Bemutatták az Örökifjak Foglalkoztatóját

2020.01.19. 11:40

Alzheimer Café: egy szakmai nap Keszthelyen, amely a demenciára irányította a figyelmet

„Ha már nem tudom, hogy ki vagyok én, te ott leszel, hogy emlékeztess rá.”– egy mondat, amely mindent elárul a demenciáról, valamint a keszthelyi Alzheimer Café létrejöttének fontosságáról. Pénteken ugyanis érdekes előadásokkal tarkított évindító eseményre várták az érdeklődőket a Balaton Színház Básti termében.

Ujvári Klaudia

Kifejezetten nagy érdeklődés övezte a programot

Forrás: zaol.hu

Fotó: a szerző

A szakmai napot Gedeonné Dallos Rita szociálpolitikus, szociálgerontológus nyitotta meg, aki tavaly tavasszal Keszthelyen hívta életre ezt, a világ számos pontján már létező segítő közösséget. Beszédében hangsúlyozta, a rendezvény inkább a hozzátartozókról, a megoldandó feladatokról és problémákról szól, amelyek óriási kihívást jelentenek jelenleg a szektornak.

Mint elhangzott, a legfrissebb, 2015-ös felmérés szerint 48,6 millió ember él a demencia valamelyik fajtájával. Mivel a legdinamikusabban fejlődő betegségről van szó, ezért a legnagyobb demográfiai kihívást jelenti a 21. században. Drasztikus számadat: 2050-re 131,5 millióra prognosztizálják a megbetegedések számát, magyarán nagyjából 30 év múlva nem lesz olyan ember, akinek ne lenne valamilyen úton-módon demens hozzátartozója.

Kifejezetten nagy érdeklődés övezte a programot
Fotó: a szerző / zaol.hu

Idős, demens betegek foglalkoztatása

Mi a demencia? Elsőként Karácsonyné Kiss Enikő, egészségügyi szociális munkás járta körbe a témát:

- Úgy lehet meghatározni, mint a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlása, ami együtt jár a magasabb kognitív funkciók károsodásával. Ez annyit tesz, hogy sérül az emlékezet, a gondolkodás, a tájékozódás, a döntéshozatal, a véleményalkotás. A demencia sem egyforma egy-egy személynél. Fel kell mérni az egyéni szükségleteket. A demens foglalkoztatásnál nagyon fontos, hogy ne a hiányzó tüneteket próbáljuk pótolni, hanem mindig a meglévő képességekre kell támaszkodni, és azokkal tervezni.

Elsőként Karácsonyné Kiss Enikő tartotta meg előadását
Fotó: a szerző / zaol.hu

Elmondása szerint ezzel elérhetjük azt, hogy a demens időseknek is lesznek sikerélményeik, amivel motiválni tudjuk őket arra, hogy részt vegyenek a foglalkozásokon. Amelyek célja a szinten tartás lehet, mivel a demencia folyamata nem javítható. Helyes módszerek alkalmazásával némiképp lassítható.

- Lehetőséget kell biztosítani arra, hogy az érzelmeiket kifejezhessék. Semmiképp sem szabad fegyelmezni őket. Azok a készségek, amelyeket gyakorolnak, nem vesznek el – hangsúlyozta Karácsonyné Kiss Enikő.

Előadásából megtudhattuk, hogy táncterápia során egy adott zene magától hív elő emlékeket az idősekben. Természetesen fontos szem előtt tartani, hogy ezt a lehetőséget akkor érdemes bevetni, ha a betegről tudjuk, korábban is szívesen hódolt ezeknek a szenvedélyeknek. Továbbá kiemelte: ki lehet tolni az önellátás képességét. Sőt, ágyhoz kötött betegek esetében simogatással, érintéssel elfogadtathatjuk velük az állapotukat.

S rajta ki segít? 36 órás nap...

Legtöbbször nem tudja a család, hogy mivel áll szemben. Rendkívül egyedi estekkel találkozhatunk, hisz mindegyiknek más a lefolyása. Néhol gyors állapotromlás figyelhető meg. Mégis hogyan lehet segíteni a gondozó családnak? A programfolyam következő megszólalója, Végi Zsuzsanna szociális munkás, mentálhigiénés szakember erre világított rá.

Javasolja, hogy az érintettek üljenek le közösen a családdal, és vitassák meg az észlelt változásokat. Hajlamosak vagyunk annyival letudni, hogy „öregszik” vagy „velem is előfordul”. Szakemberhez kell fordulni, mert az időben felállított diagnózis a javunkra válhat a felkészülés fázisában.

Végi Zsuzsanna rávilágított arra, hogy 24 óra egy gondozó számára mennyire kevés időt jelent
Fotó: a szerző / zaol.hu

- El kell vonatkoztatni az érzelmeinktől. Tabuk nélkül el kell dönteni, hogy onnantól nem vagyok feleség, hanem gondozó. Ezt vállalom, de felmerül a kérdés: képes vagyok a gondozói szerepet betölteni? Az ápolást, pelenkázást, etetést, sebkezelést és minden ezzel járó dolgot el kell vállalni. Éjszaka, még álmainkban is, tehát a 24 óra nem elég – hangsúlyozta a szakember, aki a napló vezetését ajánlja.

Véleménye szerint az intézményes rendszerben dolgozóknak sem egyszerű, de mégis lehetséges! Alaposan fel kell mérni, hogy mire vagyunk képesek. Ez egy csapatmunka, közös probléma. Ilyenkor kiderülnek, kik az igazi barátok...

Fontos kiemelni, hogy segítséget csak akkor kapunk, ha kérünk! A gondozónak is szüksége van pihenésre, ezért meg kell tanulni a szeretteinket rábízni valaki másra.

- Eljön az idő, amikor el kell dönteni, meddig tudjuk otthon gondozni a családtagot. Az Alzheimer Café éppen azért jött létre, hogy közvetlen adjon megbízható helyről, megfelelő segítséget. Közkincsé tehessük a tapasztalatainkat, és egyúttal kiszabadulhat a gondozó a napi körforgásból – közölte Végi Zsuzsanna. Majd előrebocsátotta: bízzanak jobban a szociális intézmények ellátásában, mert a jövőkép mindenképp azt mutatja, megfelelő ellátást nyújtanak.

Örökifjak Foglalkoztatója

Gedeonné Dallos Rita bevezetőjében elmondta, pillanatnyilag a Semmelweis Egyetemen dolgozik és tanul. A családtagok terhelődése a kutatási területe a doktori programban.

- Az egyén személyisége is megváltozik a betegség következtében. Emlékezetkiesés, ügyetlenség lép fel. A tünetegyütteseket „az idős szenilis” kijelentéssel maszkoljuk. Mivel mindenki fiatal akar maradni, hazánk egyik vezető profilja a plasztika és a szépészeti beavatkozás lett a 60 év felettiek körében – hangoztatta, majd felhívta a figyelmet arra: a fiatalokat tájékoztatni kell a jelenségről, mert a közeljövőben egy ellátóréteg meg fog szűnni.

Gedeonné Dallos Rita a szakmai nap zárásaként bemutatta az Örökifjak Foglalkoztatóját
Fotó: a szerző / zaol.hu

Az Alzheimer Café szakmai vezetője hiánypótló lehetőségként bemutatta az Örökifjak Foglalkoztatóját, ahol tematikus foglalkozásokon vehetnek részt az idős, demens személyek. Február elsejétől szombatonként, 08:00-12:00 óráig Keszthelyen, a Civil Szervezetek Házában (8360 Keszthely, Szalasztó u. 1/B). A foglalkozásokra a részvétel regisztrációhoz kötött. IDE kattintva tájékozódhat a részletekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában