Zenei foglalkozás

2023.08.23. 10:30

Feszített a tempó az Orff táborban

A Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI-ban működő Orff Ütőegyüttes különféle korosztályú csapatai a héten táboroznak. A jórészt zenei foglalkozásokon a feltöltődés mellett estig tartó próbákkal hangolódnak a koncertjeikre.

Benedek Bálint

A zeneiskola próbatermében ottjártunkkor épp az idősebbekből álló "Nagy Orff" gyakorolt. A fiatalok koncentráltan készülnek a szeptemberi fellépésekre Fotó: Szakony Attila

A zenekar művészeti vezetője, Fekete Melinda Zsófia örül annak, hogy a nyár végére mindegyik tagjuk kipihenve, feltöltődve, az újdonságokra nyitottan érkezett a foglalkozásokra.

- Táboraink úgy működnek, hogy kiválasztunk magunknak különféle zeneműveket, amiket szeretnénk megtanulni és ezeket gyakoroljuk - mesélte a művészeti vezető. - A főleg általános iskolások alkotta úgynevezett "Kis Orff" repertoárja különbözik a középiskolások és egyetemisták "Nagy Orff" formációjának dallistájától. A munka viszont mindkét csoportban hatalmas koncentrációt és szorgalmat igényel, ám ezt a tempót együtteseink tagjai kifejezetten szeretik, várták. Az idősebbek programja feszítettebb, hiszen négy napon keresztül reggel 9 órától olykor 21 óráig a marimbák és xilofonok társaságában vannak, s gyakorolják a zenéket. Persze van egy lazító nap általában a hét közepén, amikor egyéb interaktív játékokkal színesítjük a programot, ami ellazítja őket és felkészíti az újabb kihívásra.

Fekete Melinda Zsófia ezúttal az 1980-as évekbe nyúlt vissza, az akkori slágereket hallgatta a nyáron, s a hangszereléseket ő állította össze. Hozzátette: nincs sok idő a pihenésre, hiszen már szeptemberben lesz két koncertjük, amin az újonnan átdolgozott számokat is játszanák. Főleg szórakoztató programra készülnek, hiszen fellépnek egy gasztronómiai fesztiválon, valamint egy cég születésnapján, oda az új, átdolgozott diszkóslágerek tökéletesen passzolnak. Ezen kívül az ütőegyüttes jövőre, vagyis 2024-ben fennállásának 30. évfordulóját ünnepli, melynek gálaműsorára már időben el kell kezdeni a felkészülést.

 

Az idén először a táborban a művészeti vezető munkáját egy korábbi Orff tag, Puskár Panna is segíti. A 21 éves hölgy az egyetemen pedagógiát tanul, s jó érzéssel tölti el, hogy a táborban töltheti a szakmai gyakorlatát.

- Együtt lehetek a fiatalokkal, csapattársként, barátként tekintenek rám, de mégis igyekszem tényleg levenni egyfajta plusz terhet a művészeti vezető válláról - mondta. - Az Orff Ütőegyüttes az életem fontos része, ugyanis a mai napig töltekezhetek az itt szerzett élményekből, például megtanultam csapatban dolgozni.

A Batthyány-gimnázium tanulója, a 14 éves Hohl Míra 5 évesen még az együttes alapítójánál, Bücs Angélánál kezdett el játszani, s azóta is minden pillanatot imád, amit a második családjával tölthet.

- Sok barátra találtam a csapatban, akikkel együtt fejlődhetünk - mesélte. - Bár sokat gyakorolunk, s olykor elfáradunk, de mivel imádjuk a hangszereket, ez nem okoz gondot. Zongorán kezdtem, mely után sokkal könnyebben megtanultam az ütőegyüttesben játszani. Alig vártam a tábort, mert a próbák után, amikor összeáll a kész darab, akkor varázslatos érzés lesz úrrá rajtunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában