Foglalkoztatás

2018.05.25. 07:00

Csökkent a munkanélküliség Zala megyében

Április végén a megyében 6.991 álláskeresőt regisztráltak, tájékoztatta szerkesztőségünket a Zala Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya.

Hajdu Péter

Ez az előző havinál közel 1.100 fővel, 13,2 százalékkal kevesebb. Az egy évvel korábbitól pedig több mint ezer fővel, 12,6 százalékkal marad el az áprilisban nyilvántartott álláskeresők száma.

Mint a főosztály munkaerőpiaci elemzői jelzik, az elmúlt 3 év áprilisában is hasonló változások történtek a megye munkaerőpiacán. A nyilvántartott álláskeresők száma akkor is jelentősen, 15 százalék körüli mértékben mérséklődött. A csökkenés egyik oka ezúttal is a munkaerőpiac szezonfoglalkoztatás miatti élénkülése volt, de ezen kívül is jóval magasabb volt a márciusinál az áprilisban bejelentett új álláshelyek száma. Az újonnan induló közfoglalkoztatási programok folytatódó létszámfeltöltése következtében a közfoglalkoztatásban részt vevők száma is bővült a hónap során.

Megyén belül valamennyi járásban csökkent az álláskeresők száma az előző havihoz, de az egy évvel korábbihoz viszonyítva is. Keszthely térségében 900 (-162), Lentiben 423 (-3), a nagykanizsai járásban 2348 (-443), a zalaegerszegi járásban 2393 (-370), Zalaszentgróton 339 (-36), Letenyén pedig 557 (-46) volt az álláskeresők száma a hónap végén.

A nyilvántartott álláskeresők aránya (a munkanélküliségi ráta) április végén 5,3 százalékos volt a megyében, ami a márciusinál 0,8, az egy évvel korábbinál 1 százalékponttal alacsonyabb. A mutató értéke a keszthelyi és a lenti járásban már márciusban is 5 százalék alatti volt, ezúttal a zalaegerszegi és a zalaszentgróti járásban is ez alá került az értéke. Az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma áprilisban több mint 900 volt, ami az előző havinál jóval magasabb.

A konkrét munkaköröket tekintve a jelentős számú, szakképzettséget nem igénylő, egyszerű foglalkozások (részben összeszerelő) mellett bolti eladókat, kőműveseket, irodai adminisztrátorokat, lakatosokat, szakácsokat, pultosokat, ácsokat, varrókat és forgácsolókat kerestek 20 főt meghaladó nagyságrendben a munkáltatók az áprilisi új bejelentések alapján. Az előző hónapról áthúzódó keresletet is figyelembe véve a fentieken kívül még többek közt hegesztők, tehergépkocsi-vezetők, asztalosok, festők és pincérek iránt volt magas az igény.

Áprilisban csupán 1.200- an kerültek a nyilvántartásba, míg a regisztrációból kikerülők száma 2.200 volt. A belépők száma több mint 800 fővel alacsonyabb, a kilépőké pontosan 500 fővel magasabb volt a márciusinál. A kilépők közül több mint 1.400-an váltak foglalkoztatottá, egy részük közfoglalkoztatott lett, de támogatás nélkül is közel 600-an jutottak munkához áprilisban. A nyilvántartott álláskeresőkön belül a pályakezdők száma is tovább mérséklődött. Április végén csupán 448- an voltak, számuk az összes álláskereső 6 százaléka, s az eddig mért legalacsonyabb érték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!