Közel nyolcmilliárdos fejlesztések

2019.02.20. 17:30

Utakat is felújítanak Keszthely idei költségvetéséből

Pályázati forrásokból megvalósuló fejlesztések és útfelújítások is szerepelnek a város főbb feladatai között a napokban elfogadott költségvetési rendeletben megfogalmazottak szerint.

Keszey Ágnes

A keszthelyi Balaton-part. A strandokon is lesznek fejlesztések

Fotó: Pezzetta Umberto

A tervezetről

A képviselő-testület háromszor tartott munkaértekezletet az intézmények és az önkormányzati tulajdonú cégek vezetőivel a költségvetés tervezetéről, melyet a napokban fogadtak el 9 igen és 2 nem (Herold János – Jobbik, Kovács Viktória – DK) szavazattal.

A város idei költségvetésében 7 milliárd 965 millió 359 forint a kiadás, a bevétel pedig 4 milliárd 119 millió 707 ezer forint. A kettő közötti különbözetet a város a tavalyi költségvetési maradványból finanszírozza. Hitel felvételét nem tervezi az önkormányzat.

A bevételeknél 1 milliárd 226 millió forintot meghaladó állami támogatást, valamint 1 milliárd 315 millió 978 ezer forint helyi adóbevételt terveznek az idei évre. A további bevételek között szerepelnek ingatlanértékesítések is, eladnák a volt tüdőgondozó épületét, az egykori kiskastélyt és a KSAVSE kikötő területét.

Mik a prioritások?

Az idei költségvetés prioritásai között szerepel a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programok pályázatainak megvalósítása, utak, járdák, parkolók, közterületek, valamint önkormányzati ingatlanok felújítása.

A keszthelyi Balaton-part. A strandokon is lesznek fejlesztések Fotó: Pezzetta Umberto

Az önként vállalt feladatokra 6,2 milliárd forintot fordítanak. Az általános tartalék több mint 52,6 millió forint, ennek nagy részéről a képviselő-testület, kisebb részéről a Városstratégiai Bizottság dönt.

A büdzsében több mint 320 millió forintot különítettek el a céltartalékban. Ebből 500 ezer forint felhasználásáról a polgármester határoz. Az emberi erőforrások bizottsága oktatási, kulturális és szociális feladatokra, reklám- és propagandakiadásokra, sporttámogatásokra és a választásban részt vevők díjazására fordíthat összesen 59,5 millió forintot. Több mint 259 millió forint felhasználásáról a Városstratégiai Bizottság dönt. Választókerületi elképzelések megvalósítására, a környezetvédelmi alap kiadásaira, a Napsugár utcai szociális bérlakások felújítására, önkormányzati lakásépítésre, -vásárlásra és -felújításokra, valamint pályázati költségekre fordíthatják az összeget.

A költségvetési rendeletből az is kiderül, hogy a Városüzemeltető Kft.-nek nyújtott támogatásból megvalósul egy Kossuth Lajos utcai ingatlan tetőfelújítása, a Városi strand szigetfürdői tornyainak festése, a vízimentő híd felújítása, a Helikon strandon kabinbontás és a parkoló bővítése, játszótéri felújítással kapcsolatos közbeszerzés és a Libás strand melletti parkoló kavicsozása. Az intézmények eszközbeszerzésére, fejlesztésére is van forrás, és a civil szervezetek is kapnak támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!