Minden területen kiváló eredmények születtek tavaly

2018.05.23. 17:00

A nagykanizsai a megye legjobb kapitánysága

Minden területen kiváló eredményeket ért el tavaly a Nagykanizsai Rendőrkapitányság, mely ez alapján kiérdemelte a megye legjobb kapitánysága címet. Az előző évihez képest is csökkent a bűncselekmények száma.

Horváth-Balogh Attila

A halálos közúti balesetek száma is csökkent a korábbi évekhez képest (archív képünk egy közelmúltban történt tragédia helyszínén készült Letenyén), de dr. Molnár József rendőrkapitány (portrénk) szerint az lenne az igazi siker, ha egy embernek sem kellene meghalnia az utakon

Felére csökkent a vagyon elleni bűncselekmények száma

- Az eredményességet két szempont szerint közelíthetjük meg – bocsátotta előre dr. Molnár József ezredes, nagykanizsai rendőrkapitány – Az egyik a szakmai eredményesség, ami nekünk, a kapitányság dolgozóinak fontos egzakt mérőszám, a másik szempont pedig lakosság biztonságérzete. Azt gondolom, bárhonnét nézzük, nincs okunk a szégyenre. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság folyamatosan monitorozza a munkánkat és ehhez igazodva határozza meg az általunk teljesítendő célokat, olyan mérőszámokat, mint például a minél több elkövető felderítése, helyszíni elfogása, minél gyorsabb előállítása, az átlagos nyomozási határidők mérséklése és így tovább. Valamennyi kitűzött célszámot sikerült elérnünk, sőt, van, amit túl is teljesítettünk a tavalyi évben. Ennek köszönhetően a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság értékelése alapján a Nagykanizsai Rendőrkapitányság a megye legjobb kapitánysága lett. Hozzáteszem, nem csak tavaly, hanem már tavalyelőtt – is és reményeink szerint ez a kellemes hagyomány idén tovább folytatódik.

A kapitány arra is felhívta a figyelmet: a közbiztonság állapota természetesen, nem összevethető egy hátrányosabb helyzetű térségben lévő hasonló méretű település, például Ózd mutatóival, hiszen ott egészen mások a tipikus bűncselekmények. Míg ott például a rablás meglehetősen gyakori, addig Nagykanizsán olyan, mint a minősített emberölés: nem sok van belőle, s ha van is, nem annyira brutális kimenetelű. De ami bekövetkezett, annak minden esetében sikerült elfogni az elkövetőt.

Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

- Ez jó üzenet is kifelé: itt nem lehet csak úgy hozzányúlni más vagyonához, mert nem marad következmények nélkül, a rendőrség azonnal reagál – jelentette ki dr. Molnár József.

- A másik, szintén fontos mérőszám a betöréses lopásoké. Elmondhatjuk, hogy illetékességi területünkön a vagyon elleni bűncselekmények száma 50 százalékkal mérséklődött, s a betöréses lopások esetében ennél is nagyobb a csökkenés.

A felderítési eredményességünk pedig folyamatosan nő, ami azt jelenti, hogy a betörők jelentős részét sikerült eljárás alá vonni. A kapitány hozzátette: ugyancsak csökken az idősek kárára elkövetett, úgynevezett trükkös lopások száma, bár elenyésző mértékben, de még mindig tapasztalható a jelenség. Annak ellenére, hogy dr. Sipos Gyula vezérőrnagy, megyei rendőr-főkapitány döntése alapján a megye rendőrei, így a kanizsai rendőrök is minden évben igyekeznek valamilyen módon megszólítani a területen élő összes, 65 évesnél idősebb nyugdíjast és felvilágosítani őket a trükkös lopásokról, illetve felhívni a figyelmüket arra, mit kell tenniük, hogy ne váljanak áldozattá.

- Radikálisan csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma, s ezzel párhuzamosan nőtt a fellépési eredményességünk – folytatta a rendőrkapitány.

A halálos közúti balesetek száma is csökkent a korábbi évekhez képest (archív képünk egy közelmúltban történt tragédia helyszínén készült Letenyén), de dr. Molnár József rendőrkapitány (portrénk) szerint az lenne az igazi siker, ha egy embernek sem kellene meghalnia az utakon

Kevesebb a közlekedési baleset

- A közlekedésbiztonság terén is tapasztalható javulás, azt azonban nem titkolom, hogy nem olyan mértékben, mint ahogy szeretnénk. Amikor kapitány lettem Kanizsán, 13 halálos balesetünk volt, tavaly ez a szám 5-re mérséklődött, de az lenne számunkra a megfelelő eredmény, ha egy ember sem halna meg az utakon. Pedig ezen a téren is sokat tettünk. A kerékpárosok és a gyalogosok jelentik a legtöbb problémát, mert nagyon gyakran közülük kerülnek ki a balesetek okozói, másrészt ők a legvédtelenebbek is. Ezért idén is kiemelt figyelmet fordítunk rájuk és a súlyos szabálysértőket kérlelhetetlenül szankcionálni fogjuk. Vannak olyan dolgok, amikről már annyiszor beszéltünk, hogy tovább nem tudjuk tolerálni a szabályok be nem tartását. Ilyen például a piroson áthajtás, a járdán biciklizés, vagy a megállni tilos tábla figyelmen kívül hagyása.

Dr. Molnár József beszélt a határrendészeti eredményekről is. Mint azt jelezte: a korábbi, 2-2,6 millió főnyi határátlépő szám tavaly elérte a 4 milliót. Ezt a megnövekedett terhelést jelentősebb várakozások (kivételt jelentettek ez alól a turnusváltások) és utaspanasz nélkül tudták kezelni. S ez sem kis dolog.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában