megelevenedett történelem

2019.06.23. 14:00

Cirill és Metód emlékét ünnepelték Zalaváron

Népes szlovák és magyar katonai, egyházi küldöttség tagjainak részvételével került sor szombaton a két ország tábori lelkészi szolgálatának a két társ védőszent, Szent Cirill és Szent Metód előtti tisztelgő ünnepségére a Zalavári Történelmi Emlékparkban.

Hajdu Péter

A katonai díszegységek bevonulása után a magyar légierő veszprémi zenekara eljátszotta a két nemzet himnuszát, és megemlékező beszédek következtek. Manninger Jenő országgyűlési képviselő köszöntötte a vendégeket, s mint elmondta, 2011 óta évente megünnepelik a két egyházi tanító testvérpár, Cirill és Metód emlékét, akik a IX. században életüket szentelték annak, hogy a keresztény tanításokat szláv nyelven terjesszék a térségben. A Közép-Európa szláv népeit egykor összefogó Nagy Morvaország nekik köszönheti, hogy anyanyelven olvashatták a szentírást, és a keresztény szertartásokat saját nyelvükön hallgathatták és végezhették. A képviselő elmondta, többek voltak ők két hittérítőnél. „Cirill és Metód összekötő kapocs, szellemi híd a keleti és a nyugati hagyomány között” idézte II. János Pál pápa szavait a képviselő.

 

Dr. Igor Éder, Nyitra megye alelnöke is megemlékezett a kereszténység szláv terjesztőiről. Szólt a néhai Zalavárról, ahol Pribina fejedelem és fia Kocel élt, és ahol bizonyos ideig Cirill és Metód tanított, útban Róma felé. A magyar tábori püspökség nevében Berta Tibor ezredes, általános helynök tartott ünnepi megemlékezést. Elhangzott Beethoven Örömódája, az Európai Unió himnusza, majd a résztvevők elhelyezték koszorúikat a két szent szobra előtt. Ezt követően a szabadtéri oltárhoz vonultak, ahol František Rábek szlovák tábori püspök celebrált szentmisét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában