A kajszi szinte mind elfagyott

2020.04.07. 14:00

Idén drága lesz a sárgabarack – Jelentős károk keletkeztek a korai virágzású zalai gyümölcsösökben

Az első jelentősebb tavaszi hideghullám két hete érkezett, amit a múlt héten követett a második. Ezek az utóbbi fagyok már jelentős károkat okoztak a korai virágzású gyümölcsösökben, köztük a zalaiakban is, ahol most már sajnos elmondható, hogy a sárgabarackos ültetvények teljesen elfagytak. A kár több száz millió forint.

Hajdu Péter

Farkas Ervin az elfagyott kajszibarackvirágot vizsgálja

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Az idei tavasz egyik jellemzője volt a szárazság mellett, hogy a kezdeti enyhe időjárás miatt hamar megindult a vegetáció, a korai gyümölcsök virágozni kezdtek, úgy érték őket a kemény éjszakai fagyok. A gazdálkodók szerint egész télen nem volt olyan hideg, mint most, az utóbbi időszakban, és még nem lehet tudni, hogy mit hoznak a következő hetek, majd a fagyos­szentek.

Zala megyében két jelentős kajszibarack-ültetvény található. A nagyobb a Nagykutasi Alma 2000 Kft., ahol az elmúlt években az új telepítésekkel fokozatosan megváltoztatták a gyümölcsök arányát. Ma már neve ellenére almából van a kevesebb, az ültetvények nagyobb része csonthéjas, azaz sárgabarack és cseresznye.

Farkas Ervin az elfagyott kajszibarackvirágot vizsgálja
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Érdeklődésünkre Farkas Ervin ügyvezető elmondta, hogy igen nagy kár érte a területeiket.

– A kajszibarackos szinte száz százalékig elfagyott, a cseresznyeültetvénynek pedig a fele, ami igen nagy terméskiesést jelent idén. Április 2-án mínusz 6 fokot mértünk. Az almafákon is látható károsodás, de az almásban nem fagyott el annyi virág, amennyi terméskiesést eredményezne. Az összes gyümölcsösünk 300 hektár, amiből a kajszibarack-ültetvény közel 130 hektárt jelent, az teljesen megfagyott, a cseresznyés pedig 80-90 hektár közötti, így az ültetvényeinknek körülbelül a kétharmada károsodott. Mindent egybevéve ezeken a területeken több száz millió forint értékűre becsüljük az idei fagykárt – közölte Farkas Ervin, majd a kárenyhítésre vonatkozó kérdésünkre elmondta, abból talán a kiesés töredékét kaphatják vissza. – A kárenyhítő rendszer olyan, hogy a kárenyhítés kiszámításakor az utolsó öt év termésátlagait veszik figyelembe úgy, hogy kiveszik belőle a legjobb és a legrosszabb évet. Az utóbbi öt esztendő azonban a termések szempontjából rossz volt, és ahhoz mérten kaphatunk majd némi kompenzációt, ami a valós kárnak csak kis része.

Léteznek a fagy ellen különböző védekezési módszerek, azok általában füstölést, vagy a virágok folyamatos öntözését feltételezik. Mint az ügyvezető elmondta, a fagy idején szél is volt, ami értelmetlenné tette a füstkeltő eljárásokat, a vízpermetezéshez viszont túl nagy területről van szó.

Zalaszántón működik az Almakúti Kft., ahol az alma mellett ugyancsak telepítettek kajszibarackot az elmúlt években.

– A múlt héten, csütörtök éjszaka mínusz 6 fokot mértünk, ami elvitte az összes barackunkat. A kajszibarack-ültetvény 27 hektáros, tehát sokat számít, hiszen negyede a területünknek. A többi gyümölcsünk mind alma. Abban is látszik a fagy hatása, bár akkor még nem virágzott, de zöld bimbós állapotban is károsodott. A területünkön több helyen vannak mélyebben fekvő részek. Ott látni sokfelé, hogy az öt-hat virágot tartalmazó rügyből kevés marad meg, de még sok jó virág is van, amelyekből, ha megmaradnak, még elfogadható termés lehet. Még egy fagyot már nem bírunk ki. Telihold van, ilyenkor még okozhat meglepetést a fagy, a fagyosszentek pedig még előttünk vannak – osztotta meg aggodalmait Dick van Mourik ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!