és bizottságot küldött a költségek gyűjtéssel történő előteremtésére. Ilyen előzmények után 1874. január 3-án nyílt meg ünnepélyes keretek között a Zalaegerszegi Polgári Fiúiskola, amelynek I. osztályába a népiskola IV. osztályának elvégzése után lehetett jelentkezni. Az intézmény még hosszú ideig egy fedél alatt dolgozott a polgári iskolával, tanári testületük is közös volt, de az 1886/87. tanévtől már hivatalosan elismert Zalaegerszegi Államilag Segélyezett Községi Polgári Fiú-, Középkereskedelmi és Polgári Leányiskola néven szerepelt.” Forrás: a Csány-technikum weboldala.

Sokan kötődnek a zalaegerszegi Csány-technikumhoz

Az elmúlt közel másfél évszázad alatt összesen 23 ezer diák koptatta az iskolapadot és 300 pedagógus oktatta a fiatalokat, mondta Németh Andrea igazgató, aki hozzátette, a Csány-technikum nemcsak szolgáltató központ, hanem kultúra- és értékteremtő intézmény.

Vigh László országgyűlési képviselő ugyancsak gratulált az iskolában folyó színvonalas oktatásához, valamint a szülői, pedagógusi példamutatás fontosságára hívta fel a hallgatóság figyelmét. Balaicz Zoltán polgármester arra emlékeztetett, a város rendkívül jó és szoros kapcsolatot ápol az iskolával. A városvezető úgy fogalmazott, a nemzethez, a családhoz, a barátokhoz, a munkahelyhez, a kulturális vagy tudományos- és sportegyesületekhez való kötődés mellett a csányosoknak fontos az iskolához való hűség. A polgármester végül az önkormányzat elismerő oklevelét nyújtotta át a jubiláló intézmény vezetőjének, Németh Andreának. A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum nevében Szabó Károly kancellár és Vizlendvai László igazgató, valamint a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Kovács Dezső adott át oklevelet.

Németh Andrea az OTP és a Flex több éves együttműködését köszönte meg. Az ünnepség végén Csány Plakettet adományoztak a nyugalmazott igazgatóknak, a Pro Urbe-díjas dr. Lepsényi Imrének és Molnár Ernőnek, valamint Nagy Imre és Englertné Szily Mária oktatónak.

Az iskola története ITT olvasható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában