Szeretne híd lenni

2018.06.20. 16:27

Beiktatták Horvátország új tiszteletbeli konzulját Nagykanizsán

Szerdán a Medgyaszay Házban rendezett ünnepségen iktatták be Horvátország új tiszteletbeli konzulját, dr. Koósz Attilát.

Horváth-Balogh Attila

A távozó konzul, dr. Mijo Karagić a polgármesterek támogatását köszönte meg Fotó: Szakony Attila /ZH

Nagykanizsán 1999 óta működik horvát konzulátusi iroda, azóta a tiszteletbeli konzuli teendőket dr. Mijo Karagić látta el. Ő most nyugalomba vonult, ezért került sor az új konzul kinevezésére. Dr. Koósz Attila, az új tiszteletbeli konzul állatorvos, Keszthelyen praktizál, de a Mura mente szülötte: Nagykanizsán látta meg a napvilágot, gyökerei pedig Murakeresztúrhoz kötik. Horvát és magyar identitása egyaránt fontos számára, ennek jegyében például részt vett a magyar és horvát állat-egészségügyi államközi szerződés előkészítésében, illetve vezető szerepe volt az állatorvosi kamara és a Zágrábi Egyetem közt létrejött együttműködés kidolgozásában.

A távozó konzul, dr. Mijo Karagić a polgármesterek támogatását köszönte meg Fotó: Szakony Attila /ZH

A szerdai beiktatási ünnepség (mely egybeesett a horvát államiság napjának ünnepével és Horvátország EU-tagságának 5. évfordulójával) a magyar, a horvát és az uniós himnusz eléneklésével vette kezdetét. A Zágrábból érkezett előadók, a zongoraművész Lovro Knežević és az énekes Marija Vujević (nekik egyébként az ünnepség folyamán többször is jutott szerep) közül utóbbi kellemes meglepetést okozott a helyi hallgatóságnak, amikor Kölcsey Himnuszát magyar nyelven énekelte el.

Szeretne híd lenni Fotó: Szakony Attila /ZH

Az ünnepség szónokai sorában elsőként a leköszönő tiszteletbeli konzul, dr. Mijo Karagić osztotta meg gondolatait a hallgatósággal.

- 1999-ben nyílt meg Nagykanizsán a horvát konzulátus, ami akkor igen nagy jelentőségű esemény volt Vas és Zala megye életében – idézte fel. – A megnyitást minden közszereplő támogatta, ezért köszönet illeti őket, főként Nagykanizsa eddigi polgármestereit, akik minden helyzetben biztosították a működés zavartalan feltételeit.

Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere azt emelte ki beszédében: biztos benne, hogy az új konzullal is olyan kiváló kapcsolatot sikerül kialakítaniuk, mint amilyen jó viszonyt ápoltak az előzővel, magával a konzulátussal és a Mura mentén élő horvát ajkú közösséggel. Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő parlamenti elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni az ünnepségen, azonban levelet írt, amit Ladola József olvasott fel. Ebben többek közt az szerepelt: Magyarország és Horvátország évszázadokon át közösen alakította történelmét, most pedig újra egy hajóban eveznek és közösen dolgoznak egy sikeres és jobb Európáért.

 

Dr. Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság Magyarországi Nagykövetség rendkívüli és meghatalmazott nagykövete ünnepi beszédében Horvátország közelgő uniós elnökségéről ejtett szót.

- Várhatóan még 2020 előtt hazánk veszi át az Európai Unió elnökségét, egy olyan időszakban, amikor a tagországok újratárgyalják az együttműködés szabályait – bocsátotta előre. - Az egyes országok eltérő módon gondolkodnak arról, hogyan kellene az Európai Uniónak működni a jövőben. Horvátország nyitott az új gondolatokra, hajlandó más országokkal kompromisszumokat kötni, de a nemzeti érdekeinkről soha nem feledkezünk meg.

Magas szinten biztosított kisebbségi jogok

A nagykövet arra is rámutatott: Magyarországon és Horvátországban hagyományosan magas szinten biztosítottak a kisebbségi jogok, ami jó alapot jelent az anyaországok és a nemzetiségek közötti együttműködések számára.

A nagykövet ezt követően adta át a tiszteletbeli konzuli megbízólevelet dr. Koósz Attilának, aki a terveiről beszélt. Ezek sorában kiemelte: rendkívül fontosnak tartja, hogy a murakeresztúri vasúti híd mellett mihamarabb megépüljön a már régóta tervezett, a jármű- és a gyalogos forgalomra alkalmas új híd, hogy újabb összeköttetés valósuljon meg hazája, a szülőföld és az anyaország, illetve Kotoriba között.

- Én is szeretnék ilyen híd lenni hazám, Magyarország és az anyaországomnak tekintett Horvátország között – tette hozzá végül dr. Koósz Attila.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában