A szociológus szerint

2020.01.28. 11:00

A kisfalvaknak nem pusztán megmaradni, hanem fejlődni, összefogni kell

A kisfalvak jövőképe – jönnek? Mennek? E talányos címmel tartott előadást Kovách Imre szociológus, az MTA társadalmi integráció és társadalompolitikai osztály vezetője a Zalai Falvakért Egyesület zalakarosi rendezvényén nemrég.

Horváth-Balogh Attila

Kovách Imre szociológus

Fotó: Szakony Attila

– A falvak jövőjét, jövőképét alapjaiban határozza meg a helyben élők aktivitása – szögezte le Kovách Imre. – Tudomásul kell venni, hogy a kisfalvak – gyakorlatilag a vidéki települések túlnyomó többsége ebbe a kategóriába tartozik – csak külső forrásokra támaszkodhatnak. Ez egyben hatalmi kitettséget is jelent, ezért bír stratégiai jelentőséggel az, hogy a helyiek mit tudnak csinálni, ők a legfontosabb erőforrás. Jövő nélküli az a település, ahol nincs prosperáló, szolidaritáson és együttműködésen alapuló közösség. Amennyire tudom, a zalai kisfalvak ebben elég erősek, számos helyen aktív a társadalom.

Kovách Imre szociológus
Fotó: Szakony Attila

Mivel példaként mindig az osztrák településeket, hegyi falvakat szokták emlegetni, arra is kíváncsiak voltunk, hogy a szakember milyen különbségeket lát az ottani és a magyarországi kistelepülések működési metódusa, a helyiek szerepvállalása között.

– Alapjaiban más a helyzet Ausztriában, hiszen például a falu szempontjából jelentős tényezőnek számító mezőgazdasági szektorban más a birtokmegoszlás – válaszolta Kovách Imre. – Több a kisbirtok, a kicsi családi gazdaság, s ezek az ismert okok miatt más fejlődési ívet tudtak bejárni, mint magyarországi képviselőik. Más a piac is: a vidék egyértelműen a városiaknak termel, de nemcsak kenyeret, bort, kolbászt, hanem tradíciót is. Az osztrák városi emberek pedig gazdagabbak és mást akarnak, mint a magyar városok lakói; nálunk még csak mostanában indult meg az érdeklődés a kisfalvak irányába, a turisztikai kínálat, a házi, háztáji termékek iránt, Ausztriában ennek több száz évre visszanyúló hagyománya van. Sajnos Magyarországon, az elmúlt évtizedekben rossz irányba változott a falukép, s bár ma már érzékelhető a javulás, de minden pozitív vonása ellenére még mindig egyet jelent a fejekben az elmaradottsággal. Ha a pozitív tendencia folytatódik, tovább nő az érdeklődés a vidék termékei iránt, és lesz is, aki ezt hajlandó kielégíteni; továbbá aktív, tenni akaró közösségek jönnek létre a falvakban, akkor a kistelepülések jövője biztosított. Márpedig ez így lesz, mert az embereknek egyszerűen nincs más választási lehetőségük. Ugyanis a hazai népesség többsége még mindig falvakban él, jelentős urbanizációs, városodási törekvéseket pedig jelenleg nem látok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában