Alacsonyabb lehet az áramszámla

2023.11.17. 17:30

Lentiben is megvalósul a lakossági LED-csereprogram

Lentiben is megvalósul a lakossági LED-csereprogram, melynek részleteiről Horváth László polgármester számolt be sajtótájékoztatón.

Korosa Titanilla

Horváth László mutatja a LED-csereprogramról szóló tájékoztatót

Fotó: Korosa Titanilla

- Önkormányzatunk idén szeptemberben döntött arról, hogy felveszi a kapcsolatot a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel, amely több hazai település közt Lentinek is felajánlotta a lakosság számára ingyenesen megvalósítható LED-csereprogramot- mondta Horváth László, s javasolta a város lakóinak, hogy éljenek a lehetőséggel, hiszen az energiaárak növekedése és a LED-fényforrások takarékossága mind indokolja ezt.

- Azokban a háztartásokban - folytatta-, ahol eddig nem sikerült energiatakarékosra cserélni az izzókat, most ezzel az ingyenes programmal meg tudják oldani. A fényforrásokat a lakossági igényeket figyelembe véve tudja majd az önkormányzat az elvégzett regisztráció után átadni az erre kijelölt helyen, a városi könyvtárban.

Horváth László a programhoz való csatlakozás módjáról is szólt.

- A ledcsere.hu oldalon végezhető el a regisztráció, azoknak, akiknek van a nevén áramszámla -magyarázta. - A rendszer az éves fogyasztás és a háztartásban található fénycsövek, izzók figyelembe vételével számolja ki, illetve igazolja, hogy hány izzó ingyenes cseréjére jogosult az adott személy. Regisztrálni november 15. és december 15. között lehet, átvételi helyként Lentit kell megjelölni. A regisztrációs időszak lezárása után juthat hozzá a lakosság az igényelt fényforrásokhoz. A jogosultsághoz a városban élőknek a regisztrációt követően okmányokkal kell igazolniuk lakcímüket, valamint azt, hogy villanyszolgáltatással rendelkeznek. Az ingyenes lakossági LED-csereprogramról a város kommunikációs felületein is tájékoztatjuk a lakosságot, illetve felvilágosítás kérhető a polgármesteri hivatalban, a titkárságon. Az önkormányzatnak ez a program nem kerül pénzébe és ellenértéket sem kapunk, az egész akció a lakosság, a fogyasztók érdekében történik.

A polgármester hozzátette: bízik benne, hogy sokan veszik igénybe ezt a lehetőséget a lentiek közül.

Egy átlagos magyar háztartásban mintegy 20 darab izzó található, mely a teljes villanyköltség közel egyharmadát jelenti. A LED-világításra való átállás jelentősen csökkenti az áramszámlát, és a fényforrások akár 10 éves élettartamának köszönhetően a használó sokkal kevesebb hulladékot termel, mint az, aki hagyományos izzóval világít.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában