Autópályadíjak

2018.03.06. 13:00

Megváltozik az útdíjak fizetésének rendszere a szomszédos Szlovéniában

Április elsejével új útdíjfizetési rendszer lép életbe Szlovéniában – jelentette be a szomszédos ország közútkezelője, a DARS. A változás a 3,5 tonnát meghaladó össztömegű járműveket érinti.

Gyuricza Ferenc

Szlovéniában kettős rendszer van életben, a 3,5 tonna össztömeget el nem érő járművek esetében matricás rendszerrel róhatjuk le az útdíjfizetési kötelezettségünket, az ezt meghaladó össztömegű járműveknél viszont kilométer-arányos az elszámolás.

Április elsejével ez utóbbi rendszert változtatja meg a DARS. A módosítás lényegében a magyar HuGo rendszerrel azonos, annyi különbséggel, hogy a szlovén szolgáltató a járművezetők részére 10 euró összegű, egyszeri regisztrációs díj ellenében biztosít egy olyan készüléket, amelyen keresztül a díjfizetési kötelezettségét egy e célra kiváltott kártyával a jármű elhagyása nélkül, menet közben is leróhatja a sofőr.

A DARS tájékoztatója szerint az elektronikus útdíjfizetési rendszer az előzetes befizetés mellett utólagos elszámolásra is lehetőséget biztosít, a mulasztást azonban szigorúan büntetik.

A fizetőkapuknál használatos régi kártyák az új rendszer életbe lépésével, március 31-én éjfélkor automatikusan érvényüket vesztik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!