Megint seregélyből volt a legtöbb

2023.10.04. 10:30

A magyar természetbarátok idén is jól szerepeltek az Európai Madármegfigyelő Napokon

Első, második és negyedik helyezést ért el Magyarország az elmúlt hétvégén lezajlott 31. Európai Madármegfigyelő Napok rendezvényén - közölte a programot idehaza szervező Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Varga Andor

A képen egy seregély

Fotó: Orbán Zoltán/MME

A kontinentális rendezvényt 1993-ban indította a Nemzetközi Madárvédelmi Tanács, a BirdLife International. A hagyományosan október első hétvégéjére időzített program az őszi madárvonuláshoz kötődik, a résztvevők erről gyűjtenek adatokat. A kezdeményezéshez már közép-ázsiai partnerek is csatlakoztak, így idén is két kontinens 34 BirdLife-partner országában kémlelték az eget. Az összesített eredmények alapján Európában és Közép-Ázsiában 777 helyszínen, több mint 3,5 millió madarat figyelt meg a 15 125 résztvevő.

Hazánk hagyományosan jól szerepel a programban. Az idén a rendezvényhelyszínek számában (161) voltunk a legjobbak, Hollandia (140) és Belgium (81) előtt. A résztvevők számát tekintve Görögország "nyert" (3000), a 2445 fős magyarországi érdeklődés a második helyre volt elegendő, közvetlenül Svédország (2000) előtt. A látott madarak számában a magyar természetbarátok 192 474 példánnyal a negyedik helyen zártak, a dobogóra Finnország (1 496 000), Svédország (944 045) és Hollandia (340 000) fért fel.

Nemzetközi viszonylatban apácalúd került a leggyakrabban a megfigyelők szeme elé, majd az örvös galamb és a seregély következett. Idehaza - mint általában - utóbbi faj volt a leggyakoribb, megelőzve a tőkés récét és a nyári ludat.

Zalában a természetbarátok két szervezett programhoz csatlakozhattak ezúttal: a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Nagykanizsán, a Mórichelyi-halastavaknál bonyolított le túrát, míg az MME fenékpusztai gyűrűzőbázisán szombaton és vasárnap is várták az érdeklődőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!