Átalakul az eljárás

2020.02.13. 08:00

Megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok

Átalakul a közigazgatási és a munkaügyi perek eljárása áprilistól, erről adott ki tájékoztatót az egerszegi törvényszék.

ZH

Fotó: Shutterstock

Eszerint március 31-től jogszabályi változás folytán megszűnnek a jelenleg közigazgatási és munkaügyi bíróságok. A közigazgatási perekben április 1-jétől első fokon nyolc törvényszék (Fővárosi, Budapest Környéki, Debreceni, Győri, Miskolci Pécsi, Szegedi és a Veszprémi Törvényszék) jár el regionális illetékességgel. A Fővárosi Törvényszék kizárólagos illetékességi körébe tartoznak majd azok az ügyek, amelyek korábban a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kizárólagos illetékességébe tartoztak, így például a vízum és hontalansági ügyek.

A közigazgatási bírósági ügyekben másodfokon fellebbezési, illetve felülvizsgálati eljárásban a Kúria jár el. A Kúria kivételes esetben első és kizárólagos fórumként is eljár, ilyen például a gyülekezési ügyek köre. A munkaügyi bírósági ügyekben első fokon az illetékes törvényszékek, másodfokon fellebbezési eljárásban az ítélőtáblák, míg a felülvizsgálati eljárásban a Kúria jár el.

A munkavállalók számára kedvező új rendelkezés, hogy a munkáltató (felperes) a pert kizárólag a munkavállaló (alperes) belföldi lakóhelye, ennek hiányában a belföldi tartózkodási helye szerinti bíróság előtt indíthatja meg. Munkaügyi perben továbbra sincs helye illetékességi kikötésnek, vagyis nem szerződhetnek a felek arra, hogy – az előbbieket felülírva – általuk választott bíróság járjon el ügyükben.

A tájékoztató kitér arra is, hogy Zala megyei közigazgatási ügyekben a Veszprémi Törvényszék jár el. A 2020. március 31-én első fokon folyamatban lévő ügyeket, továbbá azokat az első fokon befejezett ügyeket, amelyekben az elsőfokú bíróság hatáskörébe tartozó további intézkedést kell tenni, a Zalaegerszegi Törvényszék továbbítja majd Veszprémbe vagy a Kúriának. A klasszikus munkaügyi pereket viszont első fokon továbbra is a zalai megyeszékhelyen tárgyalják majd.

Kiemelendő, hogy a törvényszékek csak 2020. április 1-jétől járnak el, ezért mind papíralapú, mind elektronikus kapcsolattartás esetén a közigazgatási és munkaügyi bíróságnak címezve lehet előterjeszteni 2020. március 31-ig a keresetlevelet, míg ezt követően az illetékes törvényszékeknek kell címezni. A közigazgatási és munkaügyi bíróságok megszűnésével a benyújtott keresetleveleket, a folyamatban lévő közigazgatási és munkaügyi ügyeket megküldik a törvényszékeknek. Az ügyfelek az őket érintő változásról egyedi tájékoztatást is kapnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában