Különleges eszközöket is kipróbálhattak

2023.09.04. 16:00

Elmélettel és gyakorlattal a közlekedésbiztonságért

A közlekedésbiztonságot célzó előadásokat és bemutatókat tartottak a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Ganz Ábrahám Technikumának Munkácsy-szárnyában. A Magyar Autóklub szakembergárdájának szervezésében megvalósuló programon a diákok gyarapíthatták ismereteiket, miközben részük volt meglepő élményekben is.

Szakál Eszter

Az elektromos közlekedési eszközök kipróbálásakor felhívták a diákok figyelmét a védőfelszerelések és az odafigyelés fontosságára

Fotó: Szakál Eszter

A kezdeményezésről Kiss Ambrus, a Magyar Autóklub Nyugat-dunántúli Regionális Szervezetének elnöke elmondta, az autóklub munkatársai ezzel a rendezvénnyel a héten az ország öt iskolájában jelennek meg. Kitelepülésük célja, hogy elméleti tudással és gyakorlati tapasztalatokkal vértezzék fel a tanulókat. Erre nagy szükség van, mert egyre nagyobb a zsúfoltság az utakon, ahol többféle jármű jelenik meg. - Komoly feladatot jelent, hogy a különböző közlekedési eszközök között hogyan osszák meg a közlekedési területet, az időt, az energiát és mindez nincs is megfelelően szabályozva - vélekedett az elnök. Problémaként említette, hogy a közlekedők igyekeznek kihasználni és mások elől elvenni a lehetőségeket, ezzel veszélyeztetve önmagukat és környezetüket. 

A képen balról Mile Tibor, a Magyar Autóklub közlekedési szakágának igazgatója, a biztonsági öv szimulátoron Banitz Bence ül

Azért, hogy a helyzeten javítsanak, kollégáik többféle eszközt is elhoztak. Van például olyan szimulátoruk, ahol a fékezési időt mérik, egy másikkal megmutatják, mi történik, ha fejre áll az autó, vagy többször átfordul. Németh Dezső, a technikum szakmai igazgató-helyettese kiemelte, intézményükben több éve zajlik rendészeti képzés, illetve autószerelő képzés, mely a közlekedéshez szorosan kapcsolódik. Folyamatosan igyekeznek a tanulók érdeklődését felkelteni, koncentrálni arra, hogy képet kapjanak mindarról, amit elméletben tanulnak. A szimulációs eszközök kipróbálását jónak tartja, talán ezek az élmények jobban megmaradnak, a diákok magukkal vihetik és elmondhatják társaiknak is, hogy mit éltek át. A szervezők egyébként azt remélik, a fiatalok az ilyen rendezvények hatására olyan közlekedők lesznek, akik nem veszélyeztetnek másokat.

Működés közben a borulásszimulátor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában