2024.01.22. 13:52
Madárkalácsot készítettek Zalaegerszegen, a Mindszentyneumban
Téli foglalkozásra várták az érdeklődőket szombaton Zalaegerszegen, a Mindszentyneumban. Horváth Attila keszthelyi erdész vezetésével ezúttal a madaraknak készítettek eleséget a kisgyerekek. A hónap minden harmadik szombatján kínálnak programokat a családoknak az évszaknak megfelelően, jelezte Csengei Ágota tagintézmény-vezető.
Horváth Attila keszthelyi erdész tartott foglalkozást Zalaegerszegen, a Mindszentynuemban.
Fotó: Mozsár Eszter
Nem kímélték a kis kezeket az összejövetelen, ugyanis faggyúból, valamint olajos magvakból készült a tollasok finom elesége. A madárkalácsok egy drótfüles műanyag virágcserépbe kerültek, amit fákra, erkélyekre lehet akasztani. Emellett fenyőtobozokat is bevonhatunk a magos péppel.
A foglalkozás elején képes vetített képes elődadáson tudhattak meg többet a résztvevők a Magyarországon fészkelő madarakról, táplálkozási szokásaikról, az odúlakókról. A gyerekek közül többen helyesen válaszoltak arra, hogy mit eszik a tengelic, a rigó, és sokan felismerték a kedvenc cinkét is.
- Arról meséltem, hogy mit esznek ezek a madarak – mondta Horváth Attila. - Van olyan madár, amelyik csak maggal táplálkozik, van olyan, amelyik a rovarokat szereti, sőt, a gémfélék halevők. A téli madáretetéshez kiválóan alkalmasak az olajos magvak, leginkább a napraforgó. A pintyfélék és az ökörszem azonban nem tudja ezeket a nagy magokat megenni, így nekik inkább a boltokban kapható magkeverék ajánlott, amiben kukoricadara, köles, borsó található. Jó tudni, hogy a cinkék rovart esznek, ezért állati fehérjére van szükségük ilyenkor. Ezért kevertük a magokat faggyúval, ami jobban felszívódik a szervezetükben és kalóriát juttat nekik a hideg napokra.
Madárkalács készítése Zalaegerszegen, a Mindszentyneumban
Fotók: Mozsár Eszter