Tündérkert

2019.10.07. 07:00

Tizenhárom fát ültettek Nagykanizsán a vértanúk emlékére

Batul alma, kék alma, zöld ringló és sózókörte. Csak néhány fajta abból a tizenhárom Kárpát-medencei őshonos gyümölcsfából, amit szombaton nagykanizsai közösségek ültettek el a Csónakázó- tó kajakházhoz vezető útja mentén található zöldterületen.

Benedek Bálint

Balogh László a kékalma-csemetével és az azt jelző táblával Fotó: Szakony Attila

A Thúry Vitézlő Oskola jóvoltából az aradi vértanúk emlékére hozták létre a Tündérkertet.

A szervező Thúry Vitézlő Oskola vezetője, Vörös András elmondta: Kovács Gyula pórszombati erdész indította útjára a tündérkert mozgalmat, azzal a céllal, hogy az ősi magyar, főként zalai gyümölcsfafajokat megmentse. Nagykanizsán 13 helyi civil közösség ültette el a fákat az aradi vértanúkra emlékezve.

– Megteszünk mindent, hogy az utánunk következő nemzedék is magyarul beszéljen itt és szabadon tegye ezt – folytatta. – A gyümölcsfák közül például a Batthyány-gimnázium csapata olyan kékalma-csemetét nevelhet, mely Benedek Elek erdélyi kertjéből származik.

 

Balogh László a humán bizottság elnökeként és a Batthyány-gimnázium igazgatójaként is büszke arra, hogy Nagykanizsának van már ilyen kertje, melyben szerinte az összes fa kivételes erőt hordoz. Mint elmondta: azonnal a kezdeményezés mellé álltak, aminek a faültetésben részt vevő többi közösség is érzi a jelentőségét.

A Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának igazgatója, dr. Tóth-Kaszás Nikoletta arról számolt be: a tündérkertbe pónyik almafát ültettek. Hozzátette: számukra nagyon fontos a környezetvédelem, a fenntarthatóság is, amit szintén kifejez ez a kezdeményezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában