Frangipani, kukui dió és virágfüzér

2023.07.08. 19:45

Szombaton is minden a Hawaii-szigetekről szólt

A Hawaii-szigeteket bemutató programsorozatban szombaton kézműves workshopokkal, bemutatókkal, interaktív játékokkal várták az érdeklődőket a Keresztury VMK-ban.

Mozsár Eszter

Törteli Helga és Németh-Joó Szilvia kukui dióból készített ékszereket

Fotó: Mozsár Eszter

Az egyik teremben főző workshopot tartottak. A hawaii poi egy taro nevű alapanyagból álló köret, ami olyan, mint egy ragacsos, rugalmas krumplipüré. A polinéz étrend hagyományos étkének elkészítését Törteli Ágnes, a Hawaii Magyar Iskola igazgatója mutatta be. Érdeklődésünkre elmondta, hogy évek óta él Oahu-szigeten, ahol 3-400 fő magyar lakik. Az amerikai diaszpórában élők legutóbb Petőfiről emlékeztek meg egy irodalmi esten, szombatonként pedig a sziget Waikiki nevű városában találkoznak.

Törteli Ágnes a poi készítését mutatta be
Fotó: Mozsár Eszter

Törteli Ágnes testvére, Helga budapesti, ő a kukui dióból készült ékszerek készítését mutatta be az érdeklődőknek. A foglalkozás előtt a ritka növény tulajdonságait ismertette röviden. A diót először csiszolják, aztán lehet díszíteni – általában hawaii virágokkal. Törteli Helga mellett Németh-Joó Szilvia leste el az összeillesztés fortélyát, ő Dunakesziről érkezett kislányával együtt. Tizenöt évvel ezelőtt volt kint a szigeteken, az Aloha szellemisége azóta fogva tartja, mondta, egyébként a magyarországi baráti körnek már a kezdetek óta tagja.

Zentai Hédi a frangipai szingapúri változatát mutatta, ami a Chanel No5 Parfüm alapanyaga
Fotó: Mozsár Eszter

A bejáratnál a látogatók orrát egyből megcsapta a csodálatos frangipani vagy más néven a pluméria illata. Zentai Hédi, a Plumeria.hu tulajdonosa mindenkinek szívesen beszélt Hawaii ikonikus virágának hazai tartásáról, szaporításáról. A szigetekre látogatókat ezzel a virággal a hajukban fogadják az ottani hölgyek. Sok fajtája közül az örökzöld Optusa Singapore az egyik legismertebb és legintenzívebb illatú, ami a Chanel N5 parfüm alapanyaga.

A művelődési házba látogatók ezen kívül kávét kóstolhattak, jellegzetes kézműves termékek közül válogathattak. Este a Hula Sisters és a Polinesiana tánccsoport előadásában elevenítették fel a szigetek történeteit, legendáit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában